Principeakkoord bereikt over nieuw EU-migratiepact

Asielzoekers op Lampedusa. Photonews

Uncategorized

Illegale prijsafspraken krantenbedeling: “Toch al gauw 50 miljoen euro per jaar te veel”

Wannes Neukermans

Uit een interne audit van Bpost blijkt dat drie voormalige toplui, waaronder voormalig ceo Dirk Tirez, samen met concurrent PPP en uitgevers DPG Media en Mediahuis, hoogstwaarschijnlijk illegale prijsafspraken hebben gemaakt. Op die manier zouden ze de aanbesteding voor het nieuwe overheidscontract voor de krantenbedeling binnengehaald hebben. Naast een mogelijke terugvordering is het mogelijk dat Bpost een boete krijgt wegens concurrentievervalsing.

Enkele maanden geleden werden ceo Dirk Tirez en twee directeurs buitengegooid, omdat hun positie onhoudbaar was geworden nadat intern onderzoek uitwees dat ze betrokken waren bij “mogelijke prijsafspraken” over de krantenbedeling. Het bedrijf dat de kranten aan huis levert, krijgt daarvoor een stevige subsidie. Door onder één hoedje te spelen met concurrent PPP zou Bpost ervoor gezorgd hebben dat ze de krantenbedeling nog wat langer in handen hielden.

Prijsafspraken

Er zou kort na de overheidsaanbesteding in 2021 regelmatig contact geweest zijn tussen de topmannen van Bpost en DPG Media en Mediahuis. Daarnaast zouden er afspraken geweest zijn met Michel d’Alessandro, de ceo van concurrent-krantenbedeler PPP. D’Alessandro zou zich uit de aanbesteding terugtrekken als er in ruil bepaalde krantenvolumes naar hem zouden worden doorgeschoven.

Door de afspraken tussen de bedrijven zou de federale overheid jaarlijks te veel betalen voor de kranten- en tijdschriftenbedeling door Bpost. “Ik denk dat we toch al gauw op 50 miljoen euro per jaar te veel komen”, legde Kamerlid Michael Freilich (N-VA) uit bij BusinessAM. “Dus ik vraag ook dat Bpost die acht jaar dat we 50 miljoen euro te veel hebben betaald als overheid – da’s 400 miljoen euro in totaal alstublieft – zou moeten terugbetalen.” Daarnaast riskeert Bpost nog een boete wegens illegale prijsafspraken.

Organisatiecultuur

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter (Groen) reageerde en hoopte dat de raad van bestuur actie onderneemt. “De nieuwe CEO moet mee werk willen maken van een vernieuwde organisatiecultuur”, aldus de minister. “De regels zijn er om gevolgd en gerespecteerd te worden, zeker voor een overheidsbedrijf.

De Sutter benadrukt ook dat ze met de federale regering nog een externe audit heeft besteld. “Aan de hand van dat rapport zal bekeken worden of eventuele stappen ondernomen moeten worden inzake het dossier rond de persconcessie. Dit valt geheel onder de bevoegdheid van minister van Economie Dermagne.”

Lees ook:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

3 gedachten over “Illegale prijsafspraken krantenbedeling: “Toch al gauw 50 miljoen euro per jaar te veel””

  1. Of het nu Bpost is of PPP, de overheid heeft de krantenbedéling niet te subsidiëren, maar ja, dan kan de politiek de mainstreammedia niet aan zich binden. De burger blijft het bedrogen schaap.

  2. De ganse “kranten bedeling subsidie” organisatie is een platte omkoping met miljoenen belastinggeld om de media te laten schrijven wat de politici wil dat de media schrijven. DPG is een schrijnend voorbeeld van hoe het niet moet: bekijk gewoon waar commentaar op mag gegeven worden op HLN en waarop niet en als er al eens comments gegeven worden, vliegt 90% in de “trash can”, enkel de Bervoetsen mogen hun propaganda als een volleerde Goebbles de leiding nemen, tot wel 20% van niet gecensureerde posts. Denken politici en de media echt dat de gewone Vlaming zo dom is?

  3. Noch Michael Freilich (N-VA), noch Petra De Sutter (Groen) en al zeker niet minister Pierre-Yves Dermagne nemen het woord “afschaffing” van de subsidies in de mond.

Plaats een reactie

Delen