Hilde Crevits (foto: Belga)

Uncategorized

Jeugdrechters plaatsten vorig jaar meer dan 1.500 jongeren in gesloten instellingen

Wannes Neukermans

In 2021 stuurden jeugdrechters 1.560 jongeren naar een gemeenschapsinstelling omdat ze een delict pleegden of daarvan verdacht werden, of omwille van ernstige verontrusting. Dat meldt Vlaams minister van Welzijn en Gezin Hilde Crevits (cd&v). Dat is een stijging ten opzichte van 2020, toen er 1.444 jongeren doorverwezen werden. In 2020 zakte het aantal jeugddelicten wel sterk door de forse daling van het aantal corona-inbreuken waardoor de stijging van vorig jaar niet opvallend is.

“Met de invoering van het nieuwe jeugddelinquentiedecreet zal er voor onze gemeenschapsinstellingen in Vlaanderen veel veranderen”, aldus Crevits. “Er worden meer strafmogelijkheden gecreëerd voor daders enerzijds en een meer veilige opvang van slachtoffers anderzijds. Vanaf maart 2023 zullen slachtoffers en delictplegers, of jongeren die daarvan verdacht worden, niet langer noodgedwongen samen in een gemeenschapsinstelling moeten verblijven.”

De totale jaarlijkse instroom van dossiers bij de Vlaamse jeugdparketten is in 2021 gedaald. Het gaat om 39.171 dossiers. In 2020 waren dat er 41.249. De daling van de delict-zaken tussen 2020 en 2021 is voornamelijk toe te schrijven aan de forse daling van het aantal Covid-gerelateerde zaken.

Vooral slachtoffers

Het jeugddelinquentierecht geeft de jeugdrechter heel wat mogelijkheden om een gepaste maatregel op te leggen. Het aantal opgestarte ‘delictgerichte contextbegeleidingen’ wordt bijvoorbeeld meer en meer ingezet. Jongeren worden daarbij, al dan niet in combinatie met een plaatsing, samen met ouders, familie en vrienden actief in de eigen context begeleid om zich te re-integreren en recidive te vermijden. Twee jaar na de implementatie is deze nieuwe aanpak al sterk vertrouwd in Vlaanderen. In 2021 liepen er 137 delictgerichte begeleidingen. Zo’n ambulante reactie wordt ingezet om te vermijden dat een jongere in een gemeenschapsinstelling wordt geplaatst en/of om er voor te zorgen dat jongere sneller en met begeleiding kunnen uitstromen uit onze gemeenschapsinstellingen.

De meeste jongeren die door de jeugdrechtbank worden opgevolgd, bevinden zich voornamelijk in een verontrustende situatie (geweld, mishandeling, verwaarlozing en/of misbruik). Maar liefst 88 procent van de jongeren wordt door de jeugdrechtbank opgevolgd omwille van verontrusting, 12,6 procent omwille van een jeugddelict.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Jeugdrechters plaatsten vorig jaar meer dan 1.500 jongeren in gesloten instellingen”

  1. Gelet op het feit dat er massaal geseponeerd word, 90% van de verkrachtingen worden geseponeerd door idioten met een functie van link(s)e procureur. Gelet op het feit dat er zeer velen de dans ontspringen wegens minderjarigheid. Als er dan zulks een massa van 1500 per jaar in een instelling worden geplaatst weet dat de realiteit van de misdrijven meer dan het honderdvoudige is. En de slachtoffers blijven in de kou staan en zullen nooit vergoed worden. Wel slachtoffer, ik heb goed nieuws voor u, uw gLiberale MINIster van verzopen vld geeft alle criminelen nu een korting van 6 maanden, voor vivaldi had je dan maar geen slachtoffer moeten worden, zo denken zij.

  2. De verantwoordelijkheid wordt bij de instellingen gelegd en niet bij de jongere zelf. Een slecht signaal. De verantwoordelijkheid blijft bij de jongere en niet bij de gemeenschap. Verder gaat men er ideologisch van uit dat de aanpak helpt. Dat is kort door de bocht. Het recidivepercentage bedraagt 60%. Men zegt dat men deze mensen een toekomst moet geven en dat klopt. In bijna 2/3 van de gevallen is er een toekomst om opnieuw geweld te plegen.

Plaats een reactie

Delen