Zuhal Demir (Belga)

Uncategorized

Demir bekijkt of verplichte elektrische warmtepomp mogelijk is bij nieuwbouw

Wannes Neukermans

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil bekijken of volledig elektrische warmtepompen verplicht kunnen worden bij nieuwbouw. Op die manier zou de stap met een ‘overgangstechnologie’ als hybride warmtepompen misschien kunnen overgeslagen worden. Dat heeft de N-VA-minister woensdag in de commissie Energie gezegd na een suggestie van CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne. Eerder raakte al bekend dat de Vlaamse regering een warmtepomp tegen 2023 zou willen verplichten.

Er zijn al langer plannen om bij nieuwbouw het gebruik van hybride warmtepompen te verplichten. Hybride warmtepompen werken deels elektrisch en deels op gas. Dit in tegenstelling tot volledig elektrische warmtepompen waarvoor geen gasaansluiting meer nodig is. Maar er gaan stemmen op om bij nieuwbouw meteen te kiezen voor volledig elektrische warmtepompen.

Dat legde CD&V-parlementslid Robrecht Bothuyne woensdag voor in het Vlaams Parlement aan minister Demir. “Ik denk dat we toch moeten nadenken of het niet beter is om meteen over te schakelen op een warmtepomp als norm en verplichting. De realiteit heeft ons ingehaald. Ik weet dat er een opstap was: we gaan eerst de hybride warmtepomp verplichten bij nieuwbouw en daarna pas de andere types van warmtepompen die volledig zonder fossiele energie werken. Ik denk dat we een stap verder kunnen en moeten gaan”, aldus Bothuyne. 

Niet terug te verdienen

Oppositiepartij Vooruit schaart zich achter het voorstel. “Het is inderdaad onzinnig om overgangstechnologieën zoals hybride warmtepompen in nieuwbouw te installeren. Je installeert die misschien bij een renovatie of in een bestaande woning maar in nieuwbouw is het al te gek om nog overgangstechnologieën in te bouwen”, aldus Bruno Tobback. Demir lijkt niet meteen tegen het voorstel te zijn: “De experten zeggen dat je voor oude gebouwen wel met hybride warmtepompen moet werken. Ik wil gerust kijken of we bij nieuwbouw die stap niet kunnen overslaan en meteen naar gewone warmtepompen kunnen gaan. Ik ga dat bekijken”, zo zei de N-VA-minister.

Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy kantte zich eerder al tegen het voorstel. “Dit is een asociale maatregel die heel wat gezinnen en alleenstaanden aanzienlijk zal verarmen”, reageerde hij begin maart. “De installatiekosten van een warmtepomp zijn niet alleen minstens dubbel zo hoog als die van een aardgasketel, ze vallen in dit land bovendien ook zo goed als niet terug te verdienen.” 

https://redactie.palnws.be/2022/03/vlaams-belang-is-tegen-verplichte-warmtepomp-onmogelijk-terug-te-verdienen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

11 gedachten over “Demir bekijkt of verplichte elektrische warmtepomp mogelijk is bij nieuwbouw”

  1. Misschien moeten wij, als kiezers, eens bekijken of we de irrationele dogma-partijen (VLD, CD&V, Voortuit, Groen, én N-VA) niet kunnen vervangen door rationele partijen…

  2. Voor een land in het “vrije Westen” te zijn, word er zeer veel door de strot geramd door de politiekers die 0 ervaring hebben in hun opgedrongen regeltjes..

  3. Daar zijn ze weer met hun dictatoriale verplichtingen. Een warmtepomp is in vergelijking met een gasketel in dit apenland niet rendabel, enkel in zuiderse landen is dit een goede keus.

  4. Je krijgt minder warmte in je huis met warmtepomp op elektriciteit afkomstig van een gascentrale, dan wanneer je dezelfde hoeveelheid gas rechtstreeks verbrandt in je huis. Maar het is wel goed voor de schone schijn.

  5. Men zou beter eerst eens duidelijk aantonen waar al de elektriciteit voor die warmtepompen vandaan zal komen. Met enkel hernieuwbare energie zal het niet lukken. Ook worden we gepusht om zoveel mogelijk elektriciteit te besparen, en dan verplichten ze elektrische warmtepompen en auto’s. Ik had beter verwacht van deze minister.

Plaats een reactie

Delen