Uw Mening: Einde verhaal voor de Senaat

Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

N-VA en Vlaams Belang blijven weg uit Senaat: “Vivaldi-partijen komen beloftes over uitdoving niet na”

Wannes Neukermans

De N-VA-fractie kiest er vandaag opnieuw voor om niet te komen opdagen in de Senaat. De partij oordeelt dat de federale regeringspartijen de beperkte wettelijke rol van de Senaat niet respecteren. “Elke week agenderen ze allerhande resoluties die niet tot de bevoegdheid van de Senaat behoren”, oordeelt fractieleider Karl Vanlouwe. “Pure tijdverspilling en de laatste stuiptrekkingen van een wegkwijnende instelling.”

Sinds de zesde staatshervorming is de rol van de Senaat zeer beperkt, maar toch blijven de federale regeringspartijen zaken agenderen. Nochtans was er een uitdoofscenario beloofd. “De Vivaldi-partijen komen hun beloftes niet na wat betreft het afschaffen of minstens verder uitdoven van de Senaat.”

Deepfake en vrouwenemancipatie

Daarom hebben de N-VA-senatoren besloten om weg te blijven uit de plenaire vergadering van vrijdag. Daar wordt een resolutie over deepfake afbeeldingen besproken. “Kan iemand mij uitleggen hoe de Senaat voor die materie bevoegd is?”, vraagt Vanlouwe zich luidop af.

Daarnaast gaat het vandaag over vrouwenemancipatie. Vandaag debatteert men ook over de emancipatie van vrouwen. Uiteraard ligt de N-VA wakker van die kwestie. Hoe kan het ook anders, met de vrouwelijkste fractie in de Senaat. Het probleem is dat die materie niet in de Senaat maar wel in de Kamer én de deelstaatparlementen moet besproken worden. Waar ze thuishoort.”

Ook Vlaams Belang blijft vandaag weg. “Senaatsvoorzitter D’Hose toeterde in januari 2022 dat ze de Senaat wilde afschaffen”, vertelt fractievoorzitter Guy D’Haeseleer. “Maar dat toeteren de liberalen al sinds ze aan de macht zijn. (…) Maar als puntje bij paaltje komt, doen de traditionele partijen er alles aan om dat peperdure en nutteloze onding in stand te houden.”

De Senaat heeft een kostprijs van zo’n 40 miljoen euro per jaar. “Een heel hoog bedrag voor een instelling zonder enige meerwaarde”, aldus D’Haeseleer. “De parlementaire taken van de Senaat zijn zelfs geen lachertje meer, ze zijn totaal verwaarloosbaar. En dat geldt zowel voor de wetgevende taak, met hooguit één wetje per jaar, als voor de controlerende taak, waarbij het de Senatoren zelfs niet mogelijk is mondelinge vragen aan ministers te stellen.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/n-va-senatoren-dienen-wetsvoorstel-in-om-senaat-af-te-schaffen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “N-VA en Vlaams Belang blijven weg uit Senaat: “Vivaldi-partijen komen beloftes over uitdoving niet na””

  1. Wanneer gaan partijen beseffen dat ze de democratie in de weg staan? Wanneer laten ze zichzelf opheffen voor ware democratie? Referenda werken hoor. Zie Zwitserland. Dat land heeft geen probleem met democratie. Hier heeft vooral het extreem linkse OVLD, het extreem rechtse Groen en het archaïsche Vooruit, moeite met wat de democratie denkt en voelt. Maar daar heeft geen enkele politicus aan gedacht.

Plaats een reactie

Delen