Rik Torfs over aantal asielzoekers: “Ik ben voorstander van een gematigde, niet-racistische migratiepolitiek”
Uncategorized

Enorme overwinning voor BoerBurgerBeweging: toch wil stikstofminister haar plannen niet wijzigen

Wannes Neukermans

De overwinning van Caroline van der Plas en haar boerenpartij BoerBurgerBeweging wordt groter dan alle peilingen voorspelden. De partij zou van uit het niets ongeveer twintig procent halen: een bewijs dat het landbouwthema leeft bij onze noorderburen. Toch is de bevoegde stikstofminister niet van plan om haar beleid te wijzigen. Zoals verwacht krijgen het huidige kabinet-Rutte en Forum voor Democratie forse electorale klappen.

Woensdag trokken Nederlanders naar de stembus om de leden van de Provinciale Staten te kiezen. Die kiezen op hun beurt de leden van de Eerste Kamer, een beetje vergelijkbaar met de Belgische Senaat.

Impact op Vlaanderen?

De BoerBurgerBeweging, momenteel vertegenwoordigd met één zetel in de Nederlandse Tweede Kamer, zou nu als nieuwkomer de Eerste Kamer binnenstormen met twintig procent van de stemmen. Het bewijs dat het stikstof- en landbouwthema leeft in Nederland: “Er gaan ook hier in Vlaanderen enkele politici slecht slapen”, klonk het op Twitter.

“Het is ongelofelijk”, vertelde Van der Plas over haar verkiezingsoverwinning. “Nederland heeft het draagvlak opgezegd in deze regering. Ze moeten hier hun consequenties uit trekken. Want hoe kan je door blijven regeren met zo weinig draagvlak?”

Over de hele lijn verliest de huidige coalitie (VVD, D66, CDA en ChristenUnie) stemmen. Vooral het CDA en de VVD zouden klappen gekregen hebben, berekende ANP Verkiezingsdienst op basis van 80 procent van de getelde stemmen. Minister-president en VVD-partijleider Mark Rutte vertelde “dat dit in de lijn der verwachting lag”. Hij feliciteerde BBB met hun zege.

Wisselmeerderheden

De uitslagen zijn belangrijk omdat de Provinciale Staten de samenstelling van de senaat in Nederland kiezen. Het huidige kabinet-Rutte zou daar geen meerderheid hebben. Al hoeft dat voor de premier geen groot probleem te zijn. “De VVD-leider drinkt koffie met iedereen. Zelden sneuvelde een cruciaal kabinetsplan in de Senaat”, schrijft Het Parool. Voor heel wat dossiers zou Rutte namelijk op wisselmeerderheden met socialistische partijen kunnen rekenen.

Toch zal de Nederlandse regering niet zomaar kunnen voortbesturen. Bij wisselmeerderheden wil elke partij zijn graantje meepikken en moeten plannen aangepast worden om door de Eerste en Tweede Kamer te raken. De basis van het kabinet-Rutte in de Eerste Kamer is nog nooit zo klein geweest.

Ongewijzigd beleid

De BoerBurgerBeweging haalt een recordoverwinning door mee te surfen op de golf van onvrede over de stikstofplannen van Nederland, waardoor heel wat landbouwers dreigen te moeten stoppen. Minister voor Stikstof Christianne van der Wal (VVD) wil haar stikstofplannen doorzetten. Nochtans bewijzen deze verkiezingen dat heel wat Nederlanders tegen zijn. “Dat is ook zo”, vertelde ze daarover tijdens de verkiezingsnacht. “En dat weten we al heel lang. Het is een dossier met heel veel impact voor heel veel mensen, maar er is geen keuze. Je kunt niet zeggen: ik ga geen stikstofbeleid uitvoeren, maar wel huizen bouwen.”

Aan linkerzijde probeerden PvdA en GroenLinks hun tanende resultaten van de afgelopen jaren om te keren door één fractie te vormen in de Eerste Kamer. Die samenwerking lijkt niet veel te hebben opgebracht, want PvdA lijkt licht te winnen, terwijl GroenLinks achteruitgaat. Toch is het nog steeds mogelijk dat ze samen de grootste fractie worden in de Eerste Kamer. “Of wij het kabinet gaan tegenwerken? Wij gaan strijden voor onze idealen. Als het nodig is gaan we kabinetsbeleid tegenhouden, als het kan willen we mooie dingen realiseren”, vertelde GL-partijleider Jesse Klaver.

PVV

De eerste prognoses stellen dat de PVV van Geert Wilders één zetel zou verliezen in de Eerste Kamer, maar dat is nog niet definitief. Via Twitter feliciteerde Wilder de BoerBurgerBeweging. “We hopen onze 5 zetels in de Eerste Kamer te houden”, aldus de partijleider. “De coalitie heeft terecht een forse draai om de oren gekregen.”

Forum voor Democratie

Zoals verwacht in de peilingen zakt het Forum voor Democratie volledig weg. Die begon de vorige legislatuur van de Eerste Kamer nog met 12 leden, maar viel als gevolg van verschillende interne conflicten volledig uit elkaar. Momenteel zetelt enkel Johan Dessing nog voor FvD in de Eerste Kamer. Ze lijken nu weg te zakken naar maximaal twee zetels.

Toch was partijleider Thierry Baudet opvallend positief in zijn toespraak woensdagnacht. “Ik ben ongelofelijk enthousiast over alles wat ik heb gezien”, vertelde hij. “We hebben miljoenen mensen bereikt. Wat deze uitslag laat zien, is dat waar wij mee bezig zijn, een project is van de lange adem.” Anderen zien dit eerder als “de laatste adem” van Forum voor Democratie.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/verkiezingen-nederland-peiling-voorspelt-enorme-overwinning-voor-boerburgerbeweging-en-groot-verlies-voor-fvd/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

12 gedachten over “Enorme overwinning voor BoerBurgerBeweging: toch wil stikstofminister haar plannen niet wijzigen”

  1. Het verlies van FvD mag totaal op rekening van de media worden geschreven. Wie wil er nu stemmen op een partij die gaat verboden worden? De acties van de media ( herinnner u corona) ondermijnen de democratie, zoals gewild door EU, VN, WHO.
    Trouwens waar blijven onze media met berichtgeving over WHO?

  2. Interessant. Interessant. Welke Vlaamse partij werkt ook samen met socialisten? Welke Vlaamse partij zet zich ook onbeschaamd af tegen landbouwers en negeert haar bezwaarschriften? Ik begrijp dat je als partijvoorzitter in ’t stad in Wilrijk woont je niet echt snapt dat De Kempen en het Vlaamse platteland zelfvoorzienend zijn. Als je die blijft pesten, dan kan je met uw elektrisch stepje van de stad naar de boeren rijden om daar te komen winkelen als je beleefd bent en geen stads accent hebt. Want als de regering, de veilingen en de supermarkten kunstmatig winstmarges verhogen, dan handelen de mensen op het platteland met de boeren zelf.

  3. 100% gelijk, en ik hoop dat de uitslag van deze verkiezingen bij onze noorderburen een “wake up call” is voor onze traditionele partijen, waar NVA nu de koploper van is geworden. NVA heeft het ook weer in dit dossier helemaal verder verkorven voor de gewone Vlamingen, waaronder ook boeren zitten en vooral hard werkende mensen. Hopelijk krijgen we na 2024 een beter beleid, maar ik vrees voor een coalition of losers met de nu plotseling onmisbare socialisten erbij. Terwijl België al gezonken is, waar Wallonië en Brussel die al een paar decennia geleden gezonken zijn, is Vlaanderen als de Titanic. Het mooiste en beste stukje land om in te leven, maar op 3j vergald en waar kapitein BDW vanop de brug de kop van het schip al in de golven ziet verdwijnen.

  4. Nieuwsgierig te zien of een massale keuze op 1 Vlaamse partij heilzaam zou uitdraaien.
    Compromissen binnen coalities noemt men democratie of programma-verstoppertje spelen.

    Een experiment waard, vind ik.
    Met zijn allen voor of Cd&V of voor N-VA of voor Vlaams Belang of voor de VLD, … , SP?

    Of een duo?

    Stel je voor -igv een duo- dat een partij vooraf verplicht ware te melden wat ze willen bereiken in duo met X of Y en op alle kritische domeinen.

  5. Bizar, in de Vlaamse regimepers wordt met geen woord gerept over hun migratiestandpunt, kwestie om geen sympathie voor de BBB te wekken zeker?
    Misschien moeten ze wel op de tanden bijten om het geen “zwarte woensdag” te noemen.

  6. In 1919 hebben de katholieke en liberale reactionairen gekozen voor een proportioneel kiesstelsel uit angst dat de socialisten ooit de volstrekte meerderheid zouden behalen en de democratie zouden invoeren. Een coalitiesysteem en smeergeld verrichten wonderen. Een win win systeem dus.

  7. Natuurlijk niet, de subsidieslurPERS worden door het Regime royaal op subsidies getrakteerd om massaal desinformatie te spuien en dan geldt “diens brood men eet, diens woord men spreekt”. Verkwist uw centen dus niet aan de aankoop van woke propaganda druksels. Uw patattenschillen verdienen trouwens beter elders op gedeponeerd te worden.

  8. 1919 Algemeen enkelvoudig kiesstelsel.

    1899 : Door de komst van de Belgische Werkliedenpartij in 1885 moeten de stemmen over drie partijen verdeeld worden. Daardoor is vaker een tweede ronde nodig. Vooral de liberale partij verliest zetels, in de eerste plaats aan de socialistische partij maar ook aan de katholieke partij.

    Door de opkomst van de socialisten vrezen steeds meer liberalen en katholieken dat de socialistische partij, dankzij het meerderheidssysteem, wel eens de meerderheid van de zetels in de wacht zou kunnen slepen. Liever dan dat te laten gebeuren, pleiten zij voor de invoering van een stelsel van evenredige vertegenwoordiging. [ 23 ]

    Na een lange politieke discussie wordt in 1899 het stelsel van evenredige vertegenwoordiging aangenomen. Dit principe houdt in dat de zetels verdeeld worden in verhouding tot het aantal behaalde stemmen. België is het eerste land dat voor de verkiezing van zijn parlement de evenredige vertegenwoordiging invoert.
    http://www.senate.be

Plaats een reactie

Delen