Europese Commissie stelt verbod op producten voor die met dwangarbeid zijn geproduceerd

Shutterstock

Uncategorized

Europese Commissie stelt verbod op producten uit dwangarbeid voor

Carl Deconinck

De Europese Commissie deed woensdag plannen uit de doeken die gedwongen arbeid aan banden moet leggen. Alle producten uit dwangarbeid zouden uit de Europese markt verbannen worden.

https://redactie.palnws.be/2022/09/hoge-commissaris-voor-de-mensenrechten-vernietigend-over-china-in-rapport-over-behandeling-oeigoeren/

“Dwangarbeid … is een wrede vorm van moderne slavernij, met miljoenen mensen die wereldwijd vastzitten”, zei EU-handelschef Valdis Dombrovskis. “Het doel is dus duidelijk: de EU-markt vrij houden van producten die met dwangarbeid zijn gemaakt, gewonnen of geoogst.” Eerder kondigde Commissievoorzitter Ursula von der Leyen al een verbod aan. Dat krijgt nu dus meer en meer vorm.

De EU moet er wel voor zorgen dat het verbod niet in strijd is met het internationaal handelsrecht. Daarbij is vooral de relatie met China een heikel punt, want dat land maakt uitgebreid gebruik van gedwongen arbeid door Oeigoeren die in kampen worden opgesloten. De VN klaagde dit recent nog aan in een uitgebreid rapport.

Interne markt als troef

Dombrovskis verdedigde de allesomvattende aanpak van het verbod, die ook EU-producten verbiedt die met dwangarbeid zijn gemaakt. “Dit is belangrijk voor de effectiviteit van het verbod, maar ook om te voorkomen dat onze partnerlanden worden gediscrimineerd”, zei hij. Thierry Breton, hoofd van de EU-industrie, wiens afdeling het voorstel samen met de handelsafdeling van de EU schreef, zei: “Onze interne markt is een formidabele troef om te voorkomen dat producten gemaakt met dwangarbeid in de EU circuleren.”

De Internationale Arbeidsorganisatie schat dat er in 2021 wereldwijd dagelijks zo’n 27,6 miljoen mensen gedwongen zijn geweest om te werken. Daarvan waren er 3,3 miljoen kinderen. Vrouwen en meisjes waren goed voor 11,8 miljoen van het totale aantal. De meest gevoelige sectoren voor die moderne slavernij zijn de textiel, de mijnbouw en de landbouw.

Het voorstel van de Commissie moet nu worden besproken door de EU-lidstaten en het Europees Parlement. De regels zouden twee jaar na het sluiten van een overeenkomst in werking treden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Europese Commissie stelt verbod op producten uit dwangarbeid voor”

  1. Volgens mij zijn alle arbeiders dwangarbeiders
    Men moet wel werken om een beetje in leven te blijven, dat is ook een vorm van dwang. Behalve de politiekers, die leven in luilekkerland.

Plaats een reactie

Delen