TAK overplakt Franstalige opschriften op verkeersborden in Vilvoorde: "In Vlaanderen alleen Nederlands!"

De Franstalige opschriften werden overplakt met slogans als "Geen gezwans, Nederlands!", "De pot op met België!" en "Onverfranst! Onverduitst! Engels evenmin!" Foto: Twitter.

Uncategorized

Econoom: “Waarom moeten Franstaligen nog steeds economische invloed uitoefenen op Vlaanderen?”

Anton Schelfaut

Voor econoom Étienne de Callataÿ is een regionalisering van de loonindex het overwegen waard. Dat heeft hij gezegd in ‘Il faut qu’on parle’ op DH Radio. Volgens de econoom kunnen er vragen gesteld worden bij de economische invloed die Wallonië uitoefent op Vlaanderen.

De Callataÿ wijst erop dat de lonen enkel in Luxemburg, Cyprus en Malta automatisch geïndexeerd worden. “Wallonië moet consequent zijn. We kunnen onze Vlaamse vrienden geen systemen opleggen die atypisch zijn op Europees niveau”, benadrukt hij. Daarbij verwijst hij ook naar de werkloosheidsuitkering, die enkel in België onbeperkt is in de tijd.

De econoom ziet twee mogelijke uitwegen: “Of we stappen af van de loonindexatie en de onbeperkte werkloosheidsuitkering in de tijd, of we gaan die bevoegdheid regionaliseren. We zorgen ervoor dat Vlaanderen zich kan spiegelen aan Nederland, Duitsland of andere ontwikkelde landen met een hoger welvaartsniveau en een lagere armoede.”

Volgens De Callataÿ is het “legitiem” dat de Vlamingen geen loonindexering meer willen, “omdat die in Europa ook niet wordt gehanteerd”. “Dus waarom zouden wij Franstaligen de Vlamingen een loonindex opleggen?”, vraagt hij zich hardop af. “De tijd dat we de Nederlandstaligen in dit land het Frans oplegden is voorbij en daar zijn we blij mee. Maar waarom moeten Franstaligen op economisch vlak nog steeds invloed uitoefenen op wat er in Vlaanderen gebeurt? Daar zijn vragen bij te stellen.”

Sander Loones: “Laat ons verschillen erkennen”

Het pleidooi van de econoom kan op bijval rekenen van N-VA-Kamerlid Sander Loones, al benadrukt hij wel dat de N-VA de loonindex niet wil afschaffen. “De ene is niet beter dan de ander”, schrijft Loones op Twitter. “We zijn wel verschillend. Laat ons die verschillen erkennen en stoppen met de ander een beleid op te dringen dat die niet wil. Elk onze eigen keuzes maken. Vlamingen en Franstaligen zullen er allemaal beter van worden.”

Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) deelt de analyse van De Callataÿ niet. Hij benadrukt op Twitter dat de automatische indexatie ook in Vlaanderen behouden zal blijven. “Meer zelfs, we zullen een sterkere sociale zekerheid uitbouwen naar Scandinavisch model”, schrijft hij. “Wat wel juist is, is dat je geen beleid kan voeren in Wallonië en Vlaanderen ervoor laten opdraaien.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Econoom: “Waarom moeten Franstaligen nog steeds economische invloed uitoefenen op Vlaanderen?””

  1. de Callatay ? Is dat biet de man van de Calletay &Wouters (Woeters uitgesproken)? Beiden bankiers die een software lieten ontwikkelen voor de bankwereld. Heb beroepshalve veel contacten gehad met het buitenland. Daar was geen indexering, maar wel een jaarlijkse bespreking van de loonopslag en die lag gewoonlijk hoger dan onze index. Het verschil ligt in de indexering van de uitkeringen en ambtebarenlonen en -pensioenen

  2. Eens temeer geldt de slogan “Belgie barst” zodat de enkel-richting “solidariteit” geldkraan van Vlaanderen naar de “Derde Wereld” dichtgedraaid wordt na al die decennia !

Plaats een reactie

Delen