Musk schorst accounts van journalisten die tweeten over locatie van privéjet

Elon Musk (Photonews)

Uncategorized

Musk schorst accounts van journalisten die tweeten over locatie van privéjet

Carl Deconinck

Twitter-CEO Elon Musk heeft donderdagavond enkele accounts geschorst die kritiek uitten op het feit dat hij een account had geblokkeerd dat de locatie van zijn privéjet weergaf. Het feit dat Musk nu mensen schorst, ondanks dat hij eerder aangaf voor volledige vrije meningsuiting te gaan, stuit op kritiek. Musk geeft zelf echter aan dat het hem niet om de kritiek te doen is, maar dat hij de accounts schorst uit veiligheidsoverwegingen.

Twitter-CEO Elon Musk schorste donderdagavond meerdere mediafiguren van het platform voor het overtreden van een regel over het plaatsen van informatie die de locatie van zijn privéjet onthulde. Accounts die werden opgeschort, waren onder meer de voormalige Vox-journalist Aaron Rupar, CNN-verslaggever Donie O’Sullivan, New York Times-verslaggever Ryan Mac, Washington Post-verslaggever Drew Harwell en The Intercept-journalist Micah Lee.

Moordcoördinaten

Steen des aanstoots was het delen van de locatie waar Musk zich bevond. Er bestaat namelijk een programma dat live aangeeft waarheen Musk zich verplaatst met zijn privéjet. De geschorste journalisten deelden die tracker en volgens Musk valt dit onder doxing (het publiceren van persoonsgegevens van mensen). “Ze plaatsten mijn exacte locatie, in feite moordcoördinaten”, aldus Musk. Hij noemde het “een flagrante schending van de servicevoorwaarden van Twitter.”

Volgens Musk zijn de mensen dus niet geschorst omdat ze kritiek hadden, maar omdat ze zijn locatie deelden. “De hele dag kritiek op me hebben is helemaal prima, maar mijn locatie doxen en mijn familie in gevaar brengen is dat niet.”

(Lees verder onder de tweet.)

Incident met kind

De schorsingen kwamen nadat Musk woensdag een nieuwe beleidswijziging aankondigde nadat er een incident was gebeurd met zijn kind. “Elk account dat real-time locatiegegevens van iemand deelt wordt opgeschort, omdat het een fysieke veiligheidsschending is”, zei Musk. “Dit omvat het plaatsen van links naar sites met realtime locatie-informatie. Het plaatsen van locaties waar iemand naartoe is gereisd, mits enige vertraging, is geen veiligheidsprobleem.”

“Gisteravond werd de auto met lil X in Los Angeles gevolgd door een gekke stalker (denkend dat ik het was), die later de auto blokkeerde om te bewegen en op de motorkap klom,” vervolgde Musk. “Er worden juridische stappen ondernomen tegen de organisaties die schade aan mijn familie hebben berokkend.” Mensen verwijten Musk nu hypocriet te zijn, omdat hij beelden van iemand deelt en zijn identiteit probeert te achterhalen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

5 gedachten over “Musk schorst accounts van journalisten die tweeten over locatie van privéjet”

  1. Misschien moeten we dan ook maar een locatiemelder opzetten voor de Quick. Als je op de VRT luistert zou het meedelen van iemands locatie gelijk staan met vrije meningsuiting. Nogal straf vind ik. Maar ja, toen rechts conservatieve stemmen werden geblokkeerd hoorde je de specialist VRT ter zake niet. Nu dat er terug wat tegenwind komt tegen de onverdraagzaamheid van links, keert men zich in allerlei bochten om krom te praten wat recht is.

  2. Deze week slaagde een factchecker op radio 1 er zelfs in via allerlei kromme beweringen dat de voormalige President Trump een voorkeursbehandeling kreeg op Twitter voor hij geschorst werd.

  3. Dit is een ontzettend vuile propaganda-oorlog. De VN heeft het nu over “willekeurige schorsing en discriminatie van journalisten” . Blijkbaar heeft de VN geen probleem met het vrijgeven van iemands real-time locatie. Nooit had ik gedacht dat zij het spel zo grof en zo doorzichtig zouden spelen. Ik ben echt gedegouteerd. Er zit geen rem meer op.

Plaats een reactie

Delen