De Moor: “Met Europees migratiepact zou aantal asielzoekers in België twee derde lager liggen”

Nicole de Moor. Photonews

Uncategorized

Overheidsbijdragen aan bedrijven binnen EU nergens zo hoog als in België

Wannes Neukermans

Van alle lidstaten van de Europese Unie, geeft België de meeste nettosubsidies aan bedrijven. Dat berekende econoom Eric Dor, van de IESEG School of Management. In 2021 werden er in België voor 15,741 miljard euro aan projectsubsidies toegekend.

Die 15,741 miljard euro is zonder investeringen in de financiële sector gerekend en komt overeen met 7,35 procent van de netto toegevoerde waarde van de bedrijven. Daarmee staan we op de tweede plaats in de EU, na Oostenrijk. “Het gaat dan bijvoorbeeld om subsidies voor dienstenchequebedrijven, gerichte kortingen op sociale bijdragen of een lagere bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers”, aldus Dor.

Netto toegevoegde waarde

Subsidies voor investeringen van bedrijven (3,123 miljard euro) in België komen overeen met het Europese gemiddelde, maar de som van het geheel – subsidies min belastingen – de netto overheidsbijdrage aan bedrijven ligt in België het allerhoogste: 6,96 procent van alle netto toegevoegde waarden van bedrijven komt vanuit de overheid.

“Deze overheidssteun is erg gul en heeft als doel om de kosten op arbeid die in België erg hoog zijn te compenseren, nieuwe bedrijven aan te trekken en jobs te behouden”, legt Dor uit. Maar wanneer die subsidies zouden wegvallen, betekent dat natuurlijk dat (industriële) bedrijven zullen wegtrekken.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/vlaamse-regering-geeft-niet-vrij-aan-wie-coronasubsidies-werden-toegekend-systemen-laten-het-niet-toe/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Overheidsbijdragen aan bedrijven binnen EU nergens zo hoog als in België”

  1. Dat valt nogal mee, als je ziet dat Vlaanderen alleen al 13Mia aan subsidies allerlei uitgeeft, evenzo aan onnodige zaken en evenzo wordt er volop mee gesjoemeld (El Kouakibi, Pukkelpop…). Zet als bedrijf “diversiteit”, “genderneutraal”, of “speciaal gericht op “nieuwkomers”” in je beleidsplan en de Vlaamse en federale sluizen van de subsidies gaan wagenwijd open. Wat je achteraf ermee doet, maakt geen barst uit. Men controleert liever de gewone mens die zijn kosten inbrengt dan na te gaan wat er met het subsidiegeld is gebeurt, en één keer op een miljoen loopt het verkeerd want dan ziet men het geld geïnvesteerd is in luxe hotels in Vietnam. Het crimineel dossier ervan…is geklasseerd onder dat van de bende van Nijvel en dat van het afschieten van JC en YV. Pas te openen na 2060.

  2. Schaf al die subsidies af , en verminder voor hetzelfde bedrag de lasten op arbeid , dan vluchten de bedrijven niet weg . Maar dan kunnen de vrienden van de vrienden geen luxe jobkes meer krijgen in ruil voor subsidies , en gaan er nogal wat ” consultants ” , die vooral de voorgekauwde bla bla van de roverheid kunnen nawauwelen , echt moeten werken .

  3. In China krijgt GEEN ENKEL privaat bedrijf subsidies. Geen enkel. De subsidies voor elektrische auto’s zijn begin dit jaar helemaal afgeschaft. De EV autoindustrie staat nu op eigen benen en moet het zonder staatssubsidies redden. Er zijn in China wél tijdelijke belastingvoordelen voor speciale sectoren, de zogenaamde SEI’s (strategic emerging industries). Dat zijn 7 bedrijfstakken: China’s 7 Strategic Emerging Industries: 1. Energy efficient and environmental technologies. 2. Next generation information technology (IT). 3. Biotechnology. 4. High-end equipment manufacturing. 5. New energy. 6. New materials. 7. New-energy vehicles (NEV)
    Die krijgen dus TIJDELIJKE belastingvoordelen. Maar ze dragen toch nog 8% bij voor het GDP. Verder gaat er geen belastinggeld naar privé bedrijven. Wie is er dan het “communistisch” land ? In vergelijking met China zijn onze Vlaamse bedrijven beschermde werkplaatsen, zij weten niet hoe meedogenloos hard de concurrentie in China is.

Plaats een reactie

Delen