Vlaamse onderwijskwaliteit gaat snel achteruit

Ben Weyts. Photonews

Uncategorized

Linkse politici in Amsterdam vieren Vrouwendag op controversiële wijze

Carl Deconinck

Het linkse stadsbestuur van Amsterdam heeft de reputatie om met het vingertje te zwaaien als het gaat over seksisme en gender. Maar op Internationale Vrouwendag gingen twee wethouders publiek uit de bocht door te dansen op een aangebrand lied.

Rutger Groot Wassink (GroenLinks) en Marjolein Moorman (PvdA) zijn wethouders in Amsterdam en voerden campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart. Daarbij sprongen ze op het podium voor een ‘danschallenge’. Volgens sommigen waren de houterige bewegingen op zich al een klein schandaal, maar vooral het nummer dat gedraaid werd, deed de wenkbrauwen fronsen.

Het betrof namelijk het nummer Skurbah van Johnny 500. De tekst daarvan is niet bepaald ‘empowering’ voor vrouwen te noemen. Zo zingt men over “meisjes met rokjes” die worden opgeroepen “met hun billen te schudden”. “Ik wil je niet zien zitten meisje ik wil dat je bukt.” “Meisje kom twerk voor die cocky. Kom work voor die cocky.” Ook worden vrouwen “bitches” genoemd. De oorspronkelijke videoclip van het lied draait vooral rond de kont van een vrouw die uitdrukkelijk in beeld wordt gebracht. Het gezicht van de dame in kwestie blijft onbekend.

Seksisme

De linkse politici die stonden te dansen krijgen heel wat tegenwind. Niet in het minst omdat ze actief waren in een links-progressief college rond seksisme en genderverhoudingen. CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma reageerde verbaasd bij de Nederlandse krant De Telegraaf. “Ik snap dat ze mee proberen te swingen en misschien niet meteen bezig waren met de tekst. Maar dit college heeft de mond vol van mannen-emancipatie, van het doorbreken van traditionele rolpatronen over mannen en vrouwen en schrijft in beleidsnota’s over het verband tussen straatintimidatie en een cultuur waarin meisjes en vrouwen als lustobject worden weggezet. Je kunt er toch niet echt omheen dat in dit liedje vrouwen nogal worden geobjectiveerd? Ik ben toch benieuwd hoe ze dat dan zelf zien.”

De wethouders nemen nu afstand van de feiten. Naar eigen zeggen wisten ze niet dat het bewuste nummer gedraaid zou worden. Ook claimen ze dat de tekst slecht verstaanbaar was op het podium. Volgens Moorman is het nummer “heel vrouwonvriendelijk”. Groot Wassink reageerde niet op de vraag of hij het nummer seksistisch vindt. Nochtans had hij in november laten optekenen dat hij viel over al het seksisme. “Ik heb eerlijk gezegd nog nooit zoveel seksisme in mijn leven gezien als de afgelopen jaren. Niet omdat het er daarvoor niet was, maar omdat ik het niet zag in alle heftigheid, en nu zie ik het.” Hij wilde daar verandering in brengen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

2 gedachten over “Linkse politici in Amsterdam vieren Vrouwendag op controversiële wijze”

Plaats een reactie

Delen