foto: Belga

Uncategorized

Kamer buigt zich over lange regeringsvorming

Wannes Neukermans

De Kamercommissie Grondwet heeft woensdag groen licht gegeven voor een doorlichting van de spelregels van de federale regeringsvorming. Dat moet in de toekomst ellenlang aanslepende regeringsvormingen vermijden. De vraag om een inleidend verslag werd goedgekeurd door de meerderheid en de N-VA.

In 2007 duurde de regeringsvorming 194 dagen, op dat moment de langste regeringsformatie ooit. In 2010 werd het record van 2007 verlegd naar 541 dagen, tevens een wereldrecord. Na de verkiezingen van 2019 was het bijna 500 dagen wachten op een nieuwe federale regering met een parlementaire meerderheid.

Een evaluatie van de spelregels van de regeringsvorming was daarom voorzien in het hoofdstuk democratische vernieuwing van het Vivaldi-regeerakkoord, melden de meerderheidspartijen woensdag in een mededeling. De Kamer neemt nu het voortouw door te werken met een inleidend verslag. Het is nog maar de tweede keer dat zo’n verslag wordt opgemaakt, en de eerste keer deze legislatuur.

Aanslepende formaties ondermijnen vertrouwen in politiek

Concreet zullen de parlementsleden daarvoor samenwerken met experten  Twee voorbeelden van nieuwe mechanismen die in het regeerakkoord aan bod kwamen, zijn een formele deadline of een deblokkeringsmechanisme. Maar ook andere mogelijkheden zijn niet bij voorbaat uitgesloten. “De aanslepende formaties ondermijnen het vertrouwen van burgers in de politiek”, zegt initiatiefnemer Kristof Calvo (Groen). “Het is essentieel dat ons land bestuurd wordt en daarvoor is een snellere regeringsvorming noodzakelijk.”

“Niemand heeft iets aan de traditioneel ellenlange regeringsonderhandelingen. Mensen gaan naar hun werk, proberen hun gezin te organiseren en de facturen te betalen. Goed bestuur betekent verantwoordelijkheid nemen. Met Vooruit willen we een einde maken aan de politieke spelletjes die gepaard gaan bij een regeringsvorming”, aldus fractievoorzitter Melissa Depraetere (Vooruit).

Geen heilige huisjes

Ook CD&V-fractievoorzitter Servais Verherstraeten noemt de “ellenlange regeringsvormingen en regeringen in lopende zaken geen goede zaak voor de stabiliteit van ons land”, en zegt dat ze het draagvlak van het systeem aantasten.

“We nemen hiermee vanuit het parlement het voortouw om totale blokkeringen inzake regeringsvorming, zoals we die de voorbije jaren al te vaak hebben gezien, in de toekomst te vermijden. Er zijn verschillende opties denkbaar, wat ons betreft zijn er op dat vlak geen heilige huisjes”, besluit Kamerlid Patrick Dewael (Open Vld).

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

19 gedachten over “Kamer buigt zich over lange regeringsvorming”

  1. Awel, hier een constructief voorstel dat moeilijk te betwisten valt:
    “De regering wordt gevormd uit die partijen die in dalend aantal stemmen door de kiezer aangeduid werden, en dit tot een voldoende quorum bereikt wordt”. Dit quorum wordt bepaald door de aan de regering deelnemende partijen (minstens de helft van het totaal aantal uitgebrachte stemmen + 1). De functie van Eerste Minister zal opgenomen worden door de verkozene met het hoogste aantal stemmen van de partij met de meeste stemmen. De andere regeringsposten worden procentueel verdeeld over de regeringspartijen volgens het aantal ontvangen stemmen en alle leden van de regering zullen geselecteerd worden uit de kieslijsten van de betreffende partijen.”
    Zo zijn we ineens vanaf van de ongelijke zetelverdeling ten voordele van de Franstaligen, de partijen met het hoogste stemmenaantal zitten gegarandeerd in de regering, we hebben opnieuw een soort federale kieskring (blijkbaar een nieuwe natte droom van Egbert) en wie niet komt stemmen heeft niets in de pap te brokken.

  2. Had de lange regeringsvorming ook niet te maken met het pornosterretje van Alexander en het feit dat de blauwe
    dragonder uit Aarschot stokken in de wielen stak omdat zij liever premier was geworden!?

  3. En nu… op zoek naar dé oplossing om de zieltogende traditionele partijen toch nog aan de macht te houden.
    Tenzij men kiest voor dé énige goede oplossing : snij deze rotte appel, die dit land al lang geworden is, doormidden…
    en geef Molenbeek aan Dubai…

  4. De oplossing kan niet simpeler zijn! 1/Maak 1 kieskring voor heel België waarbij elke stem gelijkwaardig is en iedereen kan stemmen op politiekers in Vlaanderen EN Wallonië. 2/ De regering wordt gevormd met de partij met de meeste stemmen, gevolgd door de tweede grootste partij, dan de derde grootste en zo verder tot je een 60% meerderheid hebt. Op die manier wordt de democratie eerlijk gevolgd. Maar met dit heilig huisje zal Dewael (en zo ongeveer alle andere partijen behalve VB) NOOIT akkoord gaan, want dan liggen ze eruit!

  5. Mijn voorstel: als de regeringsvorming langer dan drie maand duurt krijgen de ministers maar 1/3e van hun loon meer uitbetaald. Ik denk dat er snel een nieuwe regering zal zijn.

  6. Laat de mensen ”2′ stemmen uitbrengen.
    Een stem voor een partij en een stem voor een coalitie.

    Als 30 dagen na de stemming geen regering is gevormd dan wordt de tweede stem weerhouden.

    Partijen zouden uiteraard vooraf moeten bepalen/publiceren wat ze zouden wensen te bereiken bij het samengaan met elke separate partij en met elke theoretisch mogelijke coalitie.
    De politiek (ea) willen (oa om zich in te dekken) alles in een procedure gieten; ok, laten zij dat dan ook hier maar toepassen.

Plaats een reactie

Delen