federaal premier De Croo en Vlaams minister-president Jambon (foto: Belga)

Binnenland politiek

Nog geen akkoord over half miljard dat Vlaanderen terug eist van federaal

Wannes Neukermans

Vrijdag is er op het Overlegcomité tussen de federale regering en de deelstaten nog geen akkoord gevonden over de Vlaamse eis om een half miljard euro terug te krijgen van het federale niveau. Die eis kwam er na een misrekening die het gevolg was van de zesde staatshervorming. Op 1 juni staat er een nieuw Overlegcomité gepland dat het punt opnieuw opneemt.

Het Overlegcomité klopte vrijdag de Belgische meerjarenbegroting tot 2025 af, die eind deze maand moet worden overgemaakt aan de Europese Commissie. Dinsdag liet Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) al weten dat Vlaanderen zo’n 500 miljoen euro terug eist van de federale overheid. “Al moet de precieze berekening nog gebeuren”, liet het kabinet van Diependaele toen weten. Hoe het komt dat die schuld nog openstaat, leest u in onderstaand artikel.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/04/vlaanderen-wil-half-miljard-terugkrijgen-van-federale-overheid/

Volgens Waals minister van Begroting Adrien Dolimont (MR) betwisten alle deelstaten samen 489 miljoen euro, waarvan 105 miljoen euro voor Wallonië. Hij benadrukte dat dat niet het enige dossier is, en dat de Waalse regering ook kijkt naar de lager dan verhoopte federale bijdrage aan de Europese relancesteun.  Het Overlegcomité heeft echter nog geen knopen doorgehakt in het dossier, zegt het kabinet van premier Alexander De Croo. Volgens de woordvoerder van Diependaele ging het om een elektronisch overleg, en zal het dossier opnieuw op de agenda komen tijdens een fysiek Overlegcomité op 1 juni.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Nog geen akkoord over half miljard dat Vlaanderen terug eist van federaal”

  1. Waarom een akkoord over iets dat zwart op wit op papier staat??? Stuur een advocaat, 1/2 miljoen is de moeite me dunkt!
    2024 zal hopelijk een einde maken aan deze ellende van een federale staatsstructuur!

Plaats een reactie

Delen