Gemeenteraadslid ontvlucht Franse gemeente wegens anti-blank racisme en homofobe aanvallen

Schermafbeelding: Le Figaro

Uncategorized

Boris Johnson klaagt over kritiek op zijn Rwanda-plan

Carl Deconinck

De Britse eerste minister Boris Johnson heeft uitgehaald naar de BBC en de woke aartsbisschop van Canterburry, Justin Welby, nadat die zware kritiek hadden geuit op zijn plannen tegen illegale immigratie. Hij voelt zich harder aangevallen dan Russisch president Vladimir Poetin.

In een gesprek met conservatieve parlementairen zei Johnson dat de BBC en de linkse aartsbisschop minder giftig waren in hun kritiek op de Russische president Vladimir Poetin dan in die op zijn eigen plannen. Concreet wil Johnson asielzoekers naar Rwanda brengen in afwachting van de behandeling van hun asielaanvraag. Nochtans getuigt het Rwanda-akkoord volgens Johnson van goed beleid. Hij vindt dat de BBC en religieuze instanties het verkeerd voorstellen.

Ethische vragen

De aartsbisschop beweerde dat het nieuwe beleid “ernstige ethische vragen opwerpt” en “het oordeel van God niet kan doorstaan“. Hij zei dat het “botst met het gewicht van onze nationale verantwoordelijkheid als een land, gevormd door christelijke waarden”. In zijn preek vertelde de aartsbisschop: “Onze verantwoordelijkheden uitbesteden, zelfs aan een land dat het goed wil doen, zoals Rwanda, is het tegenovergestelde van de aard van God die zelf de verantwoordelijkheid op zich nam voor onze mislukkingen.”

In diezelfde preek riep de aartsbisschop op tot “een Russisch staakt-het-vuren, een terugtrekking en een engagement voor gesprekken”. Hij zei dat dit “een moment was om vrede een kans te geven en de duisternis van oorlog te verbannen”. Hij verwees daarbij niet naar Poetin, maar naar dictators die “heersen door angst, geweld en wreedheid” en zullen verliezen.

Ook de aartsbisschop van York deelde de kritiek op de Rwanda-plannen. In zijn preek op Pasen sprak hij van “deprimerende en ontmoedigende plannen”. Hij zei dat “asielzoekers op de vlucht voor oorlog, honger en onderdrukking niet met de waardigheid en medeleven, waar elke mens recht op heeft, behandeld zullen worden”.

Weerstand

De Britse minister van Binnenlandse Zaken zei eerder dat het “verbazingwekkend is dat de instellingen die kritiek hebben op de plannen zelf niet met eigen oplossingen komen”. De conservatieve regering vreest wel dat ze eerst nog zal moeten strijden in de rechtbank. Johnson verwacht een leger van linkse activistische advocaten en instituties die stokken in de wielen zullen proberen te steken.

Nochtans doen de plannen sterk denken aan het bijzonder succesvolle Australische beleid. Daar vangt men asielzoekers op in buitenlandse centra. Het aantal doden op zee daalde drastisch en mensensmokkelaars konden zichzelf niet meer verrijken door mensen illegaal het land binnen te smokkelen. Ook Israël voert een gelijkaardig beleid waarbij illegalen aangemoedigd worden om te vertrekken. Ook Denemarken streeft ernaar om asielaanvragen buiten de Europese unie te behandel. Het land is eveneens geïnteresseerd in een samenwerking met Rwanda.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Boris Johnson klaagt over kritiek op zijn Rwanda-plan”

  1. “Het nieuw beleid [kan] het oordeel van God niet doorstaan”: de aartsbisschop stelt zich in de plaats van God door zijn eigen oordeel op te dringen.
    Het is de kenmerkende eigenschap van de pocowoko’s dat ze zich moreel gelijk stellen met God en dat alles daarbuiten des duivels is.
    Door haar woke opstelling kan de Anglicaanse Kerk in de waan leven nog iets te zeggen te hebben.

  2. Er werd al diverse malen gewaarschuwd dat als de EU geen paal en perk steldt aan illegale immigratie, de kans groot is dat
    we overspoeld raken en alles verliezen wat onze eeuwenoude
    cultuur en beschaving opgebouwd heeft.
    Mochten, oa de afrikanen, eens het idee krijgen van de handen uit de mouwen te steken en te werken aan de groei van de welvaart
    in afrika. Het is natuurlijk makkelijker hier het handje te komen ophouden.
    Boris heeft groot gelijk met zijn Rwanda-plan.
    En wij hebben toch ook relaties in die hoek.

Plaats een reactie

Delen