Duitsland maakt werk van heropbouw leger en koopt F-35-gevechtsvliegtuigen

F35. Shutterstock

Uncategorized

Duitsland maakt werk van heropbouw leger en koopt F-35-gevechtsvliegtuigen

Carl Deconinck

Duitsland heeft bekendgemaakt dat de Luftwaffe Amerikaanse F-35-straaljagers koopt. Daarmee maakt het land een grote bocht in zijn beleid. De bocht komt er na de Russische agressie tegen Oekraïne.

De nieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen zijn in staat om kernbommen te dragen. De aankoop maakt deel uit van grotere plannen, waardoor Duitsland eindelijk voldoet aan de voorwaarde van de NAVO om elk jaar 2 procent van het BNP aan Defensie te besteden. België is al jarenlang een wanbetaler en mikt volgens het regeerakkoord op 1,54 procent tegen 2030.

De F-35 komt er ter vervanging van de Panavia Tornados. Die vliegtuigen werden tot nu toe gebruikt door de Duitse luchtmacht. Ze zijn in gebruik sinds de jaren 80 van de vorige eeuw en zijn totaal verouderd. Ze worden niet meer geproduceerd sinds 1998. Tussen 2025 en 2030 moeten ze nu vervangen worden door nieuwe, aangepaste F-35’s. Het verschil tussen de oude Tornado en de hoogtechnologische F-35 is groot.

Kernwapens

Maar Duitsland wil nog meer vliegtuigen kopen. Ook de aankoop van de Eurofighter Typhoon werd aangekondigd. De keuze voor de F-35 is een wijziging van de originele plannen, want Duitsland wilde eerste de F-18 Super Hornet kopen. De F-18 kan echter geen kernwapens dragen. De F-35 kan dat wel. De gebeurtenissen in Oekraïne zorgden er echter voor dat Duitsland zijn plannen bijstuurde en de bestaande defensieve filosofie bijspijkerde. “Er is maar één antwoord op de agressie van Poetin”, zei Luitenant Generaal Ingo Gerhartz, stafchef van de Duitse luchtmacht. “Daarom is er geen alternatief voor de F-35.”

Duitsland verhoogde recent de militaire uitgaven van 47 miljard in 2021 naar 100 miljard in 2022. Duitsland wil zo “investeren in de veiligheid van ons land om onze vrijheid en democratie te beschermen”. Daarmee lijkt Duitsland na een lange pauze opnieuw een actieve rol te spelen in het Europese veiligheidsbeleid. Het land zal over een van de best gefinancierde legers in West-Europa beschikken. Het is onduidelijk hoe de verhoudingen met Frankrijk en de VS zullen evolueren. Franse analisten vinden al langer dat Duitsland te veel achter de VS aanloopt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Duitsland maakt werk van heropbouw leger en koopt F-35-gevechtsvliegtuigen”

  1. Duitsland, dat ze eerst maar is zorgen dat ze hun verkrachtende parels terug buiten bonjouren en hun eigen volk terug gaan respecteren. Voor vliegerkes geld genoeg maar de rest mag creperen, sieg 🥸.

  2. Duitsland twee wereldoorlogen begonnen en verloren. Dus gaan ze nog een keer herbewapenen voor een nieuwe oorlog. Deze maal tot eer en glorie van de Amerikaanse en kosmopolitische ploutocratie.

Plaats een reactie

Delen