Belgische regering verdeeld over Europese grensmuur: “Vivaldi blijft hopeloos achterophinken”

Barbara Pas. Photo News

Uncategorized

Amerikanen vol onbegrip na omstreden gevangenenruil tussen VS en Rusland

Carl Deconinck

Donderdag communiceerde het Witte Huis triomfantelijk over de ruil tussen de beruchte Russische wapenhandelaar Victor Bout en de Amerikaanse basketbalster Brittney Griner. Maar over de achtergebleven marinier Paul Whelan of de leraar Marc Fogel bleef het stil.

Whelan zit sinds 2018, toen hij op beschuldiging van spionage tot 16 jaar cel werd veroordeeld, in Russische hechtenis. Griner zat sinds februari in Russische hechtenis nadat de autoriteiten vape-vullingen met een kleine hoeveelheid cannabisolie in haar bagage hadden ontdekt. Bidens regering had aanvankelijk de vrijlating van zowel Griner als Whelan gevraagd in ruil voor de beruchte wapenhandelaar Viktor Bout, een Russische burger die in de VS een gevangenisstraf uitzat en in 2011 is veroordeeld voor samenzwering om Amerikanen te doden. Hij kreeg een gevangenisstraf van 15 jaar.

De regering-Biden stemde er uiteindelijk mee in om Bout alleen voor Griner te ruilen, waardoor Whelan achterbleef in Rusland. Niettemin feliciteerde Whelans broer, David Whelan, Griner met haar vrijlating in een verklaring. Hij betreurt het falen van de regering om zijn broer vrij te laten. David wijst erop dat de regering-Biden aan de familie Whelan had laten weten dat Paul zou achterblijven bij de uitwisseling. In de verklaring staat ook te lezen dat het de tweede keer is dat de regering-Biden Paul heeft achtergelaten in een gevangenenruil. De vorige keer was in april.

(Lees verder onder de tweet.)

Teleurgesteld

“Hoe blijf je overleven, dag na dag, als je weet dat je regering er twee keer niet in geslaagd is om je uit een buitenlandse gevangenis te bevrijden?”, vraagt David zich af. Hij wil dat de regering assertiever optreedt.

Veel andere Amerikanen reageren ook teleurgesteld. Republikeins politicus Dan Crenshaw vindt dat de regering moet uitleggen waarom ze de soldaat niet in de ruil heeft betrokken. Andere Republikeinen noemen het zelfs “een slechte deal”. Elon Musk schreef op Twitter dat Amerika “nooit” een eigen soldaat zou mogen achterlaten.

Mark Fogel, een leraar Engels, zit sinds 2021 vast in Rusland, eveneens wegens het meenemen van cannabis, naar eigen zeggen tegen chronische pijn. Zijn zaak lijkt erg op die van Griner, ware het niet dat de Amerikaanse dienst Buitenlandse Zaken zijn arrestatie niet beschouwd als onrechtmatig. In augustus sprak een groep van senatoren over de partijgrenzen heen de overheid hierop aan, maar zonder gevolg.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “Amerikanen vol onbegrip na omstreden gevangenenruil tussen VS en Rusland”

  1. Het wordt hoog tijd dat men de consequenties aanvaardt als men zich begeeft naar landen met een crimineel regime. Dat telt ook als een overheid afreizen naar een bepaald land afraadt en men toch er naartoe gaat zoals enige tijd geleden het geval was mat Afghanistan. Er wordt veel geschreven over de slechte toestand van Olivier Vandecasteele maar wat die precies is gaan doen in Iran is mij niet helemaal duidelijk. Wat uit he verleden wel blijkt is dat er nogal wat NGO-ers zijn die denken boven de wet te staan.

Plaats een reactie

Delen