Europese Commissie betaalt 387.000 euro voor virtueel feest: "Ongeveer vijf andere mensen kwamen opdagen"

Bron: Europese Commissie

Uncategorized

Europese Commissie betaalt 387.000 euro voor virtueel feest: “Ongeveer vijf andere mensen kwamen opdagen”

Carl Deconinck

De afdeling Buitenlandse Hulp van de Europese Commissie heeft een feestje georganiseerd in de virtuele wereld, de ‘Metaverse’. De bedoeling was om het investeringsplan Global Gateway wat meer bekendheid te geven. Er kwamen echter amper mensen opdagen, ondanks het bijzonder hoge prijskaartje.

Het digitaal platform dient als “een speciaal metaverse waar men kan onderzoeken wat de Global Gateway betekent door middel van een reeks ‘heldenverhalen’ in een virtuele omgeving.” Het prijskaartje van het hele project bedraagt een stevige 387.000 euro. Dinsdagavond was er dan een digitaal galaconcert om Europese jongeren warm te maken voor de eigen plannen. Daar daagde echter geen kat voor op.

Een Australische journalist tweette erover dat hij uiteindelijk de enige feestgast was die overbleef, na “aanvankelijke chats met de ongeveer vijf andere mensen die kwamen opdagen”. Global Gateway is een investeringsproject van circa 150 miljard dollar in ontwikkelingssamenwerking met Afrika.

(Lees verder onder de tweet.)

Negatieve reacties

Op sociale media maakte de Commissie in oktober al reclame voor het platform in een korte promotievideo. Medewerkers lieten zich toen – anoniem – al negatief uit over het project in de media. “Deprimerend en beschamend”, zei er een. “Digitale rotzooi”, zei een ander. Het doelpubliek waren 18 tot 35-jarigen “die zich identificeren als neutraal over de EU en niet bijzonder betrokken zijn bij politieke kwesties”.

Volgens de woordvoerder was het doel van de promotiepost “om dat publiek te intrigeren, voornamelijk op TikTok en Instagram, en om hen aan te moedigen zich bezig te houden met de bredere inhoud van de campagne, wat het bewustzijn zal vergroten van wat de EU op het wereldtoneel doet bij een publiek dat doorgaans niet wordt blootgesteld aan dergelijke informatie”.

De in oktober gelanceerde promotievideo haalde maar een handvol vind-ik-leuks op Twitter. Het eerste commentaar onder het filmpje is bovendien een vrouw die boos reageert dat er “een grote droogte is in Oost-Afrika en er onvoldoende middelen zijn om de vluchtelingenkampen te voorzien van voedsel, maar de EU liever geld geeft aan dit”.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/von-der-leyen-geeft-meer-details-over-global-gateway-plan-150-miljard-dollar-voor-afrika/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen