Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

LA Times: “Geen vervolging bij valse aangifte van seksueel misbruik”

Simon Segers

De Amerikaanse advocaten Rebecca Epstein en Yasmin Vafa schreven een opiniestuk in The Los Angeles Times naar aanleiding van nieuwe cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) over seksueel geweld. Zij betogen om slachtoffers te beschermen en zoveel mogelijk te behoeden voor vervolging.

Epstein en Vafa klagen in hun opiniestuk over de juridische gevolgen die slachtoffers van seksueel geweld kunnen ondervinden, zoals bijvoorbeeld opsluiting in “onveilige faciliteiten”. “Voor niet-blanke meisje is het risico om in het strafrechtsysteem terecht te komen veel hoger dan voor blanke meisjes”, voegden ze toe. Enkele voorbeelden van die “misbruik-naar-gevangenis-pijplijn”, zoals ze die omschrijven, zijn beschuldigingen van valse verklaringen wanneer ze klacht neerleggen en van slagen en verwondingen wanneer een slachtoffer zichzelf verdedigt bij een (poging tot) verkrachting. De auteurs geven geen cijfers over de prevalentie van die fenomenen om hun argument te staven. Omwille van vooroordelen betreffende “gender and ras” zijn “meisjes van kleur” uiteraard disproportioneel vaak het slachtoffer van die pijplijn.

Federaal niveau

Desondanks prijzen Epstein en Vafa wel de initiatieven van sommige Amerikaanse staten, waarbij slachtoffers van misbruik niet langer kunnen gearresteerd worden voor inbreuken die net door dat misbruik uitgelokt zijn. Ze pleiten echter wel voor een juridisch kader op federaal niveau, waarbij het gerecht rekening zou kunnen houden met de leeftijd, traumatische voorgeschiedenis en de verminderde toerekeningsvatbaarheid van de beklaagde om de strafmaat te bepalen.

‘Credibility discount’

“Ten slotte moeten we een einde maken aan de ‘credibility discount’ (de neiging om de geloofwaardigheid van slachtoffers van seksueel geweld in twijfel te trekken, red.) van vrouwen en meisjes die seksueel misbruik melden, door te verbieden dat men voor valse aangiftes van seksueel misbruik kan worden aangeklaagd”, schrijven de dames verder. Adolescente meisjes zouden volgens het onderzoek van het CDC ook vaker niet geloofd worden dan kinderen of volwassen vrouwen wanneer ze misbruik melden. “Dat is voornamelijk zo voor meisjes van kleur, wiens beweringen disproportioneel vaak worden weggewuifd. Onder meer dankzij schadelijke vooroordelen die stellen dat zij meer promiscue, dreigend en boos zouden zijn.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “LA Times: “Geen vervolging bij valse aangifte van seksueel misbruik””

  1. Die Amerikanen zijn geschift op dit gebied.
    In plaats van de daders achter slot en grendel
    gaan ze nog de slachtoffers het leven nog
    lastiger maken en eventueel straffen.
    De gerechtelijke diensten moeten daar vol machos zitten
    die verkrachters beschermen.
    Bah!!!!

  2. Bij valse aangiften van verkrachting, racisme, discriminatie zou de oneerlijke aangever even streng moeten bestraft worden als was hij zelf de dader. Het zou al heel wat schelen in de belasting van het gerecht. Waarbij we mogen hopen dat de rechter geen linkse woke activist is, want blijkbaar is dat tegenwoordig het probleem.

  3. Normalerwijze geldt er een vermoeden van onschuld bij beschuldiging van misdaad, dat is een behoorlijk fundamenteel gegeven. In geval van seksuele agressie en racisme is dat vermoeden de facto, en eigenlijk ook juridisch omgekeerd en heerst er maar al te vaak in de media een lynchmentaliteit die zijn impact heeft tot in de rechtbank. Het is dus een enorm krachtig wapen en privilege in hoofde van de geprivilegieerde groepen. Het spreekt dus vanzelf dat elk bewezen misbruik van dit juridisch wapen ten strengste gestraft wordt, maar recht en rechtvaardigheid, wie gelooft daar nog in?

Plaats een reactie

Delen