Controversiële Schotse genderwet zorgt voor problemen in het Verenigd Koninkrijk

Shutterstock

Uncategorized

Rest van Verenigd Koninkrijk verzet zich tegen Schotse genderwet

Carl Deconinck

De progressieve regering in Schotland heeft een zeer verregaande genderwet gestemd. Mensen vanaf 16 jaar kunnen nu officieel van geslacht wijzigen. Die worden nu erkend zonder dat er een operatie aan voorafgegaan is of er een diagnose van genderdysforie gesteld is. De wetgeving lijkt erg op die van België, maar in de rest van het Verenigd Koninkrijk is men er geen fan van.

De wet kwam er na een marathonsessie in het parlement, volgens sommigen de langste parlementaire zitting ooit. Tegenstanders uit het publiek lieten zich ook gelden. Zelfs binnen de heersende SNP was er tegenstand. Door de goedkeuring van de wet is er geen psychiatrische diagnose van genderdysforie meer nodig. De procedure voor officiële geslachtswijzigingen wordt ook verkort.

De discussie breidde zich ook uit buiten Schotland. Zo liet vrouwenrechtenactiviste en Harry Potter-auteur J.K. Rowling zich hier ook over uit. “De wet komt erop neer dat een man een vrouw wordt als hij zegt dat hij dat is.” Volgens haar kan dat biologische vrouwen in gevaar brengen. Het is volgens Rowling dan ook een afbraak van vrouwenrechten.

(lees verder onder de tweet.)

Geen erkenning

De rest van het Verenigd Koninkrijk verzet zich tegen de wet en ze zal nergens buiten Schotland ingang vinden. Zo leeft er onder meer de angst voor “gendertoerisme”, waarbij mensen naar Schotland reizen om een gendererkenningscertificaat te verkrijgen. Er wordt gekeken of de wet kan worden verworpen op grond van de Scotland Act, die de Britse regering toestaat een Schotse wet te verbieden als die een negatief effect zou hebben op de wetgeving in het hele VK.

De Schotse minister Alister Jack heeft veel vragen over de genderwet. “We delen de zorgen die veel mensen hebben met betrekking tot bepaalde aspecten van dit wetsvoorstel, en in het bijzonder de veiligheidskwesties voor vrouwen en kinderen. “We zullen daar de komende weken goed naar kijken, en ook naar de gevolgen voor de Equality Act van 2010 en andere Britse wetgeving, tot en met een artikel 35, dat de wet indien nodig tegenhoudt voor Koninklijke goedkeuring.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

Plaats een reactie

Delen