Uber Eats en Deliveroo beloven om geen illegale migranten meer tewerk te stellen in Frankrijk

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Frankrijk: Uber Eats en Deliveroo beloven om geen illegale migranten meer tewerk te stellen

Carl Deconinck

In Frankrijk hebben maaltijdbezorgers Uber Eats en Deliveroo beloofd om meer inspanningen te leveren in de strijd tegen illegale arbeid. De sector wordt al langer in verband gebracht met slechte arbeidsomstandigheden, lage lonen en illegale tewerkstelling.

De Franse overheid moedigt deelplatformen de laatste maanden aan om fraude en zwartwerk effectiever te bestrijden. Daarbij kwam het tot een charter dat de problematiek belooft aan te pakken. Vier van de belangrijkste platformen in Frankrijk – Uber Eats, Deliveroo, Stuart en Frichti – ondertekenden het handvest. Het voorziet in de harmonisatie en versterking van fraudebestrijding.

Zo komt er meer controle op de documenten die een bezorger moet verstrekken. Zodra de omzet meer dan 5.000 euro bedraagt, volgt een extra controle. Ook komt er een wekelijkse identiteitscontrole voor bezorgers. Elk kwartaal zal men bij het directoraat-generaal Arbeid rapporteren over de voortgang van de fraudebestrijding.

Nepaccounts

Sinds het begin van de gesprekken zijn al enkele honderden nepaccounts gedeactiveerd. Sommige platformen hadden al stappen in die richting gezet. Zo controleren Deliveroo en Uber Eats sinds kort de identiteit van hun gebruikers via selfies. Uber Eats is begonnen met een audit van de gegevens van zijn 50.000 bezorgers. Het deactiveert elke maand “tussen enkele tientallen en 300 nepaccounts”.

Het ministerie van Arbeid voert niet enkel een strijd tegen illegaal werk, maar zet zich ook in voor de versterking van de sociale dialoog in de sector. “Bezorgers moeten vertegenwoordigd zijn zodat hun werkomstandigheden verbeteren”, aldus het ministerie van Arbeid.

In Frankrijk zijn niet alleen de arbeidsomstandigheden problematisch: ook de bezorgers zelf blijken vaak illegaal in het land te verblijven. De verstrenging betekent dat illegale migranten in principe niet meer voor de platformen kunnen werken. Deelplatformen zijn berucht voor het gebruik van sociaal zwakke en illegale migranten.

Dat is niet alleen in Frankrijk het geval, maar ook in België. Een meerderheid van de mensen die in Brussel werken als maaltijdbezorger bij een dienst zoals Uber Eats of Deliveroo, verblijft illegaal in België. Velen van hen zijn geen enkele van de landstalen machtig.

Donderdag bleek uit een onderzoek van de KU Leuven en de Universiteit van Oxford dat werknemers in de platformeconomie vaak geen minimumloon krijgen en weinig sociale bescherming genieten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen