Stikstofdecreet ingediend in Vlaams Parlement

Fractieleiders Van Rompuy (cd&v) en Vandaele (N-VA). Photonews

Uncategorized

Milieuactivisten stellen effectiviteit van wegwerpkarton in plaats van plastic in vraag

PAL

Sinds juli 2021 geldt er in de Europese Unie een verbod op plastic bordjes, rietjes en wattenstaafjes en wellicht zal een totaalverbod op wegwerpplastic in de nabije toekomst afgeklopt worden. Ook in Canada geldt er vanaf 2030 een totaalverbod op ‘single-use plastic products’. Milieuactivisten beginnen daar nu echter in te zien dat het alternatief, dat in grote mate wegwerpkarton is, niet veel beter is.

Van de 5 miljard plastic die ieder jaar op vuilnisbelten belandt, stroomt een deel naar de oceanen: jaarlijks 5 à 13 miljoen ton plastic. Onder het motto van “Save The Turtles” (red de zeeschildpad) is men wereldwijd gaan inzetten op (1) het verbod op wegwerpplastic, (2) biologisch afbreekbaar plastic en (3) het vervangen van wegwerpplastic door wegwerpproducten gemaakt van papier of karton.

Tweede milieuramp

Volgens verschillende activisten is het gebruik van papier in plaats van plastic echter even slecht of nog slechter. “We moeten het gebruik van plastic absoluut verminderen”, vertelde de Canadese organisatie Canopy op CTV News. “Maar plasticvervuiling inruilen voor ontbossing is niet de oplossing. We moeten een extra milieuramp vermijden.”

Het doet de vraag rijzen of het wel zo’n slim idee was om af te stappen van het gebruik van wegwerpplastic, richting herbruikbare – of papieren alternatieven. Volgens een studie van het Deense agentschap voor milieubescherming moet een katoenen zak 7.100 keer gebruikt worden alvorens die milieuvriendelijker wordt dan een plastic wegwerpzak. Een klassieke herbruikbare tas, die je bijvoorbeeld bij Delhaize en Carrefour aan de kassa kan kopen, moet 37 keer hergebruikt worden.

Europa recycleert

Bovendien wordt er – zeker in de Europese Unie – redelijk goed gerecycleerd. Volgens het Europese gemiddelde (cijfers uit 2020, n.v.d.r.) wordt 38 procent van het plasticafval gerecycleerd. Het overgrote deel van de rest gaat richting verbrandingsovens of opslagplaatsen en belandt dus ook niet per se in de zee. Nederland is met 57 procent qua plastic de absolute koploper. Als we kijken naar de totale recyclagegraad, dus niet enkel plastic, is België de absolute koploper met een recycleergraad van 79,2 procent.

Lees ook:

https://palnws.be/2023/02/yanaika-denoyelle-coauteur-van-de-klimaatschok-het-is-niet-noodzakelijk-beter-om-activiteiten-af-te-stoten-omdat-ze-vervuiling-met-zich-meebrengen-aangezien-we-het-hier-e/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Plaats een reactie

Delen