Oeps: regering-De Croo maakt 'rekenfoutje' van 2,5 miljard euro

Eva De Bleeker en Alexander De Croo. Photo News

Uncategorized

Staatsschuld zal tegen 2028 rond 120 procent van bbp zitten

Wannes Neukermans

Het Federaal Planbureau heeft gewaarschuwd voor stijgende overheidstekorten en schulden in de komende jaren. Volgens het Planbureau zullen de overheidstekorten in 2022 en 2023 uitkomen op respectievelijk 5,7 procent en 5,4 procent van het bbp, een forse stijging ten opzichte van de 4 procent van het bbp in 2022.

De rentelasten op de schuld zullen geleidelijk toenemen, waardoor de tekorten in de jaren daarna nog verder zullen stijgen. Het Planbureau voorspelt dat de Belgische overheidsschuld bij ongewijzigd beleid tegen 2028 119 procent van het bbp zal bedragen.

Eind jaren 90

De laatste keer dat de staatsschuld rond de 120 procent van het bbp schommelde, was in het einde van de jaren 1990. Tegen 2028 zouden de rentelasten bijna 18 miljard euro bedragen, waardoor er minder geld beschikbaar zal zijn voor beleidsmaatregelen.

In vergelijking: in 2022 bedroegen de rentelasten ongeveer 8,3 miljard euro. De hogere rentelasten zijn het gevolg van de hogere rentevoet waartegen de overheid moet lenen. Van een “rentesneeuwbal” is er evenwel geen sprake, meldt het Planbureau.

Het Planbureau wijst op verschillende factoren die bijdragen aan de verwachte stijging van het overheidstekort dit jaar: de vertraging van de economische groei, de vertraagde effecten van de hoge inflatie op bepaalde ontvangsten en uitgaven, de stijging van de rentelasten op de schuld, de energiemaatregelen en de mindere inkomsten uit de overwinstbelasting dan verwacht. Het overheidstekort zal naar verwachting weer dalen in 2024, vooral als gevolg van het uitdoven van de energiemaatregelen.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/dreigt-belgie-af-te-stevenen-op-griekse-toestanden-en-dreigen-we-onder-curatele-gesteld-te-worden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Staatsschuld zal tegen 2028 rond 120 procent van bbp zitten”

Plaats een reactie

Delen