Melikan Kucam (Belga)

Binnenland politiek

Kucam en partner in beroep tegen veroordeling uitkeringsfraude

Wannes Neukermans

Voormalig Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam en zijn partner gaan beiden in beroep tegen hun veroordeling tot zes maanden met uitstel voor uitkeringsfraude. De advocaat van de vrouw bevestigt dat. Eerder raakte al bekend dat Kucam in beroep gaat tegen zijn veroordeling wegens mensensmokkel, passieve omkoping en deelname aan een criminele organisatie.

Vorige maand achtte de correctionele rechtbank van Mechelen de twee schuldig aan domicilie-en uitkeringsfraude. Ze kregen allebei zes maanden cel met uitstel, bovenop een boete van 4.800 euro. Daarnaast werd er 5.000 euro van hen verbeurd verklaard. Het dossier werd opgestart tijdens het onderzoek naar de fraude met visa, een dossier dat in Antwerpen voor het hof van beroep wordt gevoerd. Tijdens het onderzoek bleek dat het koppel, dat al twintig jaar samen was maar nooit trouwde, op andere adressen gedomicilieerd stond. Op die manier ontving de partner van Kucam verschillende uitkeringen als alleenstaande, terwijl ze volgens het onderzoek gewoon samenwoonde met haar partner.

Ook in beroep tegen vonnis humanitaire visa

De rechtbank meent dat de feiten bewezen zijn voor de periode van 30 april 2015 tot en met 15 januari 2019. Het gaat onder andere om kindergeld, werkloosheidsuitkeringen en ziekte-uitkeringen. VUTG en het Vlaams Neutraal Ziekenfonds stelden zich burgerlijke partij. VUTG kreeg een schadevergoeding van 7.932,45 euro toegewezen, het Vlaams Neutraal Ziekenfonds kreeg 9.523,80 euro toegewezen. Het koppel gaat nu in beroep tegen het vonnis.

Op 1 april wordt in Antwerpen de beroepsprocedure in het dossier van de humanitaire visa gepleit. In die zaak werd Kucam veroordeeld tot acht jaar cel. Toen Theo Francken (N-VA) staatssecretaris voor Asiel en Migratie was, fungeerde Melikam Kucam als één van de contactpersonen voor het uitreiken van humanitaire visa. Met die humanitaire visa konden Syrische christenen, die vervolging riskeerden in Syrië, veilig naar België gebracht worden. Maar uit onderzoek blijkt dat Kucam die visa ook verkocht, wat uiteraard niet kan. Francken benadrukte altijd dat hij hier niet van op de hoogte was.

https://redactie.palnws.be/2021/01/theo-francken-reageert-op-veroordeling-kucam-zware-straf-is-gepast/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Kucam en partner in beroep tegen veroordeling uitkeringsfraude”

Plaats een reactie

Delen