44 procent militairen verlaat leger al voor einde opleiding: "Dit is dweilen met de kraan open"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

44 procent militairen verlaat leger al voor einde opleiding: “Dit is dweilen met de kraan open”

Anton Schelfaut

De afgelopen drie jaar hebben 3.116 kandidaat-militairen (44 procent) hun opleiding voortijdig stopgezet. Dat blijkt uit cijfers van legervakbond ACMP, waarover de Mediahuis-kranten berichten.

Door de hoge uitstroom van kandidaat-militairen haalt Defensie geen rendement uit haar personeelsinvesteringen. Uit ramingen van legervakbond ACMP blijkt immers dat op die manier jaarlijks 50 miljoen euro in rook opgaat. “Dit is dweilen met de kraan open”, waarschuwt Yves Huwart, voorzitter van het ACMP.

De belangrijkste reden waarom jonge militairen het leger nog voor het einde van hun opleiding vaarwel zeggen, is dat de organisatie zelf primeert op de mens, klinkt het bij de vakbondsvoorzitter.

Huwart hekelt dat de Chef Defensie en het topmanagement zich niet moeten verantwoorden voor de hoge uitstroomcijfers. Zolang daar geen verandering in komt, blijft het volgens hem “dweilen met de kraan open”. “In het bedrijfsleven zou het voor een raad van bestuur in elk geval onaanvaardbaar zijn als zo’n hoog percentage van de nieuwkomers structureel vertrekt”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “44 procent militairen verlaat leger al voor einde opleiding: “Dit is dweilen met de kraan open””

  1. Ik ben zelf oud-reserveoffcier infanterie. Het belangrijkste wapen van defensie maar een hondenstiel. Modder, regen, slapen in putten bij vriesweer, en kilometers te voet door alle terrein terwijl je met bepakking en bewapening 100 kg weegt. Tel daar de ijzeren discipline bij en je kent de job. Vandaag loopt iedereen weg. Blijft de vraag: wie zal ons verdedigen ?

  2. Tegen wie “verdedigen”, tegen “de Russen”” ? Laat me niet lachen, ik heb mijn verplichte legerdienst in Porz-am-Rhein (kazerne “Westhoven”) gedaan in 1972-1973, heel dicht bij onze grens. Bijna alle BV’s reden op week-end “naar huis” want de Russen mochten immers niet aanvallen tijdens het week-end, hahaha !
    Wat een tricolore farce, die ABL waar alles vierkant draaide omdat “het laatste bevel telt”, kaki hilariteit verzekerd !

Plaats een reactie

Delen