Tolkkosten Vlaamse welzijnssector met 69 procent gestegen: "Zoveelste kost van falend immigratiebeleid"

Immanuel De Reuse. Belga

Uncategorized

Tolkkosten Vlaamse welzijnssector met 69 procent gestegen: “Zoveelste kost van falend immigratiebeleid”

Anton Schelfaut

De afgelopen drie jaar zijn de tolkkosten binnen de Vlaamse welzijns- en gezondheidzorg met 69 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) opvroeg bij minister van Welzijn Hilde Crevits (cd&v). De Reuse ziet in het stijgende aantal tolkopdrachten “een zoveelste kost van het falende migratiebeleid dat de Vlaamse regering zwijgzaam ondergaat”.

In 2022 betaalde de Vlaamse regering 660.816 euro voor tolkopdrachten. Dat is een stijging met 69 procent ten opzichte van 2019, toen die kost 392.050 euro bedroeg. In totaal werd er de afgelopen vijf jaar meer dan 2 miljoen euro uitgegeven. De hogere tolkkosten zijn het gevolg van het stijgende aantal opdrachten. Dat steeg tussen 2020 en 2022 van 11.952 naar 20.056.

Ook de kosten voor vertaalopdrachten binnen de Vlaamse welzijns- en gezondheidszorg stijgen. De Vlaamse regering betaalde vorig jaar 11.371 euro aan vertaalkosten. In 2020 was dat nog 7.449 euro. Daarnaast steeg het aantal vertaalaanvragen van 80 in 2020 naar 116 vorig jaar. In 43 procent van de gevallen gaat het over vertalingen van en naar het Arabisch-Levantijns, Dari en Pashtoe.

Kordater inburgeringsbeleid

Vlaams Parlementslid Immanuel De Reuse (Vlaams Belang) vroeg de cijfers op bij bevoegd minister Hilde Crevits (cd&v). Hij schrijft de toename van het aantal tolkopdrachten toe aan het “falende migratiebeleid dat de Vlaamse regering zwijgzaam ondergaat”. Daarom pleit hij voor een consequenter gebruik van het Nederlands door de overheid in haar omgang met mensen, “zeker als die hier al langer verblijven”.

Het Vlaams Parlementslid maakt zich sterk dat de regering de tolkkosten kan verminderen door een kordater inburgeringsbeleid te voeren. “Het uitgespaarde geld kan besteed worden aan de vele noden in de welzijnssector”, besluit De Reuse. Hij verwijst daarbij naar de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg en de sector van de personen met een handicap.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Tolkkosten Vlaamse welzijnssector met 69 procent gestegen: “Zoveelste kost van falend immigratiebeleid””

  1. migranten die frans spreken kan men niets weigeren,het is een van de drie landstalen,dit was het antwoord van een medewerker van sociale woningen waar geen Vlamingen wonen of willen wonen.Daar begint het,idem aan de Vlaamse kust.

  2. Waarom leren die moslim invasie lieden geen Nederlands vóór ze naar hier komen ? Als ik naar de VS wil gaan wonen, dan zorg ik er voor dat ik behoorlijk Engels kan spreken.

Plaats een reactie

Delen