Vraag van de Week: Wat is de toekomst van de Senaat?

Bron: Photonews

Uncategorized

Vraag van de Week: Wat is de toekomst van de Senaat?

Wannes Neukermans

Het nut van de Senaat wordt door verschillende partijen ter discussie gesteld, zelfs door senatoren en Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose. Als gevolg van de laatste staatshervorming zijn de bevoegdheden van de Senaat grondig ingeperkt en wordt het gezien als een ontmoetingsplek tussen vertegenwoordigers van de gewesten en gemeenschappen van België.

Er zijn zestig senatoren: 50 deelstaatsenatoren en 10 gecoöpteerde senatoren. Vroeger werden senatoren rechtstreeks verkozen en maakte de Senaat volwaardig deel uit van het bicamerale federale parlement: de Senaat had toen effectief beslissingsrecht.

Grondwetswijzigingen

Als gevolg van de zesde staatshervorming zijn de bevoegdheden sinds 2014 serieus ingeperkt. Voor quasi alle wetswijzigingen moet de Senaat niet meer tussenkomen en volstaat een stemming in de Kamer en een handtekening van de koning. Enkel voor grondwetswijzigingen moet de Senaat ook tussenbeide komen.

In het verleden zijn er al meermaals voorstellen geweest om te Senaat af te schaffen, maar sommige partijen en politicologen vinden dat de Senaat niet zomaar mag verdwijnen. Zij zien er de ideale ontmoetingsplek in voor politici van alle verschillende niveaus die er in België zijn. Er zijn bovendien ook mensen die vinden dat de bevoegdheden van de Senaat opnieuw uitgebreid dienen te worden, zodat het opnieuw een volwaardig deel van het bicamerale stelsel wordt.

Wat vindt u? Moet de Senaat afgeschaft worden, of ziet u er een goede ontmoetingsplek in voor politici van de verschillende Belgische niveau’s? Of zou u de Senaat graag in ere hersteld zien met meer bevoegdheden? Stem hieronder en beargumenteer in de reacties.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/ook-fouten-in-begroting-van-senaat-41-of-35-miljoen-euro-dotatie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

9 gedachten over “Vraag van de Week: Wat is de toekomst van de Senaat?”

  1. De man in de straat of jan met de pet zo je wil, is alleen maar bekommerd om zijn pensioen, hoeveel hij kan ’trekken’ van de overheid, wat hij kan verdienen, hoe lang de files zijn en ook wel of het redelijk veilig is. En of het nu een socialistische, een liberale of een ‘Vlaamse’ partij is die hem hierin tegemoet komt, dat zal hem worst wezen. De uitleg van bijvoorbeeld prof Maddens is wel zeer interessant maar dat hoort de ‘man met de pet’ niet; dat brengt hem immers niet direct voordeel. Aldus, VB en N-VA, begin eens aan een campagne die mensen overtuigt, die nog niet overtuigd zijn van het nut om te stemmen voor een Vlaamse partij.. DEZE COMMENRAAR HOORT ARTIKEL ‘BART MADDENS’

  2. Al 8 jaar is de senaat een overbetaalde (60.000€ per jaar) praatbarak met amper bevoegdheden die tot niets dient maar nooit zal deze afgeschaft worden omdat ze allemaal schandelijk cumuleren ten koste van de werkenden. AFSCHAFFEN NU! Politiek is ons kent ons maar nog beter en enkel de centen.

  3. Voor mij mag de senaat terug in ere hersteld worden maar dan met mensen die minstens 20 jaar in de leeuwenkuil van de belgische politiek meedraaien en niet partijgebonden kunnen oordelen over wetsontwerpen in de zin van the house of lords in het V.K. En zeker niet een snotneus zoals J.J. De Gucht die op zijn 22 jaar senator was omdat papa dat zo wilde.

  4. De senaat heeft geen enkele toegevoegde waarde, tenzij het huisvesten van afgedankte politici om hen nog jaren van een goed inkomen te voorzien. Hetzelfde geldt helaas ook veelal voor de EU instellingen, vandaar de gekke voorstellen in verband met de energiecrisis en het gebrek aan durf, inzet en inzicht.

  5. Opdoeken, dit instituut voor uitgerangeerde politiekers. Toegevoegde waarde nul. Gecoöpteerde hebben ze gekopieerd van vakbondsverkiezingen in het bedrijfsleven. Zonder verkozen te zijn Amok kunnen maken met behoud van de job.

  6. Van mij mag de Senaat blijven bestaan. Maar de deelnemers en het personeel moeten dan wel zelf voor hun feestjes en babbelbijeenkomsten betalen. Geen belastinggeld meer voor die politiekers-club van de Senaat.

Plaats een reactie

Delen