INTERVIEW. Bart Maddens (KU Leuven): “Eigenlijk gaat N-VA zelf te gemakkelijk mee in het ‘Jan Jambon-bashen’”

Bart Maddens. Photo News

Uncategorized

Maddens (KU Leuven) over verengelsing hoger onderwijs: “Misschien investeren we beter in taallessen voor de migrant die Nederlands wil leren”

Wannes Neukermans

Niet alleen de lessen zelf, maar alles wat te maken heeft met universitair onderzoek verengelst aan een verschroeiend tempo. Dat schrijft politicoloog Bart Maddens (KU Leuven) in zijn opiniestuk voor OnAf, het ledenmagazine van de Vlaamse Volksbeweging. “Waarom nog belastingcenten stoppen in Engelstalige instellingen?” Die vraag zou de Vlaamse politiek zich binnenkort weleens kunnen stellen, volgens Maddens.

Steeds meer buitenlandse studenten en professoren, waardoor het Nederlands stilaan verdwijnt uit de universiteit. “Alles wat te maken heeft met onderzoek verloopt enkel nog in het Engels. Aan het schrijven en beoordelen van een doctoraat komt geen Nederlands meer te pas”, schrijft Maddens, die hetzelfde fenomeen in grote bedrijven ziet.

Ongelijke behandeling

Volgens de politicoloog is er een ongelijke behandeling tussen academici, Erasmusstudenten en andere nieuwkomers. “Van arme drommels die hier toekomen eisen we dat ze binnen de kortste keren goed Nederlands praten, en terecht. Maar als goedopgeleide en doorgaans bemiddelde buitenlandse onderzoekers hun neus optrekken voor het Nederlands, dan wordt hun geen strobreed in de weg gelegd.”

Want niet alleen de taal-en integratiecursussen van nieuwkomers worden gefinancierd met gemeenschapsgeld. Ook de deuren universiteiten en andere onderzoekstinstellingen gaan open met hulp van miljoenen euro’s aan subsidies.

Anti-Vlaams-nationalisme

Maddens zegt dat niemand zich vragen durft te stellen bij de verengelsing van het hoger onderwijs. “Dat komt omdat de kwestie van de taal aan de universiteit terecht in gekomen in een wokesfeertje van ‘diversiteit’ en ‘inclusie’”, oordeelt hij. “Het helpt ook niet dat nog maar weinig academici Vlaamsgezind zijn. (…) Dat varieert van een milde aversie voor alles wat Vlaams is, tot een diepgewortelde vijandigheid tegenover het Vlaams-nationalisme.”

“Die wijdverspreide afkeer voor het flamingantisme in academische kringen werkt de verengelsing in de hand”, zo zegt Maddens. “Het Nederlands bannen uit de universiteit is voor sommigen een manier om de N-VA en het Vlaams Belang te jennen.” En hoe meer Vlaams-nationalisten, of gewoon mensen die het Nederlands belangrijk vinden, daartegenin gaan, hoe meer plezier anti-Vlaams-nationalisten erin scheppen om de universiteiten te verengelsen.

“Allemaal goed en wel. Maar ooit komt er een moment dat de Vlamingen zich de vraag zullen stellen: waarom nog belastingcenten stoppen in Engelstalige instellingen?”, besluit Maddens. “Misschien investeren we dat geld toch maar beter in taallessen voor die vluchteling of migrant die wel van goede wil is om Nederlands te leren.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/11/an-de-moor-taalexpert-ik-begrijp-niet-waarom-sommige-academici-een-canon-bekritiseren-waarvan-de-eerste-letter-nog-niet-geschreven-is/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

10 gedachten over “Maddens (KU Leuven) over verengelsing hoger onderwijs: “Misschien investeren we beter in taallessen voor de migrant die Nederlands wil leren””

  1. De Vlaamse (sic) regering deelt meer dan 17 miljard euro uit aan subsidies waaronder een aanzienlijk deel voor “projecten” in het buitenland. Waarom daar nog belastingen in stoppen?

  2. De realiteit is, als je niet op de wagen van het Engels springt, je wereldwijd gemarginaliseerd raakt. het verengelsen is overigens geen exclusiviteit voor Vlaanderen. Engels is de lingua franca van deze tijd. Dat geldt voor iedereen op aarde. Het kan immers alleen maar positief zijn dat alle mensen elkaar verstaan. Naast het Engels als wereldtaal zijn er de ‘lokale talen’, Nederlands, Frans, Italiaans, Duits en alle andere talen. Dat mensen zich een lokale taal eigen maken is niet meer dan normaal. of dat nu die Vlaams (of Nederlands) of eender welke andere taal is. Als blijkt dat in Vlaanderen inwijkelingen onvoldoende Nederlands zouden leren, dan is dat omdat Vlamingen onvoldoende zichzelf blijven wat gebruik van taal betreft. Maar mijn ervaring is dat de kennis van het Nederlands, Vlaams, behoorlijk is en dat nieuwkomers meer en meer hun best doen Vlaams te spreken. Dus, professor, er zijn uiteraard vreemde ‘Vlaamse’ vogels die het Engels misschien gebruiken als een anti-Vlaams wapen. Of die veel impact hebben op het veralgemeende ‘verengelsen of ont-Vlaamsen is wellicht niet direct aan de orde. Alzo, nog een prettige dag.

