N-VA in Wallonië doet denken aan Toon Van Overstraeten

Bart De Wever. Photonews

Uncategorized

Artificiële Intelligentie kan gedachten omzetten in tekst

Wim Vanraes

Op 1 mei publiceerde een team onderzoekers van de Universiteit van Texas een studie bij Nature, met de titel ‘Semantische reconstructie van continue taal uit niet-invasieve hersenopnames’. Dit is een nieuwe doorbraak, met mogelijk verregaande gevolgen.

De studie legt uit wat ze doen: het team ontwierp een ‘semantische decoder’, als een niet-invasieve interface tussen de hersenen en een computer. Ze gebruiken functionele beeldvorming met kernresonantie (fMRI) om semantische weergaves in de hersenschors om te zetten in continue (schriftelijke) taal. Experimenten lieten zien dat dit kon via verschillende regio’s van de hersenschors. Men vond dat begrijpelijke woordsequenties konden worden verkregen door analyse van de hersenreacties op waargenomen spraak, ingebeelde spraak, en zelfs van het bekijken van stille video’s.

Talloze toepassingen

Een eerste groep toepassingen voor deze nieuwe techniek zou zich richten op mensen die niet fysiek in staat zijn om te spreken. Mensen na een beroerte, bijvoorbeeld, of met andere medische aandoeningen. Die zou hen de mogelijkheid bieden om toch te kunnen communiceren op een begrijpelijke manier.

De techniek is niet feilloos, maar bij getrainde proefpersonen kon ze tot de helft van de gedachten begrijpelijk decoderen. De AI kon gedachten exact weergeven, maar vaker enkel de teneur, en voor de helft dus ook niets zinnigs. Een proefpersoon luisterde bijvoorbeeld naar iemand die zei: “Ik heb mijn rijbewijs nog niet.” De AI maakte daarvan: “Ze is niet klaar, ze is nog niet eens begonnen om te leren rijden.” Een ander voorbeeld: “Ik stond op van de luchtmatras en drukte mijn gezicht tegen het glas van het slaapkamerraam.” Daarvan werd gemaakt: “Ik bleef gewoon naar het raam toe wandelen en opende het glas.”

Privacyzorgen

Omdat deze techniek afhangt van een grote fMRI-machine, is het nog niet haalbaar om dit buiten een gespecialiseerd laboratorium te gebruiken. Er zijn echter manieren om functionele nabij-infrarood spectroscopie (fNIRS) te gebruiken. Deze techniek meet waar er meer of minder bloedstroming in de hersenen is. De onderzoekers leggen uit dat dit het exacte type signaal is dat een fMRI meet, maar aan lagere resolutie. Dat zou mogelijkheden bieden om de techniek meer draagbaar te maken.

Wil dit zeggen dat men nu vanop afstand iemands gedachten kan lezen? De onderzoekers zeggen categoriek dat dit niet kan. Om de AI de ingevoerde gegevens van de hersenscans te laten begrijpen, moet de testpersoon trainen met de decoder. Ze moeten elkaar eerst leren ‘verstaan’. Als nieuwe mensen zonder meer de fMRI werden ingebracht, kon de AI niets maken van hun gedachten. Ook mensen die wel met de decoder hadden getraind, konden die AI eenvoudig volledig in de war brengen.

“We nemen de zorgen dat het gebruikt kan worden voor kwaadaardige doeleinden zeer ernstig, en we hebben eraan gewerkt om dat te vermijden”, legde Jerry Tang, doctorandus computerwetenschappen en een van de leiders van de studie, uit. “We willen verzekeren dat mensen deze soorten technologie alleen gebruiken wanneer ze dat willen en wanneer dit hen helpt.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wim Vanraes (°1980, Sint-Niklaas) is getrouwd met een Amerikaanse en woont al bijna 20 jaar in New Jersey, VS. Van opleiding archeoloog, werkt Wim als leerkracht geschiedenis en klassieke literatuur, als professionele vertaler en als redacteur bij PAL NWS. Wim legt zich toe op nieuws uit de VS, geopolitieke ontwikkelingen, geschiedenis en religie, en heeft een kritische kijk op ‘woke’.

3 gedachten over “Artificiële Intelligentie kan gedachten omzetten in tekst”

  1. Er zijn wetenschappers die zich God wanen. Voorstel is dat ze meteen een mens maken; een perfecte mens dan. Die zal het met zekerheid beter doen dan hun technologische ‘constructies”. Ben benieuwd wie de eerste ‘nieuwe’ mens zal maken. Anders gezegd: een beetje zijn plaats kennen in de wereld is niet slechter.

Plaats een reactie

Delen