Personeel kerncentrales vraagt om ook Doel 3 en Tihange 2 langer open te houden: "Uitzonderlijke tijden vragen om uitzonderlijke maatregelen"

Kerncentrale van Doel. Shutterstock

Uncategorized

Engie stelt voorwaarden voor mogelijke verlenging kerncentrales in België

Belga Press Agency

Engie heeft dinsdag zijn voorwaarden bekendgemaakt voor de mogelijke verlenging van kerncentrales in België tot 2035. Het Franse bedrijf lijkt de kosten niet alleen te willen dragen. “Engie kan die verlenging enkel aangaan in het kader van een evenwichtige verdeling van de risico’s, met een vastomlijnd, stabiel en levensvatbaar reglementair kader over de vereiste investeringen, inclusief een duidelijk kader voor de ontmanteling van de kerncentrales en het nucleaire afval”, luidt het in de marge van de voorstelling van de kwartaalresultaten.

Midden maart besliste de federale regering om aan Engie te vragen om de levensduur van de reactoren Doel 4 en Tihange 3 met tien jaar te verlengen, tot 2035. “Dit betekent dat Engie zijn rol als nucleaire uitbater veel langer zal moeten vervullen dan voorzien. Engie draagt bij aan deze heroriëntatie en werkt samen met de regering om de haalbaarheid en de voorwaarden te bestuderen om dit nieuwe scenario te implementeren”, zegt het bedrijf dinsdag. 

Vijf jaar

Engie herhaalt nog eens dat het al aangegeven heeft dat er vijf jaar nodig zijn om dit scenario uit te voeren, waarbij het bedrijf verwijst naar de strenge verplichtingen rond onder meer de nucleaire veiligheid. Ook de Begische topman Thierry Saegeman had eerder al gezegd dat de betrokken reactoren waarschijnlijk stil zullen liggen tussen 2025 en 2027, om de nodige aanpassingen te kunnen doorvoeren. 

Bovendien vallen die werken om de reactoren te verlengen samen met de ingebruikname én ontmanteling van aangrenzende reactoren, zegt Engie. “Gezien zijn omvang zou deze potentiële verlenging een risicoprofiel opleveren dat verder gaat dan de normale activiteiten van een private operator”, luidt het.

Op de korte termijn zijn de prioriteiten van het Franse bedrijf om een hoog niveau van operationele beschikbaarheid te behouden, ter voorbereiding van de definitieve sluiting van de eerste twee eenheden deze winter (Doel 3 op 1 oktober en Tihange 2 op 1 februari 2023, nvdr). In de tweede helft van dit jaar wil het bedrijf dan het driejaarlijkse herzieningsproces van de nucleaire voorzieningen starten. “Met betrekking tot dit laatste punt, en volgens hetzelfde proces als in 2019, zal deze herziening rekening houden met elke vereiste update van de technische en economische scenario’s, met name kosten, planning en disconteringsvoeten”, specificeert Engie.

41 miljard euro

Om de ontmanteling van de Belgische kerncentrales en de berging van het nucleair afval te financieren, zou tot 2100 een bedrag nodig zijn van 41 miljard euro. Er werd al een spaarpot aangelegd van ruim 14 miljard bij dochterbedrijf Synatom, waarvan een deel opnieuw aan Engie is uitgeleend voor de financiering van nieuwe projecten. Het blijft dus afwachten hoeveel de Fransen effectief op tafel zullen leggen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

8 gedachten over “Engie stelt voorwaarden voor mogelijke verlenging kerncentrales in België”

  1. Ondertussen is de omzet van Engie met 85% gestegen tot een slordige 25,6 miljard euro dankzij de hoge energieprijzen. Wie lacht er nu in het vuistje? Engie of groene Van der Straeten?

  2. Ook dit is een gevolg van het linkse wanbeleid van vivaldi waar de burger het gelag mag betalen, als wij dat op voorhand al wisten, waarom de regering dan niet? Omdat vanderstraete een verborgen € agenda heeft met gazprom.

  3. Ik twijfel aan de eerbaarheid en het civisme van ENGIE. Die Franse maatschappij rekent alleen in eigen winstbejag: hoe groter hoe liever. Daarom: (i) nationaliseer de energiesector en gooi Engie buiten. (ii) begroot de kosten voor het openhouden va ALLE kerncentrales; geloof me vrij; we zullen die nog nodig hebben zelfs al mogen we ons verwachten aan hoog oplopende kosten om de beveiliging van deze oude centrales (waarvan het kerngedeelte nog steeds perfect functioneert) te garranderen. (iii) begin zo snel mogelijk aan de bouw van nieuwe kerncentrales of tenminste de kleinere modulaire kerncentrales. Dat is de enige oplossing om ons eigen energie te verzekeren met respect voor de klimaat-vereisten. (iv) versnel de bouw van alternatieve energie zoals wind molens in zee en zonnepanelen waar er voldoende zon schijnt (sic). (v) luister niet langer naar die groene dogmatische idiologie dat onze maatchappij nu al geld genoeg heeft gekost en onze wereld + klimaat bedreigt door vervuiling van CO2 en dergelijke. (vi) stuur Vanderstraeten naar het klooster om te bezinnen over haar falen.

  4. Dat mag dan allemaal op de rekening van gekke Tinne gezet worden!
    Engie is/wist dat ze verantwoordelijk zijn voor de kosten van de ontmanteling. Door de incompetente opstelling van gekke Tinne heeft ze ons nu met de billen bloot gezet. Natuurlijk weet Engie dat we die centrales nodig hebben… geen plaats om te onderhandelen.
    Gekke Tinne valt nu door de mand en de belastingsbetaler zal ervoor opdraaien.
    Daarom zeg ik al lang dat dit dom wezen opgesloten moet worden, door de staatveiligheid moet gevolgd worden.
    Heel de Vilvaldi knoeiers zijn mede verantwoordelijk

  5. Alle centrales verlengen, dan is er geen geld nodig voor de ontmanteling, en is ook onze elektriciteitsvoorziening verzekerd. Om D4 en T3 te verlengen is er maximum 6 maanden nodig, alle grote werken zijn reeds uitgevoerd. Het is TVDS die de wet moet aanpassen anders is een verlenging onmogelijk.

Plaats een reactie

Delen