Uncategorized

“Hoe meer een samenleving mannen en vrouwen gelijk behandelt, hoe meer de verschillen tussen beiden opvallen”

Jurgen Ceder

De paradox van Peterson

Het interview dat Cathy Newman in 2018 afnam van psycholoog Jordan Peterson werd legendarisch. Newman mislukte helemaal in haar pogingen om Peterson voor te stellen als een ouderwetse vrouwenhater. Een van de argumenten waarmee Peterson Newman vloerde, was het opvallende gegeven dat in Scandinavische landen, nochtans voorlopers op gebied van de gelijkheid der geslachten, mannen en vrouwen heel andere studiekeuzes maken.

De verschillen in studies en carrièrekeuzes tussen mannen en vrouwen zijn in die landen zelfs een stuk groter dan in patriarchale samenlevingen als Turkije en Algerije. Er zijn in het noorden van Europa ongeveer 20 keer zoveel vrouwelijke als mannelijke verpleegkundigen en 20 keer zoveel mannelijke als vrouwelijke ingenieurs.

Geen onbeschreven blad

Dat mannen en vrouwen niet alleen fysiek, maar ook psychisch van elkaar verschillen is lang ontkend geweest. ‘The Blank Slate’ van Steven Pinker maakte in 2002 komaf met het idee dat we allemaal geboren worden als een onbeschreven blad. Onze persoonlijkheid is voor een groot stuk aangeboren en niet het gevolg van opvoeding, ervaring en cultuur. Heel wat studies hebben aangetoond dat er persoonlijkheidsverschillen tussen vrouwen en mannen bestaan die alle culturen overstijgen. Alleen in ideologisch bekrompen kringen wordt dat nog ontkend.

Vereenvoudigend zegt Peterson dat mannen meer geïnteresseerd zijn in dingen, waardoor ze veel vaker technologische richtingen kiezen, en dat vrouwen meer geïnteresseerd zijn in mensen, waardoor ze veel vaker in zorgberoepen als dokter of psycholoog terechtkomen.

Sociale druk

Dat verklaart nog niet waarom die verschillen net meer opvallen in egalitaire samenlevingen. Peterson stelt dat vrouwen die bevrijd worden van sociale druk zich vrijer voelen om te doen wat ze willen en niet de noodzaak voelen om aan competitie te doen in het mannenwereldje.

In patriarchale samenlevingen zijn het de weinige vrouwen met meer mannelijke persoonlijkheden die doorbreken. In samenlevingen met meer gelijkheid tussen de geslachten zullen ook meer typische vrouwen studeren en werken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

Plaats een reactie

Delen