Foto's: Shutterstock

Foto's: Shutterstock

Uncategorized

Clinton vol lof over strengere EU-regels voor internetbedrijven als Google en Meta: “Democratie herstellen voor het te laat is”

Van de redactie

Na een laatste onderhandelingsronde van meer dan zestien uur zijn de EU-landen, de Europese Commissie en het Europees Parlement het eens geworden over strengere wetgeving voor grote techbedrijven. De nieuwe regels, verpakt in de zogeheten Digital Services Act, moeten consumenten beter beschermen en de macht van internetgiganten als Google en Meta inperken. Op Twitter maakte voormalige Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton al kenbaar dat ze fan is van de plannen van de EU.

Onderdeel van het pakket is onder meer dat bedrijven kunnen worden gedwongen om transparanter te zijn over hun algoritmes. Ook worden advertenties die iemand te zien krijgt op basis van bijvoorbeeld zijn religie of politieke opvattingen straks verboden. Hetzelfde geldt voor reclame die speciaal is gericht op kinderen. Verder moeten illegale berichten en desinformatie sneller worden verwijderd.

Alles wat offline illegaal is, wordt straks ook online als illegaal beschouwd”, zegt Margarethe Vestager op Twitter. Zij is vicepresident van de Europese Commissie en belast met digitale zaken.

Naar verwachting gaat de nieuwe wetgeving in 2024 in. Bedrijven die de regels overtreden, kunnen een boete krijgen die kan oplopen tot 6 procent van hun wereldwijde omzet. Als ze vaker de mist ingaan, kan dat er uiteindelijk toe leiden dat ze geen zaken meer mogen doen binnen de Europese Unie.

Nieuwe wereldwijde standaard

De Digital Services Act is onderdeel van een groter pakket aan maatregelen om techbedrijven in toom te houden. Het andere onderdeel van dat pakket is de Digital Markets Act, waarover vorige maand een akkoord werd bereikt. Dat maatregelenpakket regelt onder meer dat consumenten meer keuze moeten krijgen tussen aanbieders van online diensten.

Dat de Europese Unie hoopt met dat pakket een nieuwe mondiale standaard te stellen, is ook de voormalige Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton niet ontgaan. “Te lang hebben techbedrijven desinformatie en extremisme in de hand gewerkt zonder daar verantwoording voor af te leggen. De EU staat op het punt hier iets aan te doen. Ik dring er bij onze trans-Atlantische partners op aan de Digital Services Act over de eindmeet te duwen en de wereldwijde democratie te herstellen voor het te laat is”, aldus Hillary Clinton donderdagavond op Twitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




4 gedachten over “Clinton vol lof over strengere EU-regels voor internetbedrijven als Google en Meta: “Democratie herstellen voor het te laat is””

  1. zal zeker maar de rechtse kant zijn die zal verwijderd worden, linkse woke zal wel mogen blijven
    Heb al mijn twitter, facebooks accountsen dergelijke gewist, ben op mijn gemak, zalig geen gezever meer

  2. Er zullen nog veel beklagen dat de vrijheid van mening totaal verloren gaat in Europa, de EuSSR zal dan enkel nog hun mening kunnen laten verkondigen, zover als wat nu nog niet het geval is…

  3. Zegt oma Clinton. Uit diezelfde mond klonk het ooit: “We came, we saw and he died.” en de volgende dag zat de wereld opgescheept met de ISS (Islamitische Staat-Strijders). Dank u oma.

  4. Zijn we inmiddels aanbeland in 1984 ?
    Grondwet art 25 : ” de drukpers is vrij , censuur kan nooit worden ingevoerd ”

    Wie zijn die autoritaire, wereldvreemde mensen in de EU , die claimen een mandaat te hebben om , in Orwelliaanse stijl , een ” ministerie van waarheid ” te installeren in de lidstaten?

Plaats een reactie

Delen