Besmeurd standbeeld van Leopold II (foto: Shutterstock)

Uncategorized

Vraag van de week: Moet België zijn excuses aanbieden aan Congo en overgaan tot herstelbetalingen?

Wannes Neukermans

Na het bezoek van koning Filip zijn de ogen gericht op de Bijzondere Commissie Congo in het federaal parlement. Daar volgen nu een reeks hoorzittingen waarin besproken wordt wie in welke mate verantwoordelijk was voor de wanpraktijken die gepleegd zijn tijdens de periode waarin eerst Leopold II en daarna de Belgische staat Congo als kolonie in handen hadden. Sommige politieke partijen vrezen, andere partijen hopen, dat er besloten zal worden om herstelbetalingen mogelijk te maken. Koning Filip zou zich daarvoor in naam van de federale regering, of in naam van alle Belgen, excuseren voor het koloniale verleden. Laat hieronder weten wat u denkt.

Er bestaan argumenten voor herstelbetalingen. Tot op de dag van vandaag zou België namelijk nog genieten van de rijkdommen die het heeft vergaard ten tijde van de kolonies. Denk daarbij aan de rubberexport en de mijnsector, met onder andere het voormalige staatsbedrijf Union Minière.

Ook op persoonlijk vlak zou het koloniaal verleden nog sporen nalaten. Nabestaanden van de kolonie krijgen nog veel te maken met racisme en worden in België nog steeds niet zomaar erkend als slachtoffer. Het feit dat er in het straatbeeld nog beelden van onder andere Leopold II te zien zijn, maakt dat de Congolese diaspora nog dagelijks geconfronteerd wordt met het pijnlijke koloniale verleden.

Herstelgelden

Aan de andere kant is het zo dat er al decennialang ‘herstelgelden’ richting Congo stromen. Denk aan de miljarden aan steun aan verschillende ngo’s. Ook de Belgische overheid ging al verschillende samenwerkingsakkoorden aan met Congo, waardoor Belgisch geld richting de voormalige kolonie stroomt. Zo sloot minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir vorige week nog een akkoord van 16 miljoen euro om meer Congolezen aan het werk te krijgen.

Een ander argument tegen excuses en herstelbetalingen is het feit dat de Belg van vandaag niets te maken heeft met de misdaden die gepleegd zijn in koloniale periode. Hoe kan iemand verantwoordelijk gesteld worden voor wandaden die uitgingen van het koningshuis en een kleine, Franstalige politieke elite? Men mag niet vergeten dat de meeste inwoners, zeker Nederlandstaligen, zelf nog tweederangsburgers waren ten tijde van de kolonies.

Wat vindt u? Moeten er excuses en herstelbetalingen komen, of is een erkenning dat er fouten zijn gemaakt in Congo voldoende? Stem hieronder en beargumenteer uw standpunt in de reacties.

https://redactie.palnws.be/2022/06/regeringspartijen-lijnrecht-tegenover-elkaar-over-herstelbetalingen/
https://redactie.palnws.be/2022/06/koning-filip-koloniaal-verleden-gekenmerkt-door-paternalisme-discriminatie-en-racisme/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

22 gedachten over “Vraag van de week: Moet België zijn excuses aanbieden aan Congo en overgaan tot herstelbetalingen?”

  1. de congolezen zijn vandaag de dag zelf schuldig aan slavernij, in de cobaltmijnen werken kinderen onder brutale omstandigheden. er is al veel te veel geld naar de corrupte open handjes gevloeid en de achtergebleven infrastruktuur is verwaarloosd door hun eigen wanbeheer.

  2. Kitir smijt nogmaals met miljoenen om Congolezen aan het werk te krijgen en bij ons blijkt uit een recente studie dat heel wat “nieuwkomers” er dapper hun voeten aan vegen en liever op hun luie krent blijven zitten,omdat dit door allerlei sociale hangmatten meer loont!Hoeveel miljarden ontwikkelingsgeld staat er op de rekeningen van de voormalige president en de huidige/voormalige Congolese politieke elite?Misschien moest België eens herstelbetalingen vragen
    voor de naar de vaantjes geholpen en mismeesterde infrastructuur(spoorwegen,haven,vliegvelden,wegen,bevaarbare waterwegen,scholen,hospitalen etc…) die ze in 1960 cadeau kregen en nadien door Mobutu Sese Seko werd genationaliseerd!

  3. Bij elke kolonisatie zijn wereldwijd en in alle tijden misdaden begaan.
    Dichtbij heeft vooral Frankrijk bij ons (Lodewijk XIV en Napoleon) misdaden en roof begaan. Hier zijn excuses, herstelbetalingen en teruggave van gestolen goederen (kunst) zeker aangewezen.
    In Congo zijn ontoelaatbare misdaden begaan bij de exploitatie van de lokale rijkdommen; hier zijn namens de zich extreem verrijkende koninklijke familie en families van grote bedrijven (en niet namens de belastingbetalers) excuses en vooral herstelbetalingen zeker aangewezen.
    Ook het officiële België heeft tegenover Vlaanderen misdaden en roof begaan. Ook hier zijn excuses en herstelbetalingen zeker aangewezen.

  4. Hoog tijd dat de congolezen hun spijt uitdrukken over hun regimes, hun despote leiders en hun grijpgrage vingertjes.
    Die rekening betalen ze maar beter zelf.
    vragen wij aan de Fransen, de Spanjaarden e-of de Hollanders smartengeld voor wat ze hier ooit hebben uitgestoken?
    De zwartjes ruiken centjes zonder er veel voor te moeten doen. Zeer herkenbaar.

