Foto: Shutterstock

Uncategorized

Rotherham wordt wereldhoofdstad kindercultuur: “Hier is geld voor, maar voor aanpak grooming gangs niet”

Sonja Dahlmans

In 2025 zal de Engelse plaats Rotherham de eerste hoofdstad van cultuur voor kinderen worden van de wereld, zo vermeldt een overheidspagina. Er wordt gesproken over een ‘spannend initiatief’ dat de stem van kinderen en jongeren zal laten horen. 64.000 kunstenaars zouden betrokken zijn bij het project. Kinderen kunnen meedoen aan workshops, maar zij mogen zelf ook ‘uitdagende’ culturele uitdagingen naar voren brengen. Deze benoeming zal de Britse belastingbetaler 1.8 Britse pond kosten.

Volgens Julie Dalton die in het bestuur zit van het programma is de benoeming een “krachtige demonstratie van de inspanning van het college om de jeugd in de stad in staat te stellen een actieve rol in de toekomst van de stad te kunnen spelen.” Behalve de vrolijke toon rondom de benoeming en de daarbij horende festiviteiten die op publieke overheidspagina’s staan, is er ook veel kritiek op de verkiezing van Rotherham. Het stadje werd jarenlang geassocieerd met seksueel geweld en seksuele uitbuiting van Britse meisjes door veelal Pakistaanse moslims. De autoriteiten keken hier jaren lang van weg, zo blijkt uit verschillende rapporten. Onlangs kwam nog een rapport uit dat snoeihard uithaalde naar de Britse autoriteiten die volgens het rapport niet adequaat genoeg handelden en de urgentie van het grootschalige seksuele geweld niet onderkenden. Ook hoefde tot nog toe niemand persoonlijke verantwoording hiervoor te nemen.

Geld voor cultuur, niet voor aanpak misbruik

Volgens Georgia Edkins van de Mail on Sunday ziet het Britse publiek liever dat een nieuwe overheid haar geld en tijd beter besteedt aan een groot landelijk onderzoek inzake de zogenaamde grooming gangs, zonder angst beschuldigd te worden van racisme. De Britse premier Johnson verkondigde onlangs zijn vertrek aan, maar blijft aan tot er een opvolger is gekozen.

Inmiddels regent het op de sociale media kanalen kritiek op het besluit uitgerekend Rotherham als wereld hoofdstad kindercultuur aan te wijzen. Zo noemt bijvoorbeeld Wasiq Wasiq, radicalisering en terrorisme deskundige van de Henry Jackson Society, het besluit op Twitter een “klap in het gezicht van de kinderen die verkracht werden door de grooming gangs.” Journaliste Sophie Corcoran van GB News vraagt zich op Twitter verbaasd af waarom just Rotherham is uitgekozen net als Calvin Robinson die onlangs zelf in opspraak kwam, omdat hij als zwarte man weigerde te zeggen dat de Britse maatschappij en de Kerk van Engeland institutioneel racistisch zouden zijn. Zijn priesterwijding werd volgens Robinson hierdoor afgelast. Robinson haalt hard uit naar het comité dat deze benoeming deed: “Zij hebben gelijk, Rotherham is de Britse hoofdstad van de Pakistaanse moslim grooming cultuur, maar dat is beslist geen reden tot een feest. Lokale en nationale autoriteiten, politie en sociaal werkers, allen waren betrokken bij het bedekken wat er gebeurde in de naam van diversiteit. Diversiteit is niet altijd onze kracht.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/06/rapport-politietop-gaf-opdracht-andere-zaken-prioriteit-te-geven-boven-misbruikschandaal-engelse-rotherham/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Sonja Dahlmans (°1968) is een Nederlandse theologe gespecialiseerd in oosters-orthodox christendom. Ze werkt momenteel een master islamitische theologie af aan de Melbourne School of Theology.

3 gedachten over “Rotherham wordt wereldhoofdstad kindercultuur: “Hier is geld voor, maar voor aanpak grooming gangs niet””

Plaats een reactie

Delen