Ondanks sancties krijgt Russisch overheidsbedrijf Transneft aanvragen uit Duitsland en Polen om olie op te pompen

Shutterstock

Uncategorized

Duitsland en Polen doen nieuwe aanvragen voor olie uit Rusland

Carl Deconinck

Ondanks de Europese sancties tegen Rusland, blijft het Russische Transneft bestellingen voor olie krijgen vanuit Duitsland en Polen. Transneft is een Russisch staatsbedrijf dat het beheer van de aardoliepijpleidingen van het land in handen heeft. Sinds 5 december geldt er een volledig verbod op de aankoop van Russische olie die via zeeroutes vervoerd wordt. Bepaalde pijpleidingen hebben uitzonderingen gekregen.

Transneft-CEO Nikolai Tokarev zei dinsdag op de Russische zender Russia-24 dat zijn bedrijf aanvragen heeft ontvangen uit Europa. Zo zou Polen meer dan drie miljoen ton olie hebben besteld voor 2023. Ook Duitsland heeft een aanvraag ingediend voor het eerste kwartaal van volgend jaar. Tokarev wees er daarbij op dat Poolse autoriteiten eerder deze maand nochtans hadden opgeroepen tot “volledige, uitgebreide sancties zonder uitzonderingen, inclusief uitgebreide sancties tegen de noordelijke Druzhba-pijpleiding”. Die is 4.000 kilometer lang en transporteert olie vanuit Rusland richting Oekraïne, Wit-Rusland, Polen, Hongarije, Slovakije, Tsjechië, Oostenrijk en Duitsland.

De EU heeft beloofd om vanaf 5 december te stoppen met het kopen van Russische olie via zeeroutes, waarbij westerse landen ook prijsplafonds opleggen aan Russische ruwe olie. De Druzhba-pijpleiding blijft vrijgesteld van sancties. Er bestonden nog langetermijncontracten tussen Polen en Rusland, maar een nieuw contract is wel opmerkelijk.

Toekomstplannen

Polen is van plan om Russische olie te vervangen door contracten met de Saoedische staatsoliemaatschappij Saudi Aramco en met leveringen uit Nigeria, Angola, Noorwegen en het Noordzeegebied. Op 1 december ondertekenden Duitsland en Polen een gezamenlijke verklaring over wederzijdse steun op het gebied van olieveiligheid. Met de ondertekening van de verklaring willen beide partijen ervoor zorgen dat de Poolse raffinaderijen in Gdansk en Plock en Duitse raffinaderijen in Schwedt en Leuna worden geëxploiteerd en van voldoende ruwe olie worden voorzien. De partijen riepen Duitse en Poolse oliemaatschappijen op om bilaterale investeringen, handel en samenwerking aan te gaan om het gebruik van hun infrastructuur te maximaliseren en de energiezekerheid te versterken.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/europees-akkoord-over-prijsplafond-voor-gas/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen