Uncategorized

Vergaderingen en organisaties besteden meer tijd aan triviale dan belangrijke beslissingen

Jurgen Ceder

De kleur van het fietsenschuurtje

Ik heb het zelf ook nog meegemaakt in mijn partijpolitieke dagen. Op de regiovergadering werd er eerst twee uur gediscussieerd over de prijs van de kippen op het komende eetfestijn. En of we naast Provençaalse saus ook currysaus moesten voorzien. Daarna ging het nog 10 minuten over de op til zijnde verkiezingen.

Het was in die andere partij niet beter. Daar kon zich in de partijraad een lang debat ontspinnen over artikel 5.4.17 van de statuten over de samenstelling van een of ander obscuur lokaal bestuur. Op het einde van de vergadering, terwijl iedereen al met de jas over de arm halfweg naar de uitgang was, vroeg een topman van de partij nog gauw het akkoord over een van de hoofdthema’s van de komende campagne. 

Ik merkte het ook bij de begrotingsbesprekingen op de gemeenteraad. Weinigen kwamen tussen over het geheel, maar velen hadden iets te vertellen over de subsidies voor de lokale scouts, de beveiliging van de voetbalkantine of een taalfout in begrotingspost 375.3.

Koffie en koekjes

De wet op de trivialiteit werd eerst geformuleerd door de historicus Northcote Parkinson. Hij gaf als voorbeeld een fictief comité dat moet beslissen over de bouw van een kerncentrale. Dat comité zal opvallend veel tijd besteden aan kleinigheden als de kleur van het fietsenschuurtje of het jaarlijkse budget voor koffie.

De reden waarom dat zo is, heeft meestal te maken met de complexiteit van belangrijke zaken. Iedereen kan meepraten over een fietsenschuurtje of een kantine, maar slechts zeer weinigen hebben enig inzicht in de structuur van een kerncentrale of de techniciteit van een gemeentelijke begroting.

De wet op de trivialiteit heeft ook te maken met schroom ten aanzien van belangrijke beslissingen. Je moet veel zelfvertrouwen en mondigheid hebben om je te bemoeien met belangrijke zaken als het verkiezingsthema van een partij.

Het is een les voor iedereen die een vergadering leidt. Als je iets belangrijks wil beslissen, zet dan zeker geen punt op de agenda over het jaarlijkse budget voor koffie en koekjes. Tenzij het natuurlijk net de bedoeling is om die belangrijke beslissing snel en zonder debat erdoor te krijgen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Jurist Jurgen Ceder (°1963, Aalst) nam enkele jaren geleden als eresenator afstand van de Belgische politiek om zich toe te leggen op het vaderschap. Vanuit die hoedanigheid overschouwt hij als analist de grote gewapende en culturele conflicten waar de wereld vandaag mee te kampen heeft.

Plaats een reactie

Delen