Vlaamse regering lanceert tijdelijke maatregelen om lerarentekort weg te werken: “Maar Commissie van Wijzen blijft verderwerken”

Illustratie: Shutterstock

Uncategorized

Kwart van kunstenorganisaties dreigt subsidies te verliezen, sector trekt aan alarmbel

Belga Press Agency

De kunstenorganisaties in Vlaanderen en Brussel hebben woensdag de campagne #ambitieuzerdandit opgestart. Op die manier vragen ze de Vlaamse overheid om meer middelen te voorzien voor de sector. Een op de vier organisaties dreigt haar subsidies te verliezen en wordt daardoor in haar voortbestaan bedreigd, zo stelt het Overleg Kunstenorganisaties (oKo).

Bij de Vlaamse en Brusselse kunstenorganisaties heerst grote ongerustheid sinds vorige week brieven met voorlopige subsidieadviezen voor de komende vijf of tien jaar in de bus vielen. Volgens een analyse van oKo dreigt een op de vier organisaties vanaf 2023 haar subsidie te verliezen. Het gaat onder meer om Toneelhuis, Ictus, Needcompany en Z33. De organisaties die wel nog Vlaamse subsidies zouden krijgen – 64 procent van de aanvragers – zouden het met gemiddeld zestien procent minder moeten doen dan gevraagd.

Kunstenorganisaties lanceren campagne

In een reactie hebben de kunstorganisaties woensdag de campagne #ambitieuzerdandit opgestart. De kunstorganisaties willen op die manier Vlaams minister-president Jan Jambon, die ook bevoegd is voor cultuur, herinneren aan zijn engagement om extra geld voor de professionele kunsten te vinden.

“Zonder extra budget dreigen veel kunstorganisaties, die staan te popelen om herop te bouwen na de coronapandemie, in een afbouw- of sluitingsscenario terecht te komen. Dat zou haaks staan op de positieve evaluaties van de commissies en op de appreciatie van het publiek”, zegt Leen Laconte, directeur van oKo. “Zonder extra budget komt de sector onder zware druk, moeten we internationaal grote stappen terugzetten, gaat meerstemmigheid verloren, is tewerkstelling bedreigd en wordt experimenteren bijzonder lastig.”

Volgens oKo is er 38 miljoen euro extra budget nodig, bovenop de 175 miljoen euro die nu voorzien is. Het extra geld is nodig om gestegen kosten te compenseren, koopkracht te herstellen en nieuwe beleidsaccenten uit te voeren.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

10 gedachten over “Kwart van kunstenorganisaties dreigt subsidies te verliezen, sector trekt aan alarmbel”

  1. Als kunstenaars, veelal eerder kunstenmakers niet kunnen leven van hun werk of hun fratsen moeten zij maar iets anders beginnen, en hun “oeuvre” beschouwen als liefhebberij. In plaats van hun werkende medemens op te zadelen met allerlei subsidies voor zaken waar die niet om vraagt. Precies of we hier geld te veel hebben, onze staatsschuld, begrotings- en andere tekorten indachtig. Subsidies mogen enkel worden gebruikt waarvoor ze moeten dienen : voor zaken van maatschappelijk nut. De rest is concurrentievervalsing en verloren middelen, weggegooid aan nutteloze en ongevraagde zaken. Tenzij voor de talloze charlatans die er via meestal duistere kanalen in slagen te vegeteren op de kap van de belastingbetaler.

  2. Dat ze eerst eens een echte job leren, en eens echt werken, in plaats van te vegeteren op de Vlaamse belastingbetaler.
    Iedere werkende Vlaming uit de privé moet zelfbedruipend zijn, krijgt geen enkele subsidie, en moet altijd denken hoe hij zijn zijn opgelegde belasting zal kunnen betalen. Als ze hun onnozel theatergetater niet kunnen verkopen dan moeten ze ook niet gesubsidieerd worden. Dat is gewoon economie. Waarom moeten wij betalen voor deze nutteloze individuen ?

  3. Subsidies. Laat ons eerst eens de sector grondig doorlichten. Of een referendum bij Vlamingen waar zij de kans krijgen uit te spreken waar hun duur verdiende centen mogen voor gebruikt worden.

  4. Geen verbrassing van ons belastinggeld aan subsidies voor in geldnood verkerend
    flauwKULturele poespas, al te vaak gelardeerd met PoCo-propaganda uitwassen. Indien KULtureluurse organisaties bij gebrek aan publieke interesse te weinig of geen entree- of abonnementsgeld kunnen innen om economisch zelfbedruipend te kunnen overleven, waarom moet de Staat die financiële put dan dempen met subsidies uit belastinggeld, de Staats doet dat toch ook niet bij op bankroet afstevenende handelszaken die andere producten en diensten aanbieden dan het economisch product “KUL-tuur” ? Awel dan !

  5. Subsidies voor de kunstsector? Vele in de muziekkunst verdienen miljoenen, hebben die subsidie nodig? Als je niet zelf bedruipend kan zijn wil dit zeggen dat men je ‘kunst’ niet moet hebben. In tegenstelling tot dpg media die elk jaar 600 miljoen € krijgt + 5 jaar lang 150 miljoen € extra om de papieren kranten te promoten uit milieu overwegingen??? Kan alleen in den belZIEK. Dat ze daar eens tegen gaan protesteren maar die zitten ook in de linkse hoek, zo zie je maar.

  6. Misschien dat er dan wat geld vrijkomt voor het wegwerken van de wachtlijsten voor een budget voor gehandicaptenzorg waar mijn zoon – samen met duizenden anderen – al jaren vrolijk op staat. Maar dat is waarschijnlijk niet fotogeniek genoeg.

Plaats een reactie

Delen