Overbruggingsleningen Vlaamse overheid blijven in trek

Illustratie. Shutterstock

Uncategorized

Federale overheid geeft tips om energie te besparen “en zo Oekraïne te helpen”

Belga Press Agency

Zet de verwarming een graadje lager, laat de auto wat vaker staan en warm eten op in de microgolf. Het zijn tips uit een nieuwe campagne van de federale overheid om energie te besparen, de energieafhankelijkheid van Rusland te verminderen en zo ook Oekraïne te helpen. “Elf miljoen kleine beetjes, dat maakt een heel groot verschil”, zegt minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), die de campagne donderdag voorstelde.

Het gaat om een “informatiecampagne met goede raad om slim om te gaan met energie”, “zonder verplichtingen of verboden”, klinkt het. De campagne gaat gepaard met een radiospot op alle nationale zenders. Er is ook een website gelanceerd, ikhebimpact.be, waarop de tips staan.

Federale overheid geeft voorbeeld

Het gaat om zaken die veel mensen nu al doen, zoals de verwarming wat lager zetten of de auto wat vaker te laten staan voor de fiets of het openbaar vervoer. Maar de overheid raadt bijvoorbeeld ook aan om de verwarming een uurtje vroeger op nachtstand te zetten of om slim te koken en eten op te warmen in de microgolf, die vier keer minder verbruikt dan een gas- of inductievuur.

De federale overheid geeft zelf het goede voorbeeld door de verwarming in de federale overheidsgebouwen een graad lager te zetten. Tot waar die gebouwen nu verwarmd worden is afhankelijk van locatie tot locatie, zegt administrateur-generaal van de Regie der Gebouwen Laurent Vrijdaghs, maar het idee is om niet onder de 18 graden te gaan.

De overheid spoort de gezinnen ook aan om zich nu al voor te bereiden op komende winter, en te investeren in zaken als zonnepanelen, isolatie of een warmtepomp. De website linkt door naar de verschillende regionale premiestelsels die daarvoor in het leven zijn geroepen.

Bevoorradingszekerheid niet in gevaar

De campagne volgt het voorbeeld van gelijkaardige initiatieven in Frankrijk, Nederland en Duitsland. Dat laatste land heeft intussen net als Oostenrijk en Italië de eerste fase van de Europese noodplannen geactiveerd. Die drie landen zijn in grote mate afhankelijk van fossiele brandstoffen uit Rusland.

België is dat veel minder, benadrukt Van der Straeten, en dus stelt het probleem van bevoorradingszekerheid zich hier op dit moment niet. Ons land importeert 6 procent van het aardgas uit Rusland, in Duitsland is dat een veelvoud. Daar komt bij dat België goed geïnterconnecteerd is, met onder meer de haven van Zeebrugge die een draaischijf is voor LNG. “We volgen het elke dag nauw op met netbeheerder Fluxys en stellen vast dat het aardgas gewoon stroomt. We hebben geen problemen om de eigen gezinnen en industrie te bevoorraden en kunnen nog leveren aan de buurlanden”, verzekert de minister.

België is wél voorbereid mocht de situatie zich voordoen, zegt Van der Straeten. In absolute nood – de derde fase in de driedelige noodplannen – kan dat leiden tot een beperking van de doorvoer van energie naar andere landen en de vraag, vooral aan de industrie, om het verbruik te verminderen.

Voor aardolie en uranium is België overigens meer afhankelijk van Rusland dan voor gas. Ons land importeert 30 procent van de totale aardolie-invoer uit Rusland, voor uranium gaat het om 20 procent.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

15 gedachten over “Federale overheid geeft tips om energie te besparen “en zo Oekraïne te helpen””

  1. Gaat Tinne haar eigen aanbevelingen opvolgen en afzien van de gascentrales die met Russisch gas zullen werken?
    Of is dit een nieuwe poging om de bevolking mee te krijgen in haar groene doctrine?

  2. ‘hun bedoelingen zijn goed- net als die van de amateurchirurg-maar hun praktijken zijn vaak bedroevend of zelfs ronduit schadelijk’.
    Lovelock is razend intelligent. Hier en daar flipt hij wel, soms een neveneffect van de inventiviteit van uitvinder-wetenschappers. Hij gebruikte de mythe van Gaia als metafoor; de groenen, altijd op zoek naar goeroes, hebben zich daar kaarsenbrandend op geworpen, maar moeten zijn boeken met afgrijzen wegleggen eenmaal ze begrijpen dat hij zuiver wetenschappelijk denkt. Zo pleitte hij in 2006 voor het dringend bouwen van nieuwe kerncentrales.

  3. In de zomer al de airco’s van de europese en belgische ambtenaren uit . en van de vele paperassenvullende bedienden . Is efficient tegen de opwarming van de aarde in de steden , en bespaart energie . En wie weet krijgen ze dan terug een beetje respect voor diegenen die buiten of in de fabrieken werken bij weer en wind .

  4. En maar dure energie verslindende gascentrales promoten vanop de in Bokrijk gestationeerde ossewagen met fakkels en tondeldoos, terwijl Holland, Frankrijk en de U.K. moderne, propere kerncentrales gaan bouwen omdat de gasprijzen
    uit de pan rijzen.

  5. Wat gaat die domme groene Tinne nog zo al uitkramen om haar grandioos falen te verdoezelen? Totaal onbekwaam is dat federaal Vivaldi schepsel. Veel geblaat weinig of geen hooi. Spijtig van de ruimte dat ze inneemt.
    Tinne, trap het af: je maakt er toch nooit iets van. Van u hebben we geen lessen te leren!

  6. Vreemd dat wij met z’n allen energie moeten bezuinigen terwijl in Wallonië de lege snelwegen ’s nachts nog steeds de hele nacht verlicht worden omdat er geen auto’s rijden. Energie is daar kennelijk pakken goedkoper dan in Vlaanderen. Federale overheid zou beter eens zijn werk doen en het verbrassen van energie op een gigantische schaal in zuidelijk België aanpakken.

Plaats een reactie

Delen