  5. Waarom zouden de huidige Belgen, die hier niks mee te maken hebben, hun belastinggeld hieraan besteden ? Het koningshuis treft schuld en daarvoor mogen ze met eigen middelen bijdragen, bepaalde bedrijven (indien ze nog bestaan) hebben ook geprofiteerd, laat hen ook maar betalen als het nog kan. De belastingbetaler heeft over de jaren al genoeg geld opgehoest onder de vorm van ontwikkelingshulp aan dit corrupte land.

  6. Herstelbetaling ok, indien we ons niet beperken tot de laatste 100 jaren maar zo’n 2000 jaar in de tijd. ook herstelbetaling van Wallonie naar Vlaanderen. bij het oprichten van Belgie stond er zwart op wit op papier een genocide naar Vlamingen toe.

  7. Tot 1908 heeft de Belgische bevolking niets te maken met de Congo Vrijstaat. Nadien hebben onze regeringen redelijk hun plicht vervuld. De daden van enkelingen zijn voor hun rekening.

  8. hebben de Congolezen al hun excuses aangeboden voor de talloze moorden op de paters, nonnen, geestelijken, de ongeboren kinderen die uit de buik van hun moeder gesneden zijn, en zo voort, denk het niet, zal ook weer niet hoeven. En als er betaald wordt dan degene die eraan verdiend hebben, niet de huidige belastingbetalers, hier is genoeg te doen aangaande, help eerst onze mensen, dit is niet een Vlaams Belang slogan, maar bittere noodzaak, of ik kan misschien nog wat meer wat meer belasting betalen op mijn pensioen van 1250 euro zoals nu gebeurd.

  9. Ik denk dat het eerder de Congolezen zijn die verontschuldigingen moeten aanbieden aan Belgie omdat ze op zeer korte tijd alles wat de Belgen in 1960 gedwongen achter gelaten hebben verwaarloosd, en dan spreken we enkel nog maar over hospitalen, scholen en infrastructuur. Een klein voorbeeld in 1960 was de afstand tussen Leopoldville en Moada aan de atlantische, ongeveer 600 km in 1 dag afteleggen. Wanneer ik in Zaire woonde eind jaren 80- 90 duurde deze rit tussen 1 à 2 weken naar gelang het seizoen.

  10. Diegene die grof geld verdient hebben , (societé generale , umicore , en een bepaalde duitse familie uit Laken , mogen van ij excuses aanbieden en herstelbetalingen doen uit eigen naam en uit eigen portefeuille . Maar dat die roofbaronnen nu willen deugpronken op kosten van de belastingbetaler is te zot voor woorden .

  11. Wanneer er ingegaan zou worden op deze vraag kan de regering/koning niets anders doen dan een identiek dossier opstarten tegen elke staat die ons ooit bezet en gebruikt heeft. De Vlaamse regering zou eveneens in actie moeten schieten tegen Wallonië en de Belgische staat…
    Terugbetalingen enkel uit eigen zak van degenen die er van geprofiteerd hebben i.c. dus de Koninklijke familie rechtstreeks en via hun aandeelhouderschap in bedrijven.
    Vooraleer een wiedergutmachung af te spreken zou er toch eerst een “verrekening” moeten komen met wat de Belgische (waarschijnlijk meer Vlaamse) voorouders gerealiseerd hebben (infrastructuur, gratis onderwijs en medische verzorging enz.) en de levensjaren die dat hen gekost heeft. Ook de moorden en andere halsmisdaden moeten een prijskaartje krijgen.
    En bij geen akkoord : Congo zo veel mogelijk herstellen in de vroegere staat = oerwoud, de bodemrijkdommen zullen ze in de VS of China terug moeten gaan halen.

  12. Koning Filip mag zelf herstelbetalingen geven en verontschuldigingen in zijn persoonlijke en voorvaderlijke naam aanbieden. Ik heb met die zaak niets, maar dan ook niets te maken.

  13. Het is toch vreemd dat in Portugal geen beelden van het koloniaal verleden besmeurd worden. Laat staan dat er een discussie bestaat over Widergutmachung. In de koloniale oorlog zijn er 10000 Portugese soldaten gesneuveld. Begin jaren 70 na de onafhankelijkheid van de Portugese kolonies zijn er meer als een miljoen Portugese burgers teruggekeerd naar het moederland. Die hebben alles achtergelaten . Beira in Mozambique veranderde in korte tijd van het Biarritz aan de Indische Oceaan in een vervallen stad.
    Zijn de Portugese eigenaars ooit vergoed? Neen. En de kleine Belgische colons die alles verloren in 1960 hebben die een vergoeding van Mobutu ontvangen? Neen.
    In Algerije hebben op korte tijd een miljoen pied-noirs Algerije verruild voor Frankrijk. Hebben die van de nieuwe machthebbers in Algerije een vergoeding ontvangen? Neen
    Het Belgisch politiek-administratief complex doet geen moeite om de kolonies vreemdelingen op Belgisch grondgebied te verwijderen maar houdt zich wel zinledig met het aanbieden van excuses.

  14. “Herstelbetalingen” waarom ? Omdat blanke missionarissen, dito nonnen en kolonisten de negers “Europese Beschaving” leerden : stenen gebouwen, verharde wegen , ziekenzorg met hospitalen, onderwijs met scholen, optimalisatie van de landbouw door geschoold landbouwingenieurs der Koloniale Hogeschool Antwerpen en zelf soms tussen kwamen bij bloedige stammentwisten ? Foert !

Plaats een reactie

Delen