In een column in De Tijd blikt politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) vooruit naar de verkiezingen van 2024. Hij vermoedt dat de verkiezingsuitslag – meer naar links in Wallonië, meer naar rechts in Vlaanderen – nog uiteenlopender kan worden. “Voor wie vandaag droomt van een Belgische renaissance dreigt het opnieuw een pijnlijk ontwaken te worden na te verkiezingen”, schrijft hij.
Na de federale verkiezingen van 2019 ontwaakte België in een realiteit waar quasi iedereen doorhad dat we in verschillende democratieën leefden. “Het leek wel of iedereen plots de analyse van N-VA deelde”, aldus Maddens. Zo zegde Lauterre Onkelinx (PS) dat we in twee verschillende democratieën leefden en lanceerde Filip Antheunis (Open Vld) een petitie voor confederalisme.
Corona
Die focus op de communautaire toestand van het land bleef een lange tijd duren. “We waren vertrokken voor een eindeloze regeringsvorming”, klonk het. Totdat corona verscheen. “Het virus duwde het confederalisme in een mum van tijd naar de achtergrond”, schrijft Maddens. “Het verhaal van de negen gezondheidsministers drong de Vlaamsgezinden in het defensief. Confederalisme was niet de oplossing, ‘eenheid van commando’ werd het dominante discours in de media.”
Toch kijkt Maddens positief richting de toekomst en denkt hij dat de geschiedenis zich in 2024 zal herhalen. “Het politieke zwaartepunt in Vlaanderen kan nog meer naar rechts verschuiven, dat in Wallonië nog meer naar links. Dan zullen we opnieuw veel commentatoren en politici de confederale bocht zien maken”, aldus de KU Leuven-politicoloog. “Niet van harte, maar omdat ze nu eenmaal het hoofd moeten buigen voor de realiteit.”
Institutioneel gepalaver
Toch betekent dat niet per se dat er in (of na) 2024 een groot communautair akkoord komt. Het feit dat we sinds corona crisis na crisis ingaan, zorgt bij veel mensen over een anticommunautair sentiment volgens Maddens. “Dat maakt de N-VA kwetsbaar. Met die partij zijn we vertrokken voor jaren van institutioneel gepalaver, zal men zeggen.”
Door opnieuw zo hard in te zetten op het confederalisme, neemt N-VA volgens Maddens wel een groot risico. “De Vlaams-nationalisten moeten de andere partijen zo ongeveer wegblazen in 2024, willen ze het confederalisme kunnen forceren. In het andere geval is het opnieuw vijf jaar Vivaldi en kan dit gestolde en onwerkbare land zich opmaken voor zijn 200ste verjaardag.
Pure horror indien we een Vivaldi II door onze strot krijgen geramd.
Als de V-partijen met de gekende cijfers en feiten de Vlaamse kiezers kunnen overtuigen hoe nadelig de huidige Belgische constructie voor hen is zit het erin, dat ze in Vlaanderen de meerderheid halen. Zoals de zaken er nu nog voor staan heeft de overgrote meerderheid geen benul hoeveel geld er op alle mogelijke manieren verdwijnt uit de zakken van de Vlaamse belastingbetaler. Maar beide partijen zullen wel een tandje moeten bijsteken !
Ik zie die V-partijen enkele procenten stijgen (samen 5 procent) zoals de langdurige trend dicteert. Maar een overrompeling komt er niet. Ik zie beide partijen geen initiatieven nemen die mensen inspireren.
Na zijn verkiezingsoverwinning in 2019 slikte Bart Dewever zijn kiesbeloftes in om zijn nieuwe Waalse vrienden Charles Michel (MR) en co ter wille te zijn. Indien hij toen zonder schroom zijn broek liet zakken, wees ervan overtuigd dat hij in 2024 naakt zal gaan bedelen voor een zitje in de Wetstraat. En professor Maddens die zal een illusie rijker zijn. N-VA wil behouden wat het bezit in Vlaanderen (Vlaanse regering en gouverneurzetels) en ook nog Belgische ministerposten. Splitsing Sociale Zekerheid en afschaffing Vlaamse geldtransferten naar de scocialisten in Wallonië en Brussel; vergeet het. Dat is litteratuur voor Vlaamse parochiezalen. Vlamingen geloven ook alles wat ze in hun liberale kranten lezen.
Laat Vlaams Belang en N-VA in 2024 samen een Vlaamse regering vormen en vervolgens een resolutie stemmen die zegt dat federale regeringen die geen Vlaamse meerderheid hebben niet erkend zullen worden. We hebben lang genoeg met onze kl… laten rammelen.
De Wever probeert met zijn ‘confederalisme of niets’-propaganda zoveel mogelijk stemmen te ronselen voor zijn N-VA. In het best mogelijke geval helpt die hem in de federale regering, waar dan een micro-staatshervorming moet worden bedisseld om zijn gezicht bij de bevolking te redden. Verwacht dan enkele partiële bevoegdheidsoverdrachten in weinig relevante domeinen, die als een vette vis zullen worden verkocht in Vlaanderen.
Zij die geloven dat de wever iets gaat doen voor de Vlamingen zijn er aan voor de moeite. Hij stelde zelf voor om de bevoegdheden voor energie naar Vlaanderen over te hevelen, toen het Vlaams Belang een wetsvoorstel indiende stemde iedereen tegen, ook nva. cvp zijn de belzieke tsjeven, nva zijn de Vlaamse tsjeven. Voor nva telt enkel de postjes en het geld, zie de wever met 4 vetbetaalde jobkes en perst de Antwerpenaar nog af met de LEZ zone, iemand die zijn eigen volk afperst wil ik niet in de regering.
Zeker De Wever niet wegblazen.Integendeel met NV A aan de macht en waarom niet geflankeerd door Vlaams Belang kunnen we in Vlaanderen Confederalisme doorvoeren en dan krijgen we een belangrijke stap naar onafhankelijkheid.