Karin Derua (foto: Belga)

Uncategorized

Voorlopig geen fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek, burgemeester spreekt van “grote fout”

Wannes Neukermans

Op de gemeenteraden van Mechelen en Boortmeerbeek is maandagavond fel gediscussieerd over een mogelijke fusie tussen de twee gemeenten. Opnieuw kwamen er in Boortmeerbeek honderden inwoners opdagen die protesteerden tegen de plannen van burgemeester Karin Derua (Open Vld). Zij bood intussen haar excuses aan voor hoe de zaak gelopen is. Uiteindelijk is er besloten om de fusie voorlopig niet door te laten gaan. Ook een referendum komt er voorlopig niet.

De Boortmeerbeekse oppositiefracties waren vooral hard voor het gebrek aan communicatie van het gemeentebestuur. Honderden inwoners volgden de gemeenteraad buiten op een groot scherm en lieten hun ongenoegen blijken met boegeroep. CD&V-gemeenteraadslid Steven Van Loock stelde vast: “De bevolking wil dit niet.” CD&V-fractieleider Bert Meulemans sprak dan weer van “een misprijzen en minachting voor de gemeenteraad”.

Maar niet alleen vanuit de oppositie was er kritiek op de plannen van burgemeester Derua. Zelfs Annick Dekeyser, die schepen is van dezelfde partij als Derua, uitte vorige week kritiek tegen “de manier waarop dit besluit nu plots door onze strot wordt geduwd.”

Geloofwaardigheid verloren

In de Mechelse gemeenteraad ging het ook hard tegen hard. De aanwezige oppositiepartijen waren niet te spreken over de manier waarop het stadsbestuur de mogelijke fusie heeft aangepakt: “We hebben alle buurgemeenten in het harnas gejaagd.”

N-VA-fractieleider Marc Hendrickx sprak van een fusie die met haast van bovenaf was opgelegd. “Je kan mensen niet zo voor een voldongen feit stellen”, aldus het gemeenteraadslid. “Mechelen heeft hier veel geloofwaardigheid verloren.” Bij CD&V was er ook ongenoegen. “Een fusie met Boortmeerbeek gaat in tegen alles: provincie, regiovorming, noem maar op”, verklaarde fractieleider Stefaan Deleus. “De enige reden voor deze fusie zou financieel zijn, maar er is geen draagvlak voor. We hebben alle buurgemeenten in het harnas gejaagd.”

Namens de meerderheid verklaarde de groene fractieleider Kristof Calvo teleurgesteld te zijn in de reacties van de oppositie. “Ik sta nog steeds achter de intenties, dit was zeker niet enkel een louter financieel verhaal maar we gaan natuurlijk niet ‘neen’ zeggen als er door zo’n fusie extra middelen naar onze stad komen.”

Ook buurgemeenten bezorgd

Ook in de buurgemeenten van Boortmeerbeek was er veel bezorgdheid over de plannen van Boortmeerbeek. “De gemeente Haacht heeft met verbazing kennis genomen van de aankondiging tot fusie tussen Mechelen en haar buurgemeente Boortmeerbeek. Het komt temeer als een complete verassing gezien de belangrijke samenwerkingsverbanden zoals de politiezone Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen, HaBoBIB, EcoWerf, Interleuven en andere projecten”, verklaarden de gemeentediensten van Haacht. Ook in Keerbergen wisten ze van niets. Opvallend, zeker omdat de drie gemeentes, die samen één politiezone vormen, recent nog investeerden in een nieuw politiegebouw van meer dan 10 miljoen euro. Boortmeerbeek zou daar 30 procent, of 3.322.000 euro voor betalen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Voorlopig geen fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek, burgemeester spreekt van “grote fout””

  1. Het perfecte voorbeeld van het misprijzen van de bevolking. Dat groene jongen Calvo “teleurgesteld” is in de reacties van de oppositie, zegt veel over het dictatoriaal denken van dat individu.

Plaats een reactie

Delen