President van Rusland Vladimir Poetin met president van China Xi Jinping. Shutterstock

President van Rusland Vladimir Poetin met president van China Xi Jinping. Shutterstock

Uncategorized

Rusland rekent op China om Westerse sancties op te vangen

Van de redactie

Rusland zei zondag te rekenen op de hulp van China om de Westerse sancties economisch te boven te komen. Door die sancties zou, volgens Russische autoriteiten, de helft van hun goud en hun deviezenreservers bevroren zijn.

“Een deel van ons goud en onze deviezenreserves zit in de Chinese munt, de yuan. We zien welke druk westerse landen op China uitoefenen om de onderlinge handel tussen ons en China te beperken”, zegt Anton Siluanov, de Russische minister van Financiën op de Russische televisie. “Maar ik denk dat ons verbond met China sterk genoeg is om onze samenwerking niet alleen aan te houden, maar ook te intensifiëren nu de Westerse markten zich voor ons sluiten.”

Alle Westerse landen hebben Rusland ongekende sancties opgelegd na de invasie van Rusland in Oekraïne op 24 februari. De maatregelen zijn voornamelijk gericht op het bedrijfsleven en het financiële systeem in Rusland.

Verbond tussen China en Rusland aangescherpt

Siluanov maakte zondag voor het eerst duidelijk dat Moskou naar China kijkt om de impact van die Westerse sancties te helpen te boven komen. De twee naties hebben hun onderling verbond de laatste tijd aangescherpt nadat beide landen door het Westen onder druk gezet werden onder meer vanwege mensenrechtenkwesties. De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese collega, Xi Jinping, hadden op 4 februari nog een ontmoeting in Peking. Daar kondigden ze een strategisch bondgenootschap aan. Die “vriendschap zonder grenzen” zou erop gericht zijn “de invloed van de Verenigde Staten te counteren”.

De sancties tegen de Russische reserves raken de Russische economie bijzonder hard. Een maand geleden zei Siluanov nog dat Rusland verregaande sancties zou kunnen weerstaan dankzij de overvloedige reserves. Rusland dacht er zelfs over om Euro-obligaties aan buitenlandse investeerders aan te bieden om zo de markt weer stabiel te maken.

300 miljard bevroren

Deze zondag meldde hij dat door de maatregelen van het Westen van de 640 miljard dollar die het land in goud en deviezenreserves heeft nu zo’n 300 miljard bevroren is. De minister van financiën verzekerde dat Rusland zijn staatsschuld zal blijven afbetalen. Zolang de reservers bevroren blijven, zal Rusland zijn schuldeisers in Roebel uitbetalen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen