Amerikaanse economie krimpt onverwacht met 1,4 procent

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Amerikaanse economie krimpt onverwacht met 1,4 procent

Carl Deconinck

De eerste drie maanden van 2022 waren slecht voor de Amerikaanse economie. Een opstoot van corona, de bevoorradingsketen die onder druk kwam te staan en de stijgende brandstofprijzen wegen zwaar door. En daar kwam als klap op de vuurpijl de oorlog in Oekraïne bovenop. Toch is de krimp erger dan gedacht. Men verwachtte een bescheiden groei van 1,1 procent.

Het bruto binnenlands product (bbp), de breedste maatstaf voor de in de gehele economie geproduceerde goederen en diensten, is in het eerste kwartaal van 2022 met 1,4 procent gekrompen. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel vandaag bekend. Dat is veel slechter dan wat economen voorspelden. Het is de slechtste prestatie sinds het voorjaar van 2020, toen strenge lockdownmaatregelen de economie in een diepe recessie duwden.

“De onverwachte daling van het bbp is een herinnering dat de economie niet zo sterk is als we allemaal dachten”, zei Chris Zaccarelli, hoofd investeringen bij Independent Advisor Alliance. “Het is mogelijk dat het bbp volgende maand nog in positieve zin aangepast wordt, want dit is de eerste uitgave en er komen nog twee revisies, maar het is een waarschuwingsteken.” Bovendien zijn dergelijke kwartaalcijfers ook een momentopname.

Handelstekort

De achteruitgang zou te wijten zijn aan een groeiend handelstekort. De Verenigde Staten voeren veel meer in dan ze uitvoeren. Bedrijven investeerden ook een pak minder in voorraden. De slechte cijfers doen Wall Street vrezen voor een nieuwe recessie. De oorlog in Oekraïne, samen met de torenhoge inflatie en een agressieve Federale Reserve, zouden wel eens een giftige cocktail kunnen blijken. De consumptieprijsindex staat op een absolute recordhoogte. In de afgelopen 40 jaar was deze nooit zo slecht. De Amerikaanse centrale bank wil de druk wat verlichten.

De verslechtering lijkt een wereldwijd fenomeen te zijn. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaat ervan uit dat de wereldwijde economie slechts met 3,6 procent zal groeien, 0,8 procentpunten lager dan wat in januari werd verwacht. Vooral de oorlog in Oekraïne is de boosdoener voor de wereldwijde vertraging. Die kwam er snel na de coronapandemie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

1 gedachte over “Amerikaanse economie krimpt onverwacht met 1,4 procent”

  1. ‘een agressieve Federal Reserve’ , enkele zinnen later: ‘de Amerikaanse centrale bank wil de druk wat verlichten’. . Het marktkraam is leeggeraakt en de centjes staan op de bank.

Plaats een reactie

Delen