  3. de prof heeft recht van spreken maar wanneer je een rampzalige van ranst hoort weet je genoeg.Onderzoekers die naar hier willen komen moeten het nederlands machtig zijn anders kunnen onze onderzoekers naar ginder gaan,het resultaat van hun bevindingen wordt toch aan rijke landen verkocht zolang Vlaanderen nog rijk zal zijn.

  4. Taallessen Nederlands. Al eens het schabouwelijk Nederlands in de Vivaldikrant “Het Laatste Nieuws” gelezen of gehoord of op marxistische nieuwszender VRT? Advies: Vlaamse overheid geef het goede voorbeeld en eis dat de TAALWETTEN in dit kloteland worden nageleefd, desnoods via sancties. Maar dan geven onze royaal betaalde en meestal luie politici niet thuis. Waarom faalt de Vlaamse overheid met het cultuur- en taalbeleid in het onderwijs en bij de VRT. Hoe zou dat komen. Zijn onze Vlaamse beleidspolitici misschien cultuurbarbaren geworden. Zo neen, wat is dan de oorzaak van hun falen? Anderzijds kan het VL parlement de regering niet doen vallen. Ze hoeft bijgevolg geen verantwoording af te leggen aan het parlement over haar beleid. Bingo. We zijn terug naar af. Dat was in 1830 een van de voornaamste redenen voor de Belgische revolutionairen om met recht en reden te rebelleren tegen het totalitaire beleid van Willem I. Het is onze verdomde plicht een einde te maken aan de dictatuur van de VL regering Jambon ten einde de democratie in Vlaanderen te rehabiliteren. Dat kan alleen via een institutionele revolutie los van de Waals-Brusselse- en Belgische inmenginging. Vlaanderen eist de volledige autonomie gekoppeld aan democratische instellingen en inspraak voor de burger (referenda en rechtreekse verkiezing van onze bestuurders).

  5. De politieke verantwoordelijkheid voor de verloedering (verengelsing) van het Nederlandstalig onderwijs in Vlaanderen ligt die dan niet langer bij de Vlaamse regering van Jan Jambon (N-VA)? Quid de taalwetgeving? Toepassen of aanpassen. Te moeilijk? Uiteraard de georganiseerde broodroof van de boeren is blijkbaar belangrijker voor de Antwerpse N-VA kliek.
    Deze maal kan N-VA haar schuldig verzuim niet afwentelen op de Walen en de PS.

  6. Engels is de Lingua Franca van deze wereld, of we dat nu willen of niet.
    De hypocrieten die zo hard pleiten tegen het gebruik van het Engels aan onze universiteiten zouden beter eerst pleiten voor de afschaffing van Frans als verplichte tweede taal in het middelbaar en lager onderwijs. Het valt mij op dat het altijd sociologen zijn die zo hard klagen over het gebruik van het Engels aan onze universiteiten. Nooit STEM academici. De oude Grieks-Latijnse kaste is zijn greep op de samenleving aan het verliezen. ze beseffen dat ze betaald worden met belastinggeld, belastinggeld dat moet worden opgehoest door (in de privésector werkende) ingenieurs en andere STEM gegradueerden.
    Ongeveer een derde van de buitenlandse studenten neemt de moeite om één jaar heel intensief Nederlands te leren (meestal aan het CLT), zodat ze aan de KUL in een richting kunnen studeren die niet in het Engels wordt gegeven. De overgrote meerderheid van de 1600 Chinese studenten in Leuven komt hier voor een PhD. Zij spreken beter Engels dan jij en ik. Na hun 4 á 5 jaar studie bij ons spreken ze meestal beter Nederlands dan de gemiddelde Vlaming. Zonder de buitenlandse studenten en academici wordt onze universiteit een dorpsschooltje.

  7. Het is helemaal niet voor de glorie van de buitenlanders. Wat zou de KUL zijn zonder de Chinese studenten ? De Chinese studenten zijn de spil van de KUL en van het medisch onderzoek aan UZ Gasthuisberg. Zonder de Chinezen (en hun top wiskundigen) was er zelfs geen afdeling Mathematica aan de KUL. De Chinezen stuwen het niveau van de KUL naar wereldklasse. De Chinese studenten studeren dag en nacht, zitten nooit op café, hebben een studentenjob en veroorzaken nooit problemen in Leuven. Zij zijn een voorbeeld voor alle andere studenten.

  8. Mijn Vlaamse buurman zijn zoon doceert in China aan de universiteit…in het Chinees. Zoals u aangeeft neemt ongeveer een derde van de buitenlandse studenten de moeite om één jaar heel intensief Nederlands te leren. Laten we hun voorbeeld als criteria nemen en het Nederlands als voertaal aan onze Vlaamse universiteiten handhaven en aanmoedigen.

Plaats een reactie

Delen