Joe Biden moet spiekbriefjes gebruiken na blunders

Amerikaans president Joe Biden. Shutterstock

Uncategorized

Joe Biden moet spiekbriefjes gebruiken na uitschuivers

Carl Deconinck

Zaterdagavond zorgde Amerikaans president Joe Biden voor dichtgeknepen billen in de internationale diplomatie. Hij leek te improviseren toen hij sprak over Rusland en Poetin. Hij vertelde enkele zaken die bijzonder slecht vielen en zijn administratie moest sindsdien heel wat brandjes blussen. Het lijkt erop dat zijn entourage hem sterk moet bijsturen.

Joe Biden sprak afgelopen weekend in Polen over de oorlog in Oekraïne. Daar begon hij te improviseren en dat draaide niet goed uit. Biden had het openlijk over een regimeverandering in Rusland. Een uitspraak die in Rusland alleen maar voor meer wantrouwen zal zorgen. Maar dat was niet alles. Wanneer een journalist hem vroeg wat de Verenigde Staten zouden doen indien Rusland met chemische wapens zou aanvallen, antwoordde hij dat de VS “in kind” zouden terugslaan. Dat werd door heel wat mensen gezien als een dreigement om zelf terug te slaan met chemische wapens. Biden sprak ook over Amerikaanse troepen in Oekraïne. Drie mogelijke aanleidingen voor een Derde Wereldoorlog in korte tijd dus.

Die uitspraken dwongen Frans president Emmanuel Macron ertoe om olie op de golven te gieten en te pleiten tegen escalatie. Het Witte Huis zelf moest zich de rest van het weekend uitsloven om de woorden van Biden te verdraaien en verschonen. Zelf moest Biden ook nog eens opdraven om alles te kaderen. “Het is meer een hoop dan iets anders. Hij zou de macht niet mogen hebben. Er is geen … ik bedoel, mensen zoals dit zouden geen landen mogen besturen, maar ze doen het wel. Feit is dat ze het doen, maar dat wil niet zeggen dat ik mijn woede daarover niet kan uiten.”

Spiekbriefjes

Nu blijkt dat Bidens team hem helemaal niet vertrouwde. Journalisten konden een foto nemen van de papieren in zijn handen, die hem op een eenvoudige manier aan het script moesten houden. De titel laat weinig aan de verbeelding over: “Moeilijke gespreksonderwerpen voor vraag-en-antwoord rond Poetin.” Daar stonden vragen te lezen die journalisten konden stellen zoals: “Kan je uitleggen wat je bedoelde met regimewissel?” Daarop moest Biden dan antwoorden dat hij zijn morele woede wilde uiten en dat hij geen verandering in het Amerikaanse beleid besprak. Ook de NAVO kwam aan bod, aangezien Europa afkeurend reageerde op zijn woorden. Er stond te lezen dat “de NAVO meer verenigd is dan ooit”.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen