Aantal asielaanvragen in Europa bereikt hoogste niveau sinds asielcrisis van 2016

Het tentenkamp aan het Klein Kasteeltje. Photo News

Uncategorized

Aantal asielaanvragen in Europa bereikt hoogste niveau sinds asielcrisis van 2016

Anton Schelfaut

Vorig jaar werden in de 27 lidstaten van de Europese Unie, Zwitserland en Noorwegen bijna 1 miljoen asielaanvragen ingediend. Dat is het hoogste aantal sinds de vluchtelingencrisis van 2016 en een verdubbeling ten opzichte van 2021. Met 316 asielaanvragen per 100.000 inwoners is België bovendien een Europese koploper.

Uit voorlopige cijfers van het Europese asielagentschap EUAA blijkt dat in de 27 lidstaten van de Europese Unie, Zwitserland en Noorwegen vorig jaar ongeveer 966.000 asielaanvragen werden ingediend. Dat is het hoogste aantal sinds de vluchtelingencrisis van 2016, toen bijna 1,25 miljoen mensen hebben aangevraagd. De circa vier miljoen Oekraïeners die na de Russische invasie tijdelijke bescherming hebben verkregen, zijn niet opgenomen in de cijfers.

Syriërs (132.000) en Afghanen (129.000) dienden vorig jaar de meeste asielaanvragen in. Het aantal aanvragen van Turkse asielzoekers (55.000) nam met meer dan de helft toe ten opzichte van het jaar voordien. Zij staan nu op de derde plaats, gevolgd door Venezolanen (51.000) en Colombianen (43.000), van wie het aantal aanvragen zelfs verdrievoudigde in vergelijking met 2021. Ook het aantal asielaanvragen van mensen uit Bangladesh, Georgië, India en Marokko bereikte het hoogste peil sinds 2008.

De erkenningsgraad bedroeg vorig jaar 40 procent. Dat is het hoogste niveau in vijf jaar. Vooral de aanvragen van Syriërs, Wit-Russen en Oekraïeners werden goedgekeurd.

Ook de illegale immigratie nam vorig jaar sterk toe. Het Europese grensagentschap Frontex noteerde 330.000 illegale grensoversteken. Ook dat is het hoogste aantal sinds 2016, al is het wellicht een onderschatting. Heel wat illegale grensoversteken blijven immers onopgemerkt.

België Europese koploper

“De asielcrisis is terug van eigenlijk nooit weggeweest”, reageert Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Dit is massa-immigratie in de zuiverste vorm van het woord. Onze grenzen zijn zo lek als een zeef.”

Uit cijfers van Eurostat blijkt bovendien dat België één van de Europese koplopers is met 316 asielaanvragen per 100.000 inwoners. Daarmee doet België het slechter dan buurlanden Duitsland (293), Frankrijk (231) en Nederland (210). Het gemiddelde van de 27 lidstaten van de Europese Unie bedraagt 206. “Dit land is een migratiemagneet in vergelijking met onze buurlanden”, zegt Vandendriessche. “Welk beleid er gevoerd wordt, heeft duidelijk impact. In Denemarken bijvoorbeeld zijn er slechts 81 asielverzoeken per 100.000 inwoners.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Aantal asielaanvragen in Europa bereikt hoogste niveau sinds asielcrisis van 2016”

  1. “Belgie koploper” ? Waarom zouden ze naar het toch veel warmere Portugal gaan vermits ze hier het gulste worden getrakteerd door de xenofiele tricolore wilde weldoener uit bij ons afgeperst belastinggeld, terwijl ze zelf toch nooit voorheen één cent bijgedragen hebben. In schril contrast daarmee staat wat inmiddels gepensioneerde gewezen economisch productieven tot het BNP beuren na een lange loopbaan wel veel bijgedragen te hebben : amper een halve appel en kwart ei pensioen. Ons onbarmhartig electoraal vonnis over het xenofiel, autochtonofoob Vivaldi wanbeleid volgt in 2024.

  2. Indringers die nooit voorheen één cent bijgedragen hebben worden door ons xenofiel, autochtonofoob Systeem gepamperd tot en met. In schril contrast daarmee staat de halve appel en kwart ei pensioen dat het xenofiel Systeem toesmijt naar al die gewezen economisch productieven tot het BNP na een lange loopbaan wel en veel bijgedragen te hebben. Pure & onversneden “discriminatie op basis van autochtone, economische productiviteit” !

Plaats een reactie

Delen