Nicole De Moor, Vincent Van Quicken Borne en Vincent Van Peteghem. Foto's Belga, Photo News en Shutterstock

Nicole De Moor, Vincent Van Quicken Borne en Vincent Van Peteghem. Foto's Belga, Photo News en Shutterstock

Uncategorized

Federale ministers negeren burgerverzoeken om informatie

Stijn Derudder

Uit een onderzoek van De Tijd blijkt dat niet alleen federale en Vlaamse overheidsdiensten informatie onterecht achterhouden voor burgers en bedrijven, maar ook verschillende federale ministers hebben zich daar de voorbije twee jaar schuldig aan gemaakt, namelijk Vincent Van Peteghem en Vincent Van Quickenborne.

De federale overheid definieert de openbaarheid van bestuur als “een verplichting die op een bestuur rust om documenten of informatie aan het publiek beschikbaar te stellen”. In uitzonderlijke gevallen mag de overheid dat weigeren, maar openbaarheid is de norm.

Geen (geldige) reden

De Tijd bericht dat “in verschillende gevallen de ministers of staatssecretarissen niet eens de moeite deden om te argumenteren waarom ze info niet prijsgaven”. Tijdens de coronacrisis was er een dergelijk geval waarbij huidig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) een verzoek tot info weigerde zonder een reden te geven.” Volgens het onderzoek kreeg ook de Naamse stad Andenne “geen respons van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) toen ze in september bij hem info opvroeg”.

De andere Vincent in de federale regering, minister van Justitie Van Quickenborne (Open Vld), negeerde eveneens zijn wettelijke verplichtingen. Zo deelde‘Q’ in april 2021 aanvankelijk wel zijn motivatie om geen informatie te verstrekken, maar die reden bleek geen wettelijke validiteit te hebben volgens de federale Commissie voor de toegang tot bestuursdocumenten.

‘Het is toch maar de burger’

Voormalig kabinetschef op Europees, federaal, Vlaams en Waals vlak Rudy Aernoudt vertelt dat “de openbaarheid van bestuur eigenlijk altijd al overtreden werd”. Daar zijn verschillende redenen voor: “Kabinetten doen aan donkerekamertjespolitiek. Alles gebeurt onder elkaar. Het is een beetje een incestverhaal, denk maar aan benoemingen. Daardoor kan een kabinet zich niet altijd meteen goed verdedigen.”

Een tweede reden is dat “een kabinet informatie delen niet als een prioriteit beschouwt, want het is ‘toch maar de burger of de gemeente’ die de informatie vraagt”, vertelt Aernoudt. “Die worden niet als ‘klant’ beschouwd door de administratie. Kabinetten zijn een beetje de link verloren met ondernemingen en burgers. Er heerst een zekere wereldvreemdheid.”

Blockchain

In Estland doet de overheid het veel beter en dat land kan een gidsland zijn, weet de voormalige kabinetschef: “Daar heb je de hele ‘blockchain’-procedure”. Estland gebruikt blockchaintechnologie om de integriteit van overheidsgegevens en -systemen te versterken. “Daar is alles transparant”. Een groot verschil vergeleken met België: “Bij ons schrijf je een brief naar de minister, die stuurt de brief door naar de kabinetschef die op zijn beurt de brief doorstuurt naar de administratie. Zo zijn ze vertrokken in een carrousel zonder einde”. “De overheid zou zich moeten verbinden om binnen een vast aantal dagen te antwoorden op een verzoek”, vindt Rudy Aernoudt.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

8 gedachten over “Federale ministers negeren burgerverzoeken om informatie”

  1. Federale ministers negeren burgerverzoeken om informatie (citaat). Dat komt mij bekend voor bij N-VA burgemeesters. Stalinistische stijl. N-VA neem nooit standpunten in. In Tervuren wordt politieke verantwoordelijkheid door N-VA en Groene machtshebbers gedelegeerd naar lagere ambtenaren zonder dossierkennis. Het adigium luidt:” Wie niets zegt kan niets miszeggen”.

  2. Een elite, die enkel oog heeft voor haar eigen pauwenstaart van hoogstaand moralisme, heeft geen oog voor haar armzalige bevolking, de homo marginalis. Waarom we steeds weer voor dezelfde vernederende politici blijven kiezen is mij een raadsel.

  3. Waarom zouden ze ook? Ze weten dat geen enkele regering zal vallen, want de postjes komen dan minimum een jaar te vroeg weg te vallen en net om die postjes is het te doen. Partijvoorzitter bepalen het reilen en het zeilen, parlementsleden willen kost wat kost in hun gratie blijven door niet na te denken en op het juist knopje te drukken, anders ook voor hen geen verkiesbare plaats meer en het zal er in 2024 zeker om spannen. En bovendien met niet te antwoorden, moeten ze zelfs geen werk doen om een antwoord op te zoeken, en kunnen ze zoals El Kouakibi rustig hun dik parlementair loon en niet te bewijzen onkosten maand na maand incasseren, zelfs zonder ziektebriefje, maar wie zou dat ooit durven controleren?

  4. Het is een beetje een incestverhaal (citaat). Correcte analyse over het politieke circus op alle niveaus. Er is niet veel veranderd sedert de periode (jaren 1930) toen Léon Degrelle fulmineerde op de witte boordcriminelen van de Wetstraat. Nu zijn ze wel talrijker en dus sterker geworden na zes staatshervormingen, de uitbreiding met zes regeringen en parlementen. En de universiteiten zouden beter studentendopen verkassen naar het fort van Breendonk. Ideale plek voor happenings van de Reuzegommers en haar (18) beulen. Graag een ad-hoc doop voor de magistraten van het Hof van Beroep na de gerechtelijke begrafenis van Sanda Dia. Jean de la Fontaine die vanuit het hiernamaals het vonnis aanhoorde zou kunnen besluiten met historische conclusie: ‘Naar gelang u aanzienlijk of gering bent, zullen de uitspraken der rechters u onschuldig of schuldig verklaren’. Klassejustitie beaamt de dorpstraat. Zelfs een verbod op een decadente, deviante, sadistische en criminele studentendoop durft onze liberale minister van justitie, desondanks de folteringen tot de dood erop volgt, niet afdwingen. O tempora, o mores! Men had die 18 beulen moeten verbannen naar Guantanamo voor ettelijke jaren. Neen dus, de Wetstraat kijkt uit naar het volgende slachtoffer. Rekening houdende met de gerechtelijke inflatie zullen de toekomstige daders dan minder dan 40 uren werstraf krijgen. Misschien moeten we het huidige judicieel systeem updaten en in de toekomst beroep doen op een volksjury die zelf over de strafmaat beslist. Minstens het slachtoffer inspraak verlenen bij de vordering van de strafmaat.

  5. Huidige linkse regering is communistisch, dus die houden alles voor zichzelf, denken alles te mogen zoals het hen best uitkomt. Ze vergeten allemaal dat ze “volksvertegenwoordigers” zijn, d.w.z. luisteren naar de stem van het volk, maar dit negeren ze compleet, in tegen deel, ze verraden ons. Weg met vivaldi, dit is niet mijn regering. Ik hou niet van gespuis.

Plaats een reactie

Delen