Vincent Van Quickenborne (foto: Belga)

Uncategorized

Steeds meer burgers doen beroep op Pro-Deoadvocaat

Belga Press Agency

Tijdens het gerechtelijk jaar 2020-2021 is ruim 274.000 keer een Pro-Deoadvocaat aangesteld, een stijging van meer dan 26.000 dossiers. Dat meldt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) maandag. Dat heeft te maken met het verlagen van de financiële drempels om een beroep op tweedelijnsbijstand te kunnen doen, maar ook de economische crisis als gevolg van de coronacrisis.

Wie te weinig bestaansmiddelen heeft, kan een beroep doen op een pro-Deoadvocaat. Die zogenaamde juridische tweedelijnsbijstand is geheel of gedeeltelijk gratis. Je kan die niet enkel aanvragen indien je naar de rechtbank moet, legt woordvoerster Sofie Demeyer van Advocaat.be uit. “Je kan nog voor veel meer zaken de kosteloze bijstand van een advocaat vragen, bijvoorbeeld bij een politieverhoor, voor een advies, het opstellen van afbetalingstermijnen, het indienen van een klacht en dergelijke.”

Gratis juridische bijstand

Om te voorkomen dat burgers niet naar een advocaat stappen omdat het simpelweg te duur is, worden de financiële drempels verder afgebouwd. Een wetsvoorstel van Stefaan Van Hecke dat in 2020 groen licht kreeg, zorgde ervoor dat in september van datzelfde jaar het inkomensplafond voor gratis juridische tweedelijnsbijstand voor alleenstaanden en gezinnen met 200 euro werd opgetrokken. Tot september 2023 komt daar elk jaar 100 euro bij, zodat het plafond dan op 1.526 euro voor alleenstaanden zal liggen en op 1.817 euro voor gezinnen. Een jaar later worden de plafonds gekoppeld aan de index van de consumptieprijzen.

Volgens het kabinet-Van Quickenborne zorgde het optrekken van de plafonds ervoor dat meer mensen een beroep deden op een pro-Deoadvocaat. In het gerechtelijk jaar 2020-2021 keerde de FOD Justitie ongeveer 120 miljoen euro erelonen uit aan de advocaten die prestaties hebben geleverd in het kader van de pro-deo. Dat is bijna 17 miljoen euro of 14 procent meer dan het vorig gerechtelijk jaar. Er werd ruim 274.000 keer een advocaat pro Deo aangesteld, wat een stijging is van meer dan 26.000 dossiers of 9 procent.

En de verwachting is dat de cijfers de komende jaren nog zullen toenemen. Minister Van Quickenborne vindt het een goede zaak dat meer mensen een beroep doen op de gratis tweedelijnsbijstand. “In een rechtsstaat moet iedereen altijd gelijke toegang hebben tot een rechter, ongeacht de financiële situatie. Dat betekent dat ook iedereen een beroep moet kunnen doen op een advocaat, ook mensen die dit niet kunnen betalen. Een billijk systeem van juridische tweedelijnsbijstand is onmisbaar om dat recht te garanderen”, aldus de minister.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Om u snel de belangrijkste nieuwsfeiten aan te kunnen bieden, neemt PAL NWS dagelijks enkele artikels over van het persagentschap Belga.

2 gedachten over “Steeds meer burgers doen beroep op Pro-Deoadvocaat”

  1. Wat een zeveraar is die Q toch, omdat ik de discriminatie van zijn blauw vriendje procureur generaal patrick vandenbruwaene heb aangeklaagd heeft die me 2 jaar geleden nog laten oppakken en in de cel gestoken, jawel, tot zelfs bij justitie is er een cordon sanitaire tegen Vlaams Belangers, iedereen toegang tot de rechter, wat een zeveraar is die Q toch. Q is er niet voor de slachtoffers maar de daders mogen 6 maand eerder de cel verlaten en vooraleer je in dit land in de cel beland ben je al een zware crimineel.

  2. daarmee kunnen nog meer allochtonen beroep doen op een advocaat op de kosten van de Vlaamse belastingbetaler,de Vlamingen moeten allochtonen wettelijk bijstaan,wat een grap.Zou het niet mogelijk zijn aan Pallieter om de afschuwelijke koppen van die vld-ers niet langer af te beelden maar deze te vervangen door een een of ander reptiel,ik zou geen viervoeter nemen want daar heb ik te veel respect voor,zelfs nog voor ratten

Plaats een reactie

Delen