Mexico vraagt hulp aan China om drugstrafiek te beperken

Mexicaans president Andrés Manuel López Obrador. Shutterstock

Uncategorized

Mexico vraagt hulp aan China om drugstrafiek te beperken

Stijn Derudder

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft een brief geschreven aan Peking om de hulp van China te vragen bij het indammen van de stroom van fentanyl naar Mexico. Hij nam contact op met Peking nadat Amerikaanse functionarissen hem tijdens een recent bezoek hadden aangemoedigd om dat te doen. Dat zei hij eerder deze week op een persconferentie. De Mexicaanse president haalde volgens Associated Press (AP) ook uit naar de VS.

López Obrador klaagde in zijn brief over de VS en de “grove bedreigingen” van Amerikaanse functionarissen om Mexicaanse drugskartels als terreurgroepen te classificeren. “We komen naar u toe, president Xi Jinping, niet om uw steun te vragen bij die grove bedreigingen, maar om u om humanitaire redenen te vragen ons te helpen de verzendingen van fentanyl die vanuit China naar ons land kunnen worden verstuurd, te controleren”, vertelt López Obrador, citerend uit zijn brief aan de Chinezen.

“Onterecht geven de Amerikanen ons de schuld van problemen die grotendeels te maken hebben met hun waardeverlies, hun welvaartscrisis”, schreef de Mexicaanse president. “Die standpunten zijn op zichzelf een gebrek aan respect en een bedreiging voor onze soevereiniteit, en bovendien zijn ze gebaseerd op een absurde, manipulatieve, propagandistische en demagogische houding.”

Meer knuffels nodig

In eerdere opmerkingen drong López Obrador erop aan dat er in Mexico geen fentanyl wordt geproduceerd dat raast door Amerikaanse gemeenschappen. Vorige maand gaf López Obrador het Amerikaanse drugsprobleem de schuld van een “gebrek aan knuffels”.

“Er is veel desintegratie van gezinnen, er is veel individualisme, er is een gebrek aan liefde, broederschap, knuffels en omhelzingen”, zei López Obrador. “Daarom zouden zij (Amerikaanse functionarissen, red.) geld moeten uittrekken om de oorzaken aan te pakken.”

Mexicaanse drugkartels

Volgens de Drug Enforcement Agency (DEA) worden jaarlijks voor miljoenen dollars aan pillen met fentanyl de VS binnengesmokkeld vanuit Mexico. Veel daarvan komen van drugslabs die gerund worden door twee van Mexico’s meest gewelddadige en invloedrijke kartels, de Sinaloa en de New Generation Jalisco.

Hoewel de kartels de drugshandel over de grens leiden, komt het grootste deel van de fentanyl dat door kartellabs loopt uit China. Chinese farmaceutische bedrijven verzenden enorme hoeveelheden fentanylprecursorgeneesmiddelen naar kartels in Mexico, waar de kartels het medicijn in pillen persen die het uiterlijk van medicijnen nabootsen. De pillen zijn bijvoorbeeld vaak blauw geverfd en gemaakt om eruit te zien als oxycontin. Veel sterfgevallen als gevolg van een overdosis fentanyl in de VS gebeuren bij mensen die niet eens weten dat ze pillen waarin fentanyl zit gebruiken.

Deal imminent

De Verenigde Staten en Mexico staan naar verluidt dicht bij een deal om hard op te treden tegen drugs die over de grens naar het noorden stromen. In ruil daarvoor zal de Amerikaanse wetshandhaving hard optreden tegen wapens die naar het zuiden stromen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

2 gedachten over “Mexico vraagt hulp aan China om drugstrafiek te beperken”

  1. De kern van het probleem zit in de USA. Als de CIA stopt met het financieren van de Mexicaanse drugscartels, dan is het probleem meteen opgelost. Fentanyl is een geneesmiddel, een morfinomimeticum, een stof met een werking analoog aan die van morfine. Het werkt echter vele malen sterker dan morfine. Het wordt in de geneeskunde toegepast als een sterk werkende pijnstiller tijdens operaties. China produceert ongeveer 90% van alle westerse geneesmiddelen, zo ook Fentanyl. En exporteert die geneesmiddelen naar alle landen op deze aardbol. Mexico is het doorvoerland. Het is niet China dat het misbruik in de USA kan bestrijden.

  2. Zoals met ALLE media berichten: het is pas als je er zelf meer van weet dat je het échte verhaal kan brengen. Je kan tegenwoordig echt niets meer geloven van wat in het nieuws gebracht wordt: met opzet verdraaid, voor politieke doeleinden gekleurd, of op zijn minst door onkundigheid de bal totaal misgeslagen. Dit artikel in ´t Pallieterke wordt totaal anders in het licht van (naar ik mag hopen) het juiste verhaal door mr. Vercammen gebracht.

Plaats een reactie

Delen