Nieuwe staatsbon beduidend minder populair

Vincent Van Peteghem. Photonews

Uncategorized

Franse natuurkundige professor kaart fake news aan met valse foto van ster

Simon Segers

Étienne Klein, een Franse natuurkundige, plaatste op Twitter een foto van een nabijgelegen ster. Hij kondigde echter al snel aan dat hij de wereld had beetgenomen om een punt te maken over fake news en autoriteitsargumenten.

De foto was zogezegd genomen met de James Webb-ruimtetelescoop, werelds krachtigste sterrenkijker die sinds vorige maand operationeel is. Klein beweerde dat het hier ging om Proxima Centauri, de ster die zich het dichtst bij het zonnestelsel bevindt. “Dit niveau van detail… Een nieuwe wereld wordt dag na dag onthuld”, schreef hij in het bijschrift. Enkele uren en vele lovende commentaren later onthulde de natuurkundige echter dat hij iedereen voor de gek had gehouden. De foto is namelijk niet het resultaat van geavanceerde beeldvorming, maar simpelweg een huisgemaakte foto van een stukje chorizoworst.

Spaanse vleeswaren, exclusief op aarde

“Als het tijd is voor een aperitief, lijken cognitieve vooroordelen vrij spel te hebben… Pas er voor op. Volgens de hedendaagse kosmologie bestaat er nergens zoiets als Spaanse vleeswaren, behalve op Aarde”, reageerde Klein op zijn oorspronkelijke bericht. Hij verduidelijkte dat zijn stunt bedoeld was bij wijze van amusement, en om er op te wijzen dat autoriteitsargumenten met scepsis dienen benaderd te worden. “Laten we leren op onze hoede te zijn voor autoritaire argumenten, maar ook voor de spontane uitstraling van bepaalde beelden…”, schreef hij. Het autoriteitsargument of beroep op autoriteit is een denkfout, waarbij de inhoud van een bewering niet in twijfel wordt getrokken wanneer de boodschapper aanzien en geloofwaardigheid geniet binnen het specifieke veld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

3 gedachten over “Franse natuurkundige professor kaart fake news aan met valse foto van ster”

  1. Fake is zo oud als de straat. Historische bronnenkritiek toont dit voldoende aan. Krantenkoppen steken door alarmerende slagzinnen met kop en schouders uit boven alle vermanende onheilsboden. De wereld wil nu eenmaal bedrogen worden.

Plaats een reactie

Delen