Karin Derua (foto: Belga)

Uncategorized

Burgemeester Boortmeerbeek staat nu toch open voor referendum, eigen schepen uit felle kritiek

Wannes Neukermans

Karin Derua, de burgemeester van Boortmeerbeek, staat open voor een referendum over de fusie met Mechelen. Dat zei ze vrijdag op Radio 1. Eerder had de Open Vld-burgemeester nochtans gesteld dat een burgerbevraging niet aan de orde was.

Mechelen en Boortmeerbeek willen vanaf 2025 als één gemeente door het leven gaan. Dat hebben de colleges van beide gemeenten dinsdag bevestigd op een persconferentie. Ze beloven dat Boortmeerbeek zijn eigenheid zal behouden, onder meer omdat het als een district zal kunnen functioneren. Maar de fusie botst op heel wat weerstand in Boortmeerbeek, onder andere omdat de Vlaams-Brabantse gemeente bij de provincie Antwerpen zou gaan horen.

Volgens Karin Derua is het gemeentebestuur in snelheid gepakt en stond de communicatie pas aan het einde van de week gepland, na de inschakeling van een communicatiebureau. “Er zijn mensen binnen onze gemeente die foutieve informatie verspreid hebben naar de bevolking. Dan is de onrust toegenomen en ik kan dat goed begrijpen”, zei ze vrijdag.

Ze benadrukte dat er nog een onderzoek van negentien maanden wordt gevoerd. “Wij gaan nu ook met een randgemeente praten die ook met Boortmeerbeek aan tafel wil zitten. Er zullen twee rapporten voorgelegd worden. De bevolking heeft dan de keuze.” Eenmaal de onderzoeken zijn afgerond, staat Derua open voor een referendum.

Felle kritiek van eigen schepen

Intussen uitte Annick De Keyser, die zelf voor Open Vld schepen is in Boortmeerbeek, op haar Facebookprofiel felle kritiek tegen de beslissing. Of toch vooral op de manier waarop: “Ik ben niet tegen een fusie, maar wel de manier waarop dit besluit nu plots door onze strot wordt geduwd.” Ze is van oordeel dat er geen volwaardig overleg was op voorhand.

“Onze gewestwegen voorzien van een gescheiden rioleringsstelsel, veiligere fietspaden en degelijke infrastructuur, dat duurt jaren, of daar krijgen we te horen dat er geen geld voor vrijgemaakt kan worden”, klaagt ze. “Maar bij een fusering 50.000.000 schenken om de schuldenlast te verminderen, dat kan wel.”

De Keyser hoopt dan ook dat er een referendum komt. “Ik ben vragende partij om eerst met aangrenzende gemeenten af te toetsen of er eventueel fusiemogelijkheden zijn en om dan een gedragen princiepsakkoord voor te leggen. En is dat dan met Mechelen, dan zal het gedragen zijn en bewust afgewogen zijn.

https://redactie.palnws.be/2022/04/mechelen-en-boortmeerbeek-stellen-plannen-voor-fusie-voor/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Burgemeester Boortmeerbeek staat nu toch open voor referendum, eigen schepen uit felle kritiek”

  1. De burgemeester neemt blijkbaar even gas terug. Het is toch normaal en democratisch dat voor een verreikende beslissing als deze door een tijdelijk gekozen bestuur de mening van de burgers wordt gevraagd. Het valt nu nog te bezien hoe (resultaatgericht?) de vragen zullen worden geformuleerd.

  2. aan alle Boortmeerbekenaars,de snelste en beste manier om een pak schulden te hebben en een omvolking van de burgers is een liberale burgemeester,succes verzekerd.Zie mechelen,gent,aarschot en laten we oostende niet vergeten,blankenberge moet het nog ondervinden.

  3. Boortmeerbeeks burgemeester Derua is een bazig viswijf zo heb ik haar bezig gezien. Referendum is te afstandelijk, zegt het kreng. Dan kunt ge niet zeggen wat er in de plaats van een fusie moet komen, als ge tegen stemt. Wel, dikke boerin, dan komt er geen fusie en daarmee uit. Help de Boortmeerbekenaren met zo’n bazig wijf in het gemeentehuis.

Plaats een reactie

Delen