Europees Parlement stemt tegen debat over christenvervolging

Europees Parlement. Shutterstock

Exclusief voor abonnees

Europees Parlement stemt tegen debat over christenvervolging

Sonja Dahlmans

Vrijdag werd in het Europees Parlement een stemming gehouden over het al dan niet voeren van een debat over christenvervolging in Brussel. Met 244 stemmen tegen een dergelijk debat en 231 voor, is de motie verworpen. Mensenrechtenadvocaten en leden van het Europees Parlement hebben hun zorgen hierover geuit. Enkele parlementsleden riepen tegen hun collega’s, die het debat tegenhielden, dat ze zich moesten schamen.

Het debat over christenvervolging was aangevraagd naar aanleiding van de moord op de 25-jarige christelijke studente Deborah Samuel Yakubu uit Nigeria. De jonge vrouw werd door een woedende menigte gestenigd en vervolgens in brand gestoken. Ze zou in een WhatsApp-groep aan studiegenoten hebben geschreven dat ze een goed resultaat voor haar tentamen had gehaald met de hulp van Jezus. Anderen beweren dat Deborah in deze WhatsApp-groep Mohammed, de islamitische profeet, zou hebben beledigd. Een woedende menigte moslims zocht op de campus van de universiteit naar de vrouw. Er werden zelfs afdelingen van de universiteit gesloten zodat ze niet kon ontsnappen. Klasgenoten probeerden haar te beschermen, maar uiteindelijk tevergeefs. De schoolleiding wist dat Deborah werd gezocht door woedende moslims, maar verzuimde de beveiligingsdienst in te schakelen om de studente te beschermen.

Blasfemiewetten

De staat Sokoto, waar het drama plaatsvond, is een van de twaalf noordelijke staten van Nigeria waar de sharia, de islamitische wet, van kracht is. Officieel is Nigeria een seculiere staat, met een overwegend islamitisch noorden en een christelijk zuiden. Het centrum van het land is al jarenlang het toneel van veelvuldig jihadistisch geweld jegens christenen. Ook zijn er duizenden kinderen en jongeren ontvoerd en komt verkrachting op grote schaal voor. Nigeria is een van de 71 landen op de wereld waar blasfemiewetten gelden. In april van dit jaar werd nog een atheïst veroordeeld tot 24 jaar celstraf. De man zou de islam beledigd hebben.

Buhari, de president van Nigeria, veroordeelde de moord op de studente, maar liet wel weten dat ze bestraft had moeten worden voor haar “overtredingen”. Over de daders zei Buhari enkel dat hij het betreurde dat ze het recht in eigen hand hadden genomen. De president liet weten dat moslims over de hele wereld respect eisen voor hun profeet. Het duurde 36 uur voor er een verklaring van president Buhari kwam. Tot op heden heeft hij niet opgeroepen tot vervolging van de daders. Buhari ontkent al langere tijd dat er christenvervolging plaatsvindt in zijn land.

De gouverneur van de staat Sokoto, Tambuwal, riep iedereen op kalm te blijven na de moord op de jonge vrouw, maar veroordeelde de brute moord niet. Verschillende islamitische geleerden hebben de moord goedgekeurd en maakten juist bezwaar tegen de arrestatie van twee verdachten. De sultan van Sokoto veroordeelde de moord op Deborah. Net als president Buhari ontkent hij al jaren dat er christenvervolging plaatsvindt in Nigeria.

Genocide

Volgens Genocide Watch vindt er een genocide plaats op christenen in Nigeria. Een van de problemen die de organisatie aankaart, is de ontkenning van de feiten. Ze stellen ook dat niet alleen Nigeria zelf, maar ook de Verenigde Staten en Europese landen, de genocide in Nigeria ontkennen. Dat het Europees Parlement vandaag tegen een debat stemde dat werd aangevraagd naar aanleiding van de moord op Deborah, wordt door onder andere de mensenrechtenadvocaten van ADF International bekritiseerd.

Woordvoerder Jean-Paul van de Walle zegt hierover: “Heel Europa zou de naam van Deborah Samuel Yakubu moeten kennen. De kans om ons als Europa uit te spreken tegen deze brute en ongerechtvaardigde moord op een jonge vrouw, gebaseerd op valse beschuldigingen van blasfemie, is nu onvergefelijk aan ons voorbijgegaan. Niemand zou vanwege zijn of haar geloof vervolgd moeten worden, maar het lijkt erop dat het Europees Parlement hier een oogje dichtknijpt.”

Van de Walle verleent rechtsbijstand namens ADF International en houdt kantoor in Brussel. Geen enkele Europese regeringsleider zich uitgesproken over de moord op Deborah.

https://redactie.palnws.be/2022/05/christelijke-nigeriaanse-studente-doodgeslagen-en-in-brand-gestoken-door-meute-na-beledigingen-tegen-islam/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

7 gedachten over “Europees Parlement stemt tegen debat over christenvervolging”

  1. De EU-elite is de vijand van zijn eigen bevolking aan het worden. Ze heeft nog het geluk dat de MS-pers dergelijke afschuwelijke bokkensprongen gewoon negeert en verzwijgt.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen