Extra plenaire vergadering in Vlaams Parlement moet stikstofimpasse doorbreken

Photo News

Uncategorized

Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: “Dit toont aan dat er in Vlaanderen plaats is voor landbouw én natuur”

Wannes Neukermans

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) laat weten dat de Vlaamse regering een akkoord heeft bereikt in het stikstofdossier. Eerder deze week leek het er nog op alsof de Vlaamse regering in een definitieve impasse zou raken, omdat zowel N-VA als cd&v geen verdere toegevingen wilden doen. Onder andere rond de gelijkere behandeling van de stikstofuitstoot van industrie en landbouw, zouden de christendemocraten hun slag toch nog hebben binnengehaald.

Alle betrokken ministers tweetten over het bereiken van een PAS (Programmatorische Aanpak Stikstof). “Een mijlpaal voor ons leefmilieu, de gezondheid van de Vlaming en de toekomst van de landbouw”, klonk het bij minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “We bereikten daarnet een akkoord dat perspectief biedt aan onze Vlaamse natuur, economie en landbouw”, tweette minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v).

https://redactie.palnws.be/2023/03/politicoloog-bart-maddens-als-je-het-objectief-bekijkt-is-jan-jambon-een-goede-minister-president/

Moeilijkste Vlaamse dossier

“Het moeilijkste dossier voor deze Vlaamse regering, dat meer dan 20 jaar aansleept”, noemde Jan Jambon het tijdens zijn persconferentie. “Maar het is ons uiteindelijk gelukt om een allesomvattend akkoord te sluiten.”

Tegen 2030 zou de stikstofafzet op “waardevol natuurgebied” met meer dan de helft gedaald zijn. “Het akkoord is juridisch robuust en wetenschappelijk onderbouwd”, maakt Jambon zich sterk. “We maken 3,6 miljard euro vrij om landbouwers te vergoeden die verplicht of vrijwillig stoppen, en om nieuwe natuurdoelen te realiseren.” Landbouwers die stoppen kunnen een vergoeding krijgen die oploopt tot 130 procent van de waarde van het landbouwbedrijf.”

Landbouwers die niet stoppen, kunnen ook op steun van de Vlaamse overheid rekenen, benadrukt Jambon. “De regering gaat zo snel mogelijk een ontwerp van decreet maken om de reductiemaatregelen van een wettelijk kader te voorzien.”

Knelpunten

De twee knelpunten die een akkoord voorlopig blokkeerden, zijn opgelost geraakt. “Dan hebben we het over het zogenaamd ‘extern salderen’, en over de beoordelingskaders.” Het voorstel van de Vlaamse regering zal in een openbaar onderzoek met een milieueffectenrapport gestoken worden, aldus de minister-president. “Als blijkt dat die twee punten de doelstellingen (om minder stikstof uit te stoten, red.) niet benadelen, dan zullen we die doorvoeren.”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) zegt tevreden zijn dat de knoop is doorgehakt. “Het feit dat de definitieve PAS is goedgekeurd, is belangrijk om de reducties waar te maken, zodat we een vergunningskader en een kader van natuurherstel hebben”, aldus Demir. “Dit, samen met het Mestactieplan en het GLB, zijn drie belangrijke dossier voor landbouw én omgeving, en tonen aan dat er in Vlaanderen plaats is voor beiden.

Rechtszekerheid

“Natuurlijk is een rechtszeker kader nodig voor de landbouw”, vertelt ook minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v). Vanaf 1 januari 2025 zullen landbouwers die verder willen, een vergunning kunnen krijgen zodra ze kunnen aantonen dat ze ‘gezond’ kunnen werken. De Vlaamse regering trekt daar ook steun voor uit. “Hier zit een heel tevreden minister van Landbouw”, besluit Jo Brouns.

Vlaams viceminister-president Bart Somers (Open Vld) zegt vooral “opgelucht” te zijn dat er een stikstofakkoord gesloten is. Hij bedankte tijdens de persconferentie ook minister-president Jambon. “Als de regering in heel moeilijk vaarwater zit, dan is hij de eerste die in de frontlijn staat. Hij is er toch in gelukt om samen met ons een akkoord te sluiten.” Ook Hilde Crevits (cd&v) bracht hulde aan Jan Jambon. “Vooral voor de manier waarop die na woensdag de stok terug opgenomen heeft.”

Teleurgestelde oppositie

“De Vlaamse regering heeft beslist niet te beslissen”, zo vat fractievoorzitter Chris Janssens (Vlaams Belang) het stikstofakkoord samen. “De twee essentiële discussiepunten worden over de verkiezingen getild. De regering-Jambon redt zichzelf met een typisch Belgisch compromis. De boeren zijn er helaas niet mee gered.”

“Met dit akkoord redt de regering zichzelf”, zo zegt oppositiepartij Groen. “Over de concrete inhoud is weinig bekend. Of niet alleen de regering, maar ook onze natuur en onze boeren vandaag toekomstperspectief krijgen, is nog erg onduidelijk.”

Ook PVDA-fractieleider Jos D’Haese reageert teleurgesteld.  “De regering schuift de grote discussiepunten, met name over de gelijke behandeling van landbouw en industrie, gewoon opnieuw voor zich uit. En fundamenteel biedt ze geen enkel antwoord op de vraag hoe boeren een eerlijke prijs gaan krijgen voor hun producten om duurzamer te kunnen werken.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/n-va-en-cdv-worden-verliezers-van-stikstofcrisis/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Vlaamse regering bereikt stikstofakkoord: “Dit toont aan dat er in Vlaanderen plaats is voor landbouw én natuur””

  1. “Een mijlpaal voor ons leefmilieu, de gezondheid van de Vlaming en de toekomst van de landbouw” zegt demir maar in Antwerpen handhaaft nva nog steeds de geldverslindende LEZ zone terwijl de scheepvaart ongehinderd miljarden keren meer mag vervuilen maar plots is stikstof in dit klein landje het probleem. Doe eerst iets aan de vervuilende scheepvaart en de lez zone en dat nva haar stal eerst eens uitkuist ipv de boeren te viseren.

  2. Wedden dat morgenvroeg de msm vol zurigheid staat over dit akkoord. Het kan seffens al beginnen bij vadderke. Dit in tegenstelling tot de vreugdefanfares bij het “akkoord” bij vivaldi.

Plaats een reactie

Delen