Duitsland sluit langetermijn gasdeal met Qatar

Shutterstock

Uncategorized

Duitsland sluit langdurige gasdeal met Qatar

Carl Deconinck

Ondanks eerder protest rond fundamentele rechten en vrijheden in het Arabisch Emiraat van Qatar door Duitsland, hebben beide landen nu een 15-jarige deal getekend om vloeibaar aardgas van Doha naar de Europese economische grootmacht te verschepen.

Qatar heeft ermee ingestemd om Duitsland twee miljoen ton vloeibaar aardgas per jaar te sturen. Dat zal het minstens 15 jaar doen. Functionarissen meldden dit nieuws dinsdag. Duitsland, de grootste economie van Europa, is volop aan het zoeken naar alternatieve aanvoer van energie na de Russische invasie van Oekraïne.

Men zette geen financiële prijs op de waarde van de overeenkomst, maar de deal zou in 2026 beginnen en Qatar zou 2 miljoen ton gas naar Duitsland sturen. Dat zou gebeuren via een terminal in Brunsbuettel die nu nog wordt gebouwd. Duitsland bouwt vijf terminals voor vloeibaar aardgas als een belangrijk onderdeel van zijn plan om Russische leveringen te vervangen, en de eerste zullen naar verwachting binnenkort in gebruik worden genomen. Een groot deel van de huidige gasvoorziening van Duitsland komt uit of via Noorwegen, Nederland en België.

Vreemde vrienden

Deelnemende partners zijn onder meer Qatar Energy, het staatsbedrijf van het land, en ConocoPhillips, dat belangen heeft in het offshore aardgasveld van Qatar in de Perzische Golf dat het deelt met Iran. Duitsland, dat voor de oorlog een belangrijke importeur was van Russisch pijpleidinggas, heeft sinds eind augustus geen gas meer uit Rusland ontvangen. Dat zorgt voor zware problemen op de energiemarkt en wakkert de inflatie verder aan.

Puur economisch gezien is de overeenkomst welgekomen, maar Duitsland lijkt opnieuw in zee te gaan met een ondemocratische dictatuur die op een twijfelachtige manier omgaat met mensenrechten. Dat terwijl het WK voetbal net bezig is in hetzelfde land en de Duitse nationale ploeg worstelt hoe daarmee om te gaan. Duitsland nam eerder al opnieuw olie-en steenkoolgedreven energiecentrales in gebruik, het verlengde ook de levensduur van meerdere kerncentrales, hoewel ook dat tegen het eigen beleid ingaat.

Lees ook

https://redactie.palnws.be/2022/11/wk-qatar-de-triomf-van-corruptie-en-schijnheiligheid/